Рішення
від 10.07.2019 по справі 711/3104/19
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/3104/19

Провадження № 2/711/1396/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2019 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Скляренко В.М.

при секретарі Слабко Ю.М.

за участі:

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , в особі відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію з урахування індексу інфляції та трьох процентів річних, -

в с т а н о в и в:

Приватне акціонерне товариство Черкаське хімволокно , в інтересах Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , звернулося до Придніпровського районного суду м. Черкаси з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію.

В обґрунтування позову вказує, що на ПАТ Черкаське хімволокно , в особі ВП Черкаська ТЕЦ , покладений обов`язок - забезпечення тепловою енергією населення, організацій та підприємств всіх форм власності.

Також вказує, що квартира АДРЕСА_1 , належить відповідачу ОСОБА_2 на праві приватної власності. Тож відповідач ОСОБА_2 отримує послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, які йому надає Відокремлений підрозділ Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно , але ухиляється від перерахування щомісячної оплати за опалення та гаряче водопостачання.

28.01.2013 року з відповідачем ОСОБА_2 був укладений Договір № 433/8 про надання послуг з централізованого опалення та підігріву води за адресою АДРЕСА_2 , умови якого відповідач належним чином не виконує, внаслідок чого утворилась заборгованість, яка станом на 01.02.2019 року складає 22170 грн. 83 коп.

Крім того, згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України відповідачу нараховано 3% річних від простроченої суми - 780,28 грн. та інфляційна складова, яка становить - 2711 грн. 36 коп.

А тому, просить суд стягнути з ОСОБА_2 на користь Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно заборгованість за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання у розмірі 22170 грн. 83 коп., а також 3% річних в сумі 780 грн. 28 коп., інфляційну складову боргу в сумі 2711 грн. 36 коп., що разом складає 25662,47 грн. та судовий збір в розмірі 1921 грн.

Ухвалою судді Придніпровського районного суду м. Черкаси Шиповича В.В. від 18.04.2019 року було відкрито провадження по справі та призначено справу до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження. Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи.

Згідно розпорядження від 14.05.2019 року (№ 84) проведено повторний автоматизований розподіл даної справи.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.05.2019 року - справу передано для розгляду судді Придніпровського районного суду м. Черкаси Скляренко В.М.

Ухвалою суду від 17.05.2019 року вказану справу прийнято до свого провадження суддею Скляренко В.М. та визначено розгляд правил проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача за довіреністю Керносенко А.С. позовні вимоги підтримала та просила задовольнити в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги визнав та не заперечував проти задоволення позову, зазначив, що заборгованість виникла у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем.

Суд, заслухавши думку представника позивача та думку відповідача, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги від 09 листопада 2017 року № 2189-VІІІ (в редакції Закону України №2454-VІІІ від 07 червня 2018 року, що діє з 09 червня 2018 року), житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно зі статтею 5 вказаного Закону до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга (послуга з управління багатоквартирним будинком) та комунальні послуги (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами).

Статтями 7, 8 вищевказаного Закону визначені права та обов`язки споживачів й виконавця комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно з законодавством і умовами договорів, а обов`язком споживача - є укладення договору про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом, а також оплата наданих житлово-комунальних послуг за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами. Обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договорів про їх надання, а також підготовка та укладення із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором. При цьому, п. 1 ч. 2 ст. 7 Закону передбачено, що споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом.

За змістом ст.ст. 67-68, 162 ЖК України наймач чи власник житла зобов`язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги по затвердженим тарифам. Плата за комунальні послуги вноситься щомісячно.

Крім того, згідно ч.ч. 1, 2 ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

В судовому засіданні встановлено, що на Приватне акціонерне товариство Черкаське хімволокно , в особі Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , яке є правонаступником Публічного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , покладений обов`язок із забезпечення тепловою енергією населення, організацій та підприємств всіх форм власності.

Відповідач ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 та відповідно є споживачем послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання, які з жовтня 2016 року по січень 2019 року надавав ВП Черкаська ТЕЦ Публічного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство Черкаське хімволокно .

Також в судовому засіданні встановлено, що 28.01.2013 року між ПАТ Черкаське хімволокно , в особі заступника директора зі збуту Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно ОСОБА_3 , та відповідачем ОСОБА_2 був укладений договір № 433/8 Про надання послуг з централізованого опалення та підігріву води , відповідно до умов якого виконавець зобов`язався надавати споживачеві вчасно та відповідної якості послуги з централізованого опалення та підігріву води, а споживач зобов`язався своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

Плата за надані послуги за наявності засобів обліку води і теплової енергії справляється за їх показаннями згідно з пунктами 10-13 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (п. 7 договору).

Пунктом 9 Договору передбачено, що розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата здійснюється щомісячно протягом року. Платежі вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Пунктом 31 Договору передбачено, що він укладається на один рік та вважається щороку продовженим, якщо за місяць до закінчення його строку однією із сторін не буде письмово заявлено про розірвання або необхідність перегляду.

З розрахунку по нарахуванню і оплаті за опалення та підігрів води гр. ОСОБА_2 (о/р 41555050) вбачається, що за період з жовтня 2016 року по січень 2019 року відповідач ОСОБА_2 має заборгованість перед ВП Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно за надані йому послуги з централізованого опалення та підігріву води в сумі - 22170 грн. 83 коп., оскільки оплата послуг з централізованого опалення та підігріву води ним проводилася лише періодично та не в повному обсязі.

Відповідно до ст.ст. 156, 162 ЖК України плата за комунальні послуги в будинку (квартирі), що належить на праві приватної власності, здійснюється за затвердженими в установленому порядку тарифами. Власник зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботи, надати послугу, сплатити гроші) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Положеннями ст.ст. 526, 530 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Як зазначено у ст. 610 ЦК України, - порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Відповідно до положень ст. 611 ЦК України, - у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідачем ОСОБА_2 своєчасно та в повному обсязі не оплачувалися надані йому ВП Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, в результаті чого утворилась заборгованість за отримані послуги в сумі 22170 грн. 83 коп., що підтверджується листом-розрахунком по о/р № 41555050 ( ОСОБА_2 ), а також враховуючи те, що відповідач визнав вказаний позов і таке визнання позову не суперечить вимогам закону, суд приходить до висновку про задоволення позову та стягнення вищевказаної заборгованості з відповідача на користь позивача.

Частиною 1 статті 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

У відповідності до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З позовної заяви та доданих до неї розрахунків вбачається, що 3% річних за період прострочення платежів становить 780 грн. 28 коп., а інфляційна складова боргу - 2711 грн. 36 коп., які також підлягають до стягнення з відповідача на користь позивача.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України та Закону України Про судовий збір , суд вважає за необхідне стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача судовий збір в розмірі 1921 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 64, 66, 67, 68, 156, 162 ЖК України, ст.ст. ст.ст. 11, 15, 16, 264, 267, 360, 382, 509, 525, 526, 530, 610, 611, 625 ЦК України, ст. ст. 4, 11, 12 , 13 , 81 , 89 , 141 , 263-266 , 273, 280-282 ЦПК України, Законом України Про житлово-комунальні послуги , суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , в особі відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію з урахування індексу інфляції та трьох процентів річних - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно в особі Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ (код ЄДРПОУ 00204033, місцезнаходження м. Черкаси, пр-т Хіміків, 76, р/р НОМЕР_2 , Філія - Черкаське обласне управління АТ Ощадбанк м. Черкаси, МФО 354507) заборгованість за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання у розмірі 22170 грн. 83 коп., інфляційну складову боргу у розмірі 2711 грн. 36 коп. та 3% річних у розмірі 780 грн. 28 коп., що разом становить 25662 грн. 47 коп. та судові витрати по сплаті судового збору - 1921 грн., а всього 27583 (двадцять сім тисяч п`ятсот вісімдесят три) грн. 47 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Черкаської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення складений 10.07.2019 року.

Головуючий В.М.Скляренко

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено11.07.2019
Номер документу82939212
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту теплову енергію з урахування індексу інфляції та трьох процентів річних

Судовий реєстр по справі —711/3104/19

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Шипович В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні