Ухвала
від 11.07.2019 по справі 344/12123/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/12123/19

Провадження № 1-кс/344/6519/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу СУ ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12016090010004877 від 20.10.2016 року,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що Відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 20.10.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12016090010004877, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч.2 ст. 364, ч. 1 ст. 367 КК України.

Матеріалами клопотання зазначається, що досудовим розслідуванням виявлено можливі факти невиконання окремими посадовими особами установ та організацій Івано-Франківської області своїх службових обов`язків, внаслідок чого громадяни іноземних держав незаконно отримували посвідки на проживання та перебували на території України. Також, установлено, що паперових носіїв інформації із ряду Вищих закладів освіти (Вищих навчальних закладів) залишилися на окупованій території в м. Донецьку та в м. Луганську, тому встановити дійсність навчання великої категорії студентів громадян іноземних держав неможливо, окрім як перевірити дані відомості по Єдиній державній електронній базі з питань освіти, держателем якої є ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою проведення всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, надання належної правової оцінки та прийняття законного рішення виникла необхідність отримання дозволу про отримання інформації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо іноземних громадян, за період 01.01.2014-31.12.2018 років, які були переведені з ВНЗ України до ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: до ІНФОРМАЦІЯ_3 та до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, із зазначенням прізвища, ім`я, по батькові, дати народження, громадянства, країни, назви закладів освіти у яких навчалися раніше, адреси місць проживання та реєстрації, паспортних даних, дати поступлення до ВНЗ, дати переведення до ВНЗ м. Івано-Франківська, реквізитів правових підстав переведення (наказу, листів згоди тощо), лати переведення, причин зміни навчального закладу, а також інших необхідних даних, наявних у системі ЄДЕБО.

Відповідно до п. 16 постанови КМУ від 13.07.2011 р. № 752 «Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти», технічним адміністратором Єдиної бази та розпорядником її відомостей та даних, у тому числі персональних, є державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Центральний офіс ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Окрім того, на офіційному сайті ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » « ІНФОРМАЦІЯ_5 »є інформація про наявність філій, зокрема в м. Івано-Франківську та в м. Львів « ІНФОРМАЦІЯ_6 », які є найбільш територіально наближені до ГУНП в Івано-Франківській області.

Тому виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до бази ЄДЕБО через державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ): АДРЕСА_1 ,зокрема через філії в м. Івано-Франківську та в м. Львові.

Враховуючи те, що згідно Листа ІНФОРМАЦІЯ_1 від 20.03.2014 №1/9-161 інформація про переведення студентів з одного вищого навчального закладу до іншого здійснюється через інформування ІНФОРМАЦІЯ_1 та вносится у відповідні дані до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, просив надати тимчасовий доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти ІНФОРМАЦІЯ_1 , через державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ): АДРЕСА_1 ,а також через філії в м. Івано-Франківську та в м. Львові, шляхом доступу до ЄДЕБО через відповідних працівників ДП, підпорядкованих підрозділів та/чи користувачів такої бази, за участю слідчого та/чи прокурора, в якій містяться відомості щодо повних анкетних даних студентів громадян іноземних держав (прізвища, ім`я, по батькові, дати народження, громадянства, країни), назви закладів освіти у яких навчалися раніше, адреси місць проживання та реєстрації, паспортних даних, дати поступлення до ВНЗ, дати переведення до ВНЗ м. Івано-Франківська, реквізитів правових підстав переведення (наказу, листів згоди тощо), лати переведення, причин зміни навчального закладу, а також інших необхідних даних, наявних у системі ЄДЕБО, які були зараховані, переведені, поновлені на навчання до ВНЗ м. Івано-Франківська, а саме: до ІНФОРМАЦІЯ_3 та до ІНФОРМАЦІЯ_7 нафти і газу, за період з 01.01.2014 по 31.12.2018 роки з інших ІНФОРМАЦІЯ_8 , з можливістю з можливістю вилучення та сформувати зазначені відомості на паперових та електронних носіях інформації, в тому числі у вигляді таблиць окремо по ВНЗ та по роках.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримала, посилаючись на викладені в ньому обставини, просила клопотання задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з`явився.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Також суд звертає увагу на те, що ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 17.01.2019 року аналогічне клопотання слідчого було задоволено та надано тимчасовий доступ, однак причин не виконання даної ухвали слідчий не зазначив. Крім того, клопотання не відповідає вимогам ст. 163 КПК України, оскільки містить нечітке формулювання щодо надання тимчасового доступу через державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ): АДРЕСА_1 ,а також через філії в м. Івано-Франківську та в м. Львові, шляхом доступу до ЄДЕБО через відповідних працівників ДП, підпорядкованих підрозділів та/чи користувачів такої бази.

Відтак вважаю, що в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність»,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС відділу СУ ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу82954805
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12016090010004877 від 20.10.2016 року

Судовий реєстр по справі —344/12123/19

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні