Рішення
від 05.07.2019 по справі 369/5349/19
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/5349/19

Провадження № 2/369/2864/19

РІШЕННЯ

Іменем України

05.07.2019 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді - Медведського М.Д.,

за участю секретаря - Головатюк В.В.,

за участю позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - Журавльової О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва № 11 в приміщенні Києво-Святошинського районного суду Київської області цивільну справу у порядку спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАРАЗ -5 про зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просить зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Зараз-5 (код ЄДРПОУ 40253601) провести ОСОБА_1 перерахунок комунальних послуг з урахуванням квартирних засобів обліку за період з листопада 2017 року по квітень 2019 року з окремими розрахунками вартості забезпечення гарячою водою на підставі даних квартирного лічильника №101715234, встановленого у квартирі АДРЕСА_1 та окремими розрахунками вартості опалення, згідно Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. №630; зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Зараз-5 (код ЄДРПОУ 40253601) надати ОСОБА_1 рахунки на оплату комунальних послуг за період з листопада 2017 року по квітень 2019 року з окремими розрахунками вартості забезпечення гарячою водою на підставі даних квартирного лічильника № 101715234, встановленого у квартирі АДРЕСА_1 та окремими розрахунками вартості опалення, згідно Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. №630.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що він, є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 17.03.2012, виданого виконкомом Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради на підставі рішення від 28.02.2012 року №82.У період з 2012 року по лютий 2016 року виконавцем житлово- комунальних послуг в АДРЕСА_1 відповідно до рішення виконкому Петропавлівсько- Борщагівської сільської ради №484/4 від 27.11.2009 року було ТОВ ЗАРАЗ (Код ЄДРПОУ 35411055), з яким у нього було укладено письмовий договір про управління будинком, надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, однак цей договір є припиненим.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Петропавлівсько- Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району № 47 від 24 лютого 2016 року Про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАРАЗ-5 виконавцем житлово-комунальних послуг з утримання будинків і споруд, та прибудинкової території в АДРЕСА_1 та погодження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення визнано Товариство з обмеженою відповідальністю ЗАРАЗ-5 виконавцем житлово- комунальних послуг з утримання будників і споруд, та прибудинкової території в АДРЕСА_2 Погоджено введення в дію з 01.03.2016 року тарифів ТОВ ЗАРАЗ-5 на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, а саме: для житлових приміщень (споживачі І групи - населення): вартість 1 кв.м. загальної площі без урахування обслуговування ліфтів - 6,20 грн.; вартість 1 кв.м. загальної площі з урахуванням обслуговування ліфтів - 6,48 грн.; для житлових і нежитлових приміщень (споживачі II та III груп - фізичні та юридичні особи): вартість загальної площі без урахування обслуговування ліфтів - 8,45 грн.; вартість 1 кв.м. загальної площі з урахуванням обслуговування ліфтів - 8,76 грн. Погодження введення в дію з 01.03.2016 року тарифи ТОВ ЗАРАЗ на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення (за наявності будинкових та квартирних засобів обліку), для споживачів за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: тариф на послуги з централізованого водопостачання гарячої води - 42,27 грн./куб.м., тариф на послуги з централізованого водовідведення гарячої води - 8,03 грн./куб.м., тариф на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення - 50,30 грн./куб.м.Відтак, з 01.03.2016 р. виконавцем житлово-комунальних послуг в АДРЕСА_1 є відповідно до рішення виконкому Петропавлівсько-Борщагівської сільради №47 від 24.02.2016 року товариство з обмеженою відповідальністю Зараз-5 , з яким у нього, на жаль, не укладено письмового договору на надання житлово-комунальних послуг, і він не укладений лише з однієї причини - з причини нав`язування Відповідачем включення до умов договору кабальних умов, які не відповідають чинному законодавству.

Позивач має у квартирі лічильник гарячої води №101715234 з плановою повіркою 30.10.2017 та показником лічильника 00229 м. куб., про що відомо Відповідачу. У період з 01.03.2016 року по листопад 2017 року Відповідач надавав Позивачу рахунки на оплату комунальних послуг (платіжні доручення) з окремими розрахунками вартості забезпечення гарячою водою на підставі даних мого квартирного лічильника, та окремими розрахунками вартості опалення, згідно Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. №630.Вказані рахунки він сплачував своєчасно і в повному обсязі, заборгованості за комунальні послуги за вказаний період він не має.

А вже починаючи з листопада 2017 року по сьогоднішній день Відповідач без будь-яких пояснень почав надавати позивачу рахунки (платіжні доручення) за постачання теплової енергії , які включали в себе нарахування вартості опалення та вартості забезпечення гарячою водою без врахування даних лічильника, хоча гарячою водою я не користуюся, бо має у квартирі встановлений бойлер. Підтвердженням того, що він не користується гарячою водою є показники лічильника - 00229 м. куб., і за цими показниками у нього заборгованості перед Відповідачем не має. Оскільки виставлені Відповідачем рахунки є безпідставними (без урахування наявності квартирних засобів обліку), то він звертався до Відповідача з вимогами про перерахунок вартості наданих послуг та наданням йому рахунків на оплату комунальних послуг з окремими розрахунками вартості забезпечення гарячою водою на підставі даних квартирного лічильника гарячої води, та окремими розрахунками вартості опалення.Так, починаючи з листопада 2017 року Відповідач, незважаючи на наявність у його квартирі повіреного лічильника гарячої води, почав надсилати йому рахунки (платіжні доручення) на оплату компенсації теплової енергії, єдиною сумою, без окремо вказаної компенсації теплової енергії на опалення та окремо вказаної теплової енергії на гаряче водопостачання. Вирішивши що це якась помилка, він написав листа до ТОВ Зараз-5 з проханням надати йому платіжне доручення з роздільними показниками компенсацій теплової енергії, окремо на опалення та окремо на ГВП, як це й було до листопада 2017 року.Не отримавши пояснення на яких законних підставах, та при цьому отримавши рахунок (платіжне доручення) за грудень 2017 року з нарахуванням такої ж незрозумілої теплової енергії, він звернувся до ТОВ Зараз-5 , з Вимогою про перерахунок вартості наданих послуг.

Вважає, що Відповідач своєю відмовою у здійсненні перерахунку порушує його права як споживача.Згідно п. 9 Правил № 630, квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік, та одночасно, згідно п. 10 Правил №630, оплата послуг за показаннями засобів обліку води, встановлених у квартирі (будинку садибного типу), проводиться лише у разі здійснення обліку в усіх точках розбору холодної та гарячої води у квартирі (будинку садибного типу) незалежно від наявності засобів обліку на вводах у багатоквартирний будинок.Відповідно до п.п. 17, 18 Правил №630 послуги з водовідведення оплачуються споживачем з розрахунку обсягу витрат холодної та гарячої води згідно з нормативами (нормами) споживання або показаннями засобів обліку води.Посилання Відповідача на технічну неможливість виокремити обсяги спожитої теплової енергії, гарячої води є безпідставним, оскільки з березня 2016 року до листопада 2017 року Відповідач, як і попередній виконавець комунальних послуг (ТОВ ЗАРАЗ у 2012-2016 році), без проблем надсилали Позивачу відокремлені дані. З того часу технічних інновацій проведено не було, тому незрозуміло що ж саме технічно заважає Відповідачу провести процедуру відокремлення показників теплової енергії, гарячої води за потребами.

Від відповідача на адресу суду надійшли письмові заперечення проти позову, з якого вбачається, що представник відповідача заперечує проти задоволення позовних вимог за таких підстав.

Відповідач з 01.03.2016 р. є виконавцем житлово-комунальних послуг в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області, що підтверджується рішенням виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільради Києво-Святошинського району Київської області № 47 від 24.02.2016 р.Відповідач відповідно постійно надає житлово-комунальні послуги, як по всьому АДРЕСА_1 , так зокрема і по квартирі Позивача включно.

Відповідач згідно рішення виконавчого комітету Петропавлівсько- Борщагівської сільради Києво-Святошинського району Київської області № 329 від 31.08.2016 р. Про внесення змін до рішень виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільради Києво-Святошинського району Київської області № 47 від 24.02.2016 р. перестав бути виконавцем послуг з централізованого постачання та водовідведення гарячої води у будинках 11,13,15 по АДРЕСА_1 .

Позивачу неодноразово роз`яснювалося щодо рахунків на теплову енергію, що законом передбачено, що споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об`єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг (п. 6, ч. 1, ст. 7 Закону).Тобто законом не передбачено можливість неоплати послуг з постачання теплової енергії.

Позивач вказує, що виконавець і споживач не мають права відмовлятися від показань засобів обліку, однак в АДРЕСА_1 засоби обліку теплової енергії невстановлені.Засоби обліку, які наявні в квартирі у Позивача на обліку не стоять та не обслуговуються, оскільки не надається така комунальна послуга як гаряче водопостачання.

12 червня 2019 року від позивача до канцелярії суду надійшла відповідь на відзив, згідно якої позивач просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд задовольнити з підстав зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача Журавльова О.В. в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог, вважав їх необґрунтованими та такими, що суперечать нормам чинного законодавства. Тому, просив суд з урахуванням обставин викладених у запереченні. Відмовити в задоволенні позовних вимог в повному об`ємі, оскільки відповідача є управителем та не надає житлово-комунальної послуги з гарячого водопостачання згідно рішення виконавчого комітету.

Суд вислухавши думку учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи приходить до такого висновку.

Позивач є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 17.03.2012, виданого виконкомом Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради на підставі рішення від 28.02.2012 року №82.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Петропавлівсько- Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району № 47 від 24 лютого 2016 року Про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАРАЗ-5 виконавцем житлово-комунальних послуг з утримання будинків і споруд, та прибудинкової території в АДРЕСА_1 та погодження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення визнано Товариство з обмеженою відповідальністю ЗАРАЗ-5 виконавцем житлово- комунальних послуг з утримання будників і споруд, та прибудинкової території в АДРЕСА_2. Погоджено введення в дію з 01.03.2016 року тарифів ТОВ ЗАРАЗ-5 на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, а саме: для житлових приміщень (споживачі І групи - населення): вартість 1 кв.м. загальної площі без урахування обслуговування ліфтів - 6,20 грн.; вартість 1 кв.м. загальної площі з урахуванням обслуговування ліфтів - 6,48 грн.; для житлових і нежитлових приміщень (споживачі II та III груп - фізичні та юридичні особи): вартість загальної площі без урахування обслуговування ліфтів - 8,45 грн.; вартість 1 кв.м. загальної площі з урахуванням обслуговування ліфтів - 8,76 грн. Погодження введення в дію з 01.03.2016 року тарифи ТОВ ЗАРАЗ на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення (за наявності будинкових та квартирних засобів обліку), для споживачів за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: тариф на послуги з централізованого водопостачання гарячої води - 42,27 грн./куб.м., тариф на послуги з централізованого водовідведення гарячої води - 8,03 грн./куб.м., тариф на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення - 50,30 грн./куб.м.

Згідно рішення виконавчого комітету Петропавлівсько- Борщагівської сільради Києво-Святошинського району Київської області № 329 від 31.08.2016 р. Про внесення змін до рішень виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільради Києво-Святошинського району Київської області № 47 від 24.02.2016 р. визнано такими, що втратили чинність пункти 1 та 3 рішення виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради № 47 від 24 лютого 2016 року і пункт 1 рішення виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради № 203 від 25 травня 2016 року в частині визнання ТОВ ЗАРАЗ-5 виконавцем послуг з централізованого постачання та водовідведення гарячої води у будинках АДРЕСА_2

За правилами ч. 1 ст.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. ч. 2, 3, 4 ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому право прямо відповідає визначений пунктом 5 частини 3статті 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. ст.7,13 Закону України Про житлово-комунальні послуги до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить, зокрема, встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону; визначення виконавця житлово-комунальних послуг відповідно до цього Закону в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Згідно п. 5. ч. 3ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 року затверджені Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Згідно п. 1 Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведеннярегулюють відносини між суб`єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг (далі - виконавець), і фізичною та юридичною особою (далі - споживач), яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (далі - послуги).

Згідно п. 9 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік, та одночасно, згідно п. 10 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, оплата послуг за показаннями засобів обліку води, встановлених у квартирі (будинку садибного типу), проводиться лише у разі здійснення обліку в усіх точках розбору холодної та гарячої води у квартирі (будинку садибного типу) незалежно від наявності засобів обліку на вводах у багатоквартирний будинок.

Відповідно до п.п. 17, 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення послуги з водовідведення оплачуються споживачем з розрахунку обсягу витрат холодної та гарячої води згідно з нормативами (нормами) споживання або показаннями засобів обліку води.

В судовому засіданні судом встановлено, що між позивачем та відповідачем на даний час існують правовідносини, згідно яких відповідач надає позивачу послуги як управитель житлового будинку. Будь-яких письмових угод станом на час розгляду справи щодо забезпечення позивача гарячим водопостачанням та опаленням між сторонами не укладалось. Вказані обставини сторонами не заперечувались, відтак суд вважає їх встановленими в силу ч. 1 ст. 82 ЦПК України.

Згідно рішення виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільради Києво-Святошинського району Київської області № 329 від 31.08.2016 р. Відповідач з 2016 року не є постачальником житлово-комунальної послуги із гарячого водопостачання та не надає таку послугу Позивачу, таким чином, вимоги Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в частині обов`язку враховувати обсягу витрат гарячої води згідно показань засобів обліку води не може бути застосовано до Відповідача.

На підставі викладеного, суд вважає необхідним відмовити в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 11,15,16ЦК України, ст. ст.12,13,81,89,263,264,265,266,268 ЦПК України, ЗУ Про житлово-комунальні послуги суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ЗАРАЗ -5 про зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Враховуючи складність справи складання повного рішення суду відкласти на строк не більше п`яти днів.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст судового рішення складено 11.07.2019 року.

Суддя: М.Д. Медведський

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.07.2019
Оприлюднено12.07.2019
Номер документу82956421
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —369/5349/19

Рішення від 05.07.2019

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

Рішення від 05.07.2019

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні