Ухвала
від 10.07.2019 по справі 552/1346/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/1346/19

Провадження № 1-кс/552/2670/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.07.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання начальника третього відділу РКП СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області майора податкової міліції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

В С Т А Н О В И В:

Начальник третього відділу РКП СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області майор податкової міліції ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про накладення арешту на автомобіль Audi Q7 VIN НОМЕР_1 д.н.з. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ), заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні його передачу у будь-який спосіб та відчуження. Своє клопотання обґрунтовуючи наступним.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області розслідується кримінальне провадження №32019170000000017, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.02.2019 за ч.2 ст.212 КК України.

В ході досудового роозслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Укр Альфа Інвест» (код ЄДРПОУ 41356689) в період 2017-2018 років внаслідок відображення фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Авантгард+» (код ЄДРПОУ 41553681), що оформлялись лише документально та без реального руху товарно-матеріальних цінностей, ухилились від сплати податку на додану вартість на суму 2 550,0 тис. грн., що є великим розміром.

Крім цього, встановлено, що причетними до фактів умисного ухилення від сплати податків ТОВ «Укр Альфа Інвест» є службові особи пов`язаного суб`єкта господарської діяльності ТОВ «Велес насіння» (код ЄДРПОУ 38610099), за рахунок відображення фінансово-господарських взаємовідносин із яким ТОВ «Укр Альфа Інвест» формує власний податковий кредит з ПДВ, та які, в свою чергу, по власному бухгалтерському та податковому обліках відображають придбання ТМЦ від СГД, що мають ознаки «фіктивності»: ТОВ «Авантгард+» (код ЄДРПОУ 41553681), ТОВ «Мєркурій Плюс» (код ЄДРПОУ 41553456), ТОВ «Азоврибторг» (код ЄДРПОУ 40979376), ТОВ «Агроінвест-Н» (код ЄДРПОУ 40116002), ТОВ «ТД «Гранд Міраж» (код ЄДРПОУ 41717144), ТОВ «Еліт-Дніпро» (код ЄДРПОУ 42287428), ТОВ «ТД «Норма» (код ЄДРПОУ 40891098), ТОВ «Вента Лаб» (код ЄДРПОУ 39134086), ТОВ «Олга-Торг» (код ЄДРПОУ 35031638), ПП «Ідеал Драйв» (код ЄДРПОУ 41557843).

Так, будучи встановленим та допитаним директор та головний бухгалтер ТОВ «Авантгард+» (код ЄДРПОУ 41553681) ОСОБА_5 надав показання про те, що до реєстрації та фінансово-господарської діяльності ТОВ «Авантгард+» відношення не має, розрахункові рахунки в банківських установах не відкривав, документи для реєстрації підприємства в якості платника податків до податкового органу не подавав, довіреностей на вчинення таких дій нікому не надавав, на представлення своїх інтересів нікого не уповноважував, жодних фінансово-господарських документів не підписував та взаємовідносин з іншими підприємствами не мав.

Крім цього, будучи встановленим та допитаним директор та головний бухгалтер ТОВ «Мєркурій Плюс» (код ЄДРПОУ 41553456) ОСОБА_6 надав показання про те, що зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду без мети ведення фінансово-господарської діяльності.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що фактичним власником ТОВ «Укр Альфа Інвест» та пов`язаного СГД ТОВ «Велес Насіння» є одна й та сама особа ОСОБА_4 , яка офіційно не є службовою особою на жодному із вказаних СГД та представляє інтереси зазначених суб`єктів господарської діяльності.

Крім цього, 16.05.2019 внесено зміни до реєстраційних даних ТОВ «Укр Альфа Інвест», зокрема, директором підприємства з чого часу значиться громадянин ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та одночасно є службовою особою на 612 підприємствах, що ставить під сумнів можливість здійснення останнім фінансово-господарської діяльності одночасно на даних підприємствах.

Крім цього, аналізом податкової звітності встановлено, ТОВ «Укр Альфа Інвест» відображає придбання однієї групи товарів, а реалізацію іншої, що свідчить про підміну номенклатури в податкових накладних та проведення безтоварних операцій з метою мінімізації податкових зобов`язань.

Також, в ході проведеного досудового розслідування було встановлено, що директором ТОВ «Велес насіння» з 12.07.2018 року призначено громадянина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який будучи допитаним як свідок повідомив, що до дій, пов`язаних із реєстрацією та перереєстрацією підприємства відношення не має, таких дій в органах державної фіскальної служби не здійснював, документи для оформлення та реєстрації електронного цифрового підпису в податковому органі не подавав та такий підпис не отримував і не використовував, податкову звітність не надсилав та податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних від імені ТОВ «Велес Насіння» не реєстрував, грошовими коштами підприємства не розпоряджався, виготовленням печатки підприємства не займався, жодних грошових коштів чи іншого майна до статутного фонду підприємства я не вносив, працівників в штат підприємства я не приймав та будь-яких внутрішніх, в тому числі розпорядчих документів підприємства я не виготовляв та не підписував, офісних, складських та інших приміщень, транспортних засобів та інших основних засобів, необхідних для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства я не підшукував, не винаймав та не придбавав, фінансово-господарської діяльності підприємства не здійснював.

Крім цього, встановлено, що ТОВ «Укр Альфа Інвест» та ТОВ «Велес насіння» за адресами реєстрації не знаходяться, при цьому податкова звітність та реєстрація податкових накладних здійснюється невстановленими особами з одних ІР-адрес.

Отже, із наявних матеріалів кримінального провадження вбачаються достатні підстави вважати, що реквізити підприємств ТОВ «Укр Альфа Інвест» та ТОВ «Велес насіння» використовуються в протиправній діяльності, направленій на ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки шляхом безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат по податку на прибуток.

Крім цього, проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2018-2019 років ТОВ «Укр Альфа Інвест» та ТОВ «Велес насіння» у власному бухгалтерському та податковому обліках відобразили придбання легкових автомобілів.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Укр Альфа Інвест» в грудні 2018 року та січні-лютому 2019 року відобразило придбання автомобіля Audi Q7 VIN НОМЕР_1 від ПП «Аеліта моторс» на підставі виписаних та зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних. 22.02.2019 року в територіальному сервісному центрі МВС відбулася перереєстрація зазначеного транспортного засобу на фізичну особу ОСОБА_4 , який на той час значився директором ТОВ «Укр Альфа Інвест» та за час перебування на посаді директора підприємства, тобто будучи службовою особою, а також представляючи інтереси ТОВ «Велес насіння» відображав фінансово-господарські взаємовідносини із ФСПД. Також, проведеним тимчасовим доступом до документів банківської таємниці ТОВ «Укр Альфа Інвест», отриманого у встановленому законом порядку, встановлено, що підприємство не здійснювало реалізацію зазначеного транспортного засобу в адресу інших суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб, що може свідчити про перереєстрацію автомобіля з метою приховування транспортного засобу як об`єкту, здобутого кримінально протиправним шляхом, а також його реалізації за готівку по значно заниженій вартості без відображення зазначеної операції по бухгалтерському та податковому обліках та, відповідно, з метою ухилення від сплати обов`язкових платежів до Державного бюджету.

З метою всебічного, повного й неупередженого досудового розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, перетворення, передачі, відчуження речових доказів, виникла необхідність у накладенні арешту на автомобіль Audi Q7 VIN НОМЕР_1 д.н.з. НОМЕР_2 .

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Слідчий суддя заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання приходить до таких висновків.

Згідно ст.98КПК України «Речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.»

Згідно зіч.1ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Також, згідно ч.2ст.170КПК України - арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів.

Згідно інформації Регіонального сервісного центру МВС у Полтавській області за вих. №31/16-9-2521 від 04.07.2019 власником транспортного засобу автомобіля Audi Q7 VIN НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 є ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ).

Беручи до уваги те, що слідчим було винесено постанову 04.07.2019 року якою визнано даний автомобіль речовим доказом з метою збереження речових доказів, виникла необхідність у накладенні арешту на автомобіль Audi Q7 VIN НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 який належить ОСОБА_4 , наявні підстави для задоволення клопотання.

Керуючисьст. 170КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно автомобіль Audi Q7 VIN НОМЕР_1 д.н.з. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ), заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні№32019170000000017, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.02.2019 за ч.2 ст.212 КК України його передачу у будь-який спосіб та відчуження.

Ухвала підлягає до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її отримання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу82959075
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —552/1346/19

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 22.08.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 28.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 06.08.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні