Рішення
від 04.06.2019 по справі 536/524/19
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/524/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2019 року м. Кременчук

Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі:

Головуючого судді - Колотієвського О.О.

при секретарі - Коваль В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, треті особи Третя кременчуцька державна нотаріальна контора, Акціонерне товариство комерційний банк Приватбанк про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

У травні 2019 року до Кременчуцького районного суду Полтавської області звернулася ОСОБА_1 з позовом до Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, треті особи Третя кременчуцька державна нотаріальна контора, Акціонерне товариство комерційний банк Приватбанк про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог вказував, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Позивач являється матір`ю померлого ОСОБА_2 .

За свого життя померлий ОСОБА_2 був засновником Приватного підприємства ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС . Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка, серед іншого, складається з будівлі автогаражу, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Після смерті сина, позивач звернулася до Третьої кременчуцької державної нотаріальної контори Полтавської області з метою видачі на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на майно приватного підприємства ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Постановою про відмову у вчинені нотаріальної дії від 21.03.2019 року №586/02-31 державним нотаріусом Третьої кременчуцької державної нотаріальної контори Гуртовою О.С. було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на майно ПП ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС у зв`язку з тим, у приватному підприємстві ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС не сформовано статутний фонд.

Таким чином, ОСОБА_1 не може реалізувати своє право власності, що виникає на підставі спадкування за законом на майно приватного підприємства ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

На підставі викладеного позивач просив суд ухвалити рішення, яким визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 в порядку спадкування за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 сина ОСОБА_2 , право власності на майно Приватного підприємства ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС будівлю автогаражу, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 та в цілому складається з будівлі автогаражу літ. А, загальною площею 571,9 кв.м.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Від представника позивача адвоката Пінчук Ю.В. на адресу суду надійшла заява про слухання справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, просили їх задовольнити.

Представник відповідача Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області в судове засідання не з`явився. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, на адресу суду надіслав листа про слухання справи за його відсутності, проти задоволення позову не заперечував.

Представник третьої особи Третьої кременчуцької державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, на адресу суду надіслав листа про слухання справи за його відсутності.

Третя особа АТ КБ Приватбанк в судове засідання не з`явилися. Про час та місце розгляду справи було повідомлено належним чином. Подали до суду заяву, згідно якої проти задоволення позовної заяви не заперечували, вказали на відсутність заборгованості померлого ОСОБА_2 перед АТ КБ Приватбанк , просили розглядати справи без їх участі.

Розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, суд дійшов наступного висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено та підтверджується наявними у справі доказами, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 02.06.2015 року, актовий запис № 44.

ОСОБА_1 являється матір`ю ОСОБА_2 . Факт родинних відносин підтверджується Свідоцтвом про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , виданого К. Потоківською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області, серія НОМЕР_3 від 07.09.1964 року, актовий запис № 87, де в графі матір значиться ОСОБА_1 . Заповітів померлий ОСОБА_2 не залишив.

Інших осіб, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 не має. Дружина померлого ОСОБА_3 , діти ОСОБА_4 та ОСОБА_5 від спадщини відмовилися, згідно поданих заяв.

ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті свого сина, подавши відповідну заяву до Третьої кременчуцької державної нотаріальної контори, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 42090232 від 11.11.2015 року, згідно якого після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 заведена спадкова справа за номером у спадковому реєстрі № 58197028, за номер в нотаріальній конторі № 362/2015.

За свого життя померлий ОСОБА_2 був засновником Приватного підприємства "ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС", код ЄДРПОУ 32860573.

Відповідно до статуту ПП ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС в редакції від 16.12.2009 року, це підприємство є юридичною особою, засноване на приватній власності засновника ПП, має самостійний баланс, володіє, користується та розпоряджається своїм майном, підприємство відкриває поточні, валютні та інші рахунки. Майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди. Згідно п. 3.3. Статут ПП - статутний фонд у Підприємстві відсутній. Згідно п. 1.2. Статуту ПП, єдиним засновником підприємства є фізична особа, громадянин України ОСОБА_2 .

В даному випадку має місце унітарне підприємство. Приватне підприємство ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС діяло на основі приватної власності однієї особи засновника ОСОБА_2 , при цьому статутний фонд підприємства згідно статутних документів та даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутній.

Статутом ПП ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС передбачено, що підприємство є власником майна, тобто, має право володіти, користуватися і розпоряджатися власним майном, (пункт 1.6. Статуту).

Згідно договору купівлі - продажу будівлі авто гаражу від 30.08.2014 року, посвідченого приватним нотаріусом Кременчуцького міського нотаріального округу Ганночкою О.В., зареєстровано в реєстрі за № 3069, Приватне підприємство ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС набуло у власність нерухоме майно - будівля автогаражу, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , що в цілому складається з будівлі авто гаражу літ. А, загальною площею 571,9 кв.м. Вказаний договір купівлі - продажу зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень, що підтверджується відповідним Витягом за № 26203782 від 30.08.2014 року.

ОСОБА_1 звернулася до Третьої кременчуцької державної нотаріальної контори із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом на майно ПП ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 . Постановою про відмову у вчинені нотаріальної дії від 21.03.2019 року №586/02-31 державним нотаріусом Третьої кременчуцької державної нотаріальної контори Гуртовою О.С. було відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на майно ПП ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС у зв`язку з тим, у приватному підприємстві ЕКО ПЛАСТ ПЛЮС не сформовано статутний фонд.

Разом з тим, відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 1219 ЦК України не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Поняття особистого немайнового права визначено статтею 269 ЦК України, згідно з якою особисті немайнові права належать кожній фізичній особі від народження або за законом. Особисті немайнові права фізичної особи не мають економічного змісту. Особисті немайнові права тісно пов`язані з фізичною особою. Фізична особа не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути позбавлена цих прав. Особистими немайновими правами фізична особа володіє довічно.

Статтею 113 ГК України передбачено, що приватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб`єкта господарювання - юридичної особи.

В силу норм ст. 63 ГК України залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть певні види підприємства, в тому числі приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб`єкта господарювання (юридичної особи).

Частинами 3-4 ст. 63 ГК України передбачено, що залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного капіталу в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні. Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний капітал, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який призначається (обирається) засновником (наглядовою радою такого підприємства у разі її утворення), керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства. Унітарними є підприємства державні, комунальні, підприємства, засновані на власності об`єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

Частиною першою статті 167 Господарського кодексу України передбачено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

В силу норм ст. 191 ЦК України підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю.

Згідно статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно статті 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

У відповідності до ч. 5 статті 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачою йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

З врахуванням встановлених обставин справи, суд оцінюючи, належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів приходить до висновку, що позов доведений і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.3, 15, 16 , 191, 328, 346, 1216, 1217, 1218, 1261 ЦК України, ст. ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, ст.ст. 63,113,167 ГК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.08 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" суд ,-

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, треті особи Третя кременчуцька державна нотаріальна контора, Акціонерне товариство комерційний банк Приватбанк про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 в порядку спадкування за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 сина ОСОБА_2 , право власності на майно Приватного підприємства Еко Пласт Плюс будівлю автогаражу, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 та в цілому складається з будівлі автогаражу літ. А, загальною площею 571,9 кв.м.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду через Кременчуцький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. О. Колотієвський

Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено12.07.2019

Судовий реєстр по справі —536/524/19

Рішення від 04.06.2019

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні