Рішення
від 12.07.2019 по справі 539/2607/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/2607/19

Провадження № 2-о/539/126/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2019 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді -Іващенка Ю.А.,

присяжних - Зінченко Л.А., Фесечко В.М.,

при секретарі судового засідання - Карпенко Т.П.,

з участю : прокурора Каленчук Я.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Лубни справу за заявою лікаря-психіатра комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради Бейцун Ганни Валеріївни про проведення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_2 , 1972 року народження,

В С Т А Н О В И В :

03 липня 2019 року до Лубенського міськрайонного суду Полтавської області надійшла заява лікаря-психіатра Комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради Бейцун Ганни Валеріївни про проведення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_2 , 1972 року народження, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заяву обґрунтовано тим, що 01.07.2019 р. на ім`я головного лікаря комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради надійшла заява ОСОБА_3 щодо проведення психіатричного огляду ОСОБА_2 , 1972 року народження.

02.07.2019 року лікарем-психіатром ОСОБА_1 було запропоновано ОСОБА_2 дати згоду на огляд лікаря-психіатра вдома. Згода отримана не була внаслідок відмови громадянки ОСОБА_2 від огляду лікаря-психіатра та надання будь-якого виду лікарської допомоги лікарем-психіатром.

За таких обставин психіатричний огляд громадянки ОСОБА_2 можливий після отримання рішення суду про проведення її психіатричного огляду в примусовому порядку.

Згідно ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу в довідці, виданій головою правління житлово-будівельного кооперативу Мир , викладені факти, які дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у ОСОБА_2 тяжкого психічного розладу, внаслідок якого вона неспроможна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

З урахуванням викладеного, лікар-психіатр комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради Бейцун Г.В. просить призначити психіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_2 .

В судовому засіданні лікар-психіатр Бейцун Г.В. та прокурор подану заяву підтримали.

Заінтересовані особи ЖБК Мир , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися.

Від ОСОБА_3 до суду надійшла заява, у якій вона прохала суд розглядати справу без її участі, заяву лікаря психіатра підтримувала.

Вжитими судом заходами забезпечити участь в судовому засіданні ОСОБА_2 не представилося можливим, як пояснила лікар психіатр за своїм станом здоров`я її участь в судовому засіданні не є можливою.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про необхідність призначення психіатричного огляду ОСОБА_2 в примусовому порядку без її згоди з огляду на наступне.

У відповідності зі п.9 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно зі ст. 339 ЦПК України, за умов, визначених Законом України "Про психіатричну допомогу", заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подаються до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

Законом України Про психіатричну допомогу № 1489-ІІІ від 22 лютого 2000 року визначено, що психіатрична допомога - це комплекс спеціальних заходів, спрямованих на обстеження стану психічного здоров`я осіб, профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд і медико-соціальну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади.

Згідно із ст.4 Закону України Про психіатричну допомогу , психіатрична допомога надається на основі принципів законності, гуманності, додержання прав людини і громадянина, добровільності, доступності та відповідно до сучасного рівня наукових знань, необхідності й достатності заходів лікування з мінімальними соціально-правовими обмеженнями.

Згідно зі ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу психіатричний огляд проводиться з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Психіатричний огляд проводиться лікарем-психіатром на прохання або за усвідомленою згодою особи; щодо особи віком до 14 років (малолітньої особи) - на прохання або за згодою її батьків чи іншого законного представника; щодо особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, - на прохання або за згодою її опікуна. У разі незгоди одного із батьків чи відсутності батьків або іншого законного представника психіатричний огляд неповнолітнього здійснюється за рішенням (згодою)органів опіки та піклування, яке може бути оскаржено до суду.

Психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи.

Заява про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра. Лікар-психіатр має право робити запит щодо надання йому додаткових медичних та інших відомостей, необхідних для прийняття відповідного рішення.

У невідкладних випадках, коли за одержаними відомостями, що дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, заява про психіатричний огляд особи може бути усною. У цих випадках рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром самостійно і психіатричний огляд проводиться ним негайно.

У випадках, коли відсутні дані, що свідчать про наявність обставин, передбачених абзацами другим та третім частини третьої цієї статті, заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність проведення такого огляду. У разі встановлення обґрунтованості заяви про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника лікар-психіатр направляє до суду за місцем проживання цієї особи заяву про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку. До заяви додається висновок лікаря-психіатра, який містить обґрунтування про необхідність проведення такого огляду, та інші матеріали. Психіатричний огляд особи проводиться лікарем-психіатром у примусовому порядку за рішенням суду.

Лікар-психіатр перед проведенням психіатричного огляду зобов`язаний відрекомендуватися особі, яка підлягає огляду, або її законному представнику як лікар-психіатр, назвати своє прізвище, місце роботи та викласти мету огляду.

Дані психіатричного огляду з висновком про стан психічного здоров`я особи, а також причини звернення до лікаря-психіатра та медичні рекомендації фіксуються у медичній документації.

Умисне подання заяви про психіатричний огляд особи, що містить завідомо неправдиві або неточні відомості щодо стану психічного здоров`я цієї особи, тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Відповідно до ч.1ст.17 Закону України Про психіатричну допомогу , перебування особи в психіатричному закладі в примусовому порядку може бути лише на протязі часу всіх обставин, які послужили основою для проведення госпіталізації.

Згідно із ст. 341 ЦПК України, заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу - протягом 24 годин; про психіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів. Справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку чи про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги, госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов`язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника психіатричного закладу, що подав заяву, та законного представника особи, стосовно якої розглядаються питання, пов`язані з наданням психіатричної допомоги. З урахуванням стану здоров`я особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1,2 ст.342 ЦПК України залежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника психіатричного закладу є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Судом встановлено що 01.07.2019 р. на ім`я головного лікаря комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради надійшла заява ОСОБА_3 щодо проведення психіатричного огляду ОСОБА_2 , 1972 року народження.

02.07.2019 року лікарем-психіатром ОСОБА_1 було запропоновано ОСОБА_2 дати згоду на огляд лікаря-психіатра вдома. Згода отримана не була внаслідок відмови громадянки ОСОБА_2 від огляду лікаря-психіатра та надання будь-якого виду лікарської допомоги лікарем-психіатром.

Відповідно до висновку лікарської консультативної комісії комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради від 03.07.2019 року є достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у ОСОБА_2 тяжкого психічного розладу, внаслідок якого вона неспроможна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

З огляду на зазначене, зібрані у справі докази дають підстави для задоволення заяви лікаря-психіатра комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради Бейцун Ганни Валеріївни про проведення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_2 , 1972 року народження без її згоди.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 5, 12, 13, 81,89, 258-259, 263-265, 339-342 ЦПК України, Законом України Про психіатричну допомогу , суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву лікаря-психіатра комунального підприємства Лубенська лікарня інтенсивного лікування Лубенської міської ради Бейцун Ганни Валеріївни про проведення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_2 , 1972 року народження - задовольнити.

Надати згоду на проведення психіатричного огляду ОСОБА_2 , 1972 року народження, що проживає в АДРЕСА_1 , в примусовому порядку.

Відповідно до ст. 342 ЦПК України рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до п. 15.5) Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне судове рішення складено 12 липня 2019 року.

Суддя Ю.А.Іващенко

Присяжні Л.А. Зінченко

В.М. Фесечко

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено14.07.2019
Номер документу82981750
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/2607/19

Рішення від 12.07.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Рішення від 12.07.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні