Ухвала
від 12.07.2019 по справі 754/9755/19
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/2902/19

Справа № 754/9755/19

У Х В А Л А

Іменем України

12 липня 2019 року м. Київ

Слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого Деснянського управління поліції ГУ Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019100030000196 від 10.01.2019, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого Деснянського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів, які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Клопотання обґрунтоване тим, що у ході досудового розслідування встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) укладено договір підряду №255/12 від 19.12.2018 року на загальну суму 20 458 944,41 грн.

Відповідно до умов договору підрядник зобов`язаний на свій ризик, власними і залученими силами та засобами здійснити капітальний ремонт благоустрою парку з водними об`єктами вздовж просп. Генерала Ватутіна між просп. Володимира Маяковського та вул. Оноре де Бальзака в Деснянському районі м. Києва.

Згідно з розділом 4 «Розрахунки та платежі» даного договору, замовник не перераховує підряднику аванс на придбання матеріалів. Фінансування робіт за виконанні роботи здійснюється на підставі актів виконаних робіт за формою КБ- 2в та довідки за формою КБ-3. Оплата виконаних робіт проводиться або після прийняття замовником закінчених робіт (об`єкта будівництва) або поетапно проміжними платіжками у міру виконаних робіт.

Встановлено, що 27.12.2018 КО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на підставі договору № 255/12 від 19.12.2018 року на підставі платіжного доручення перераховано на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » бюджетні кошти у розмірі 20 445 999,37 грн за виконані роботи.

Водночас, проведеним оглядом із залученням спеціаліста - інженера технічного нагляду встановлено, що на оглянутій ділянці місцевості вздовж просп. Генерала Ватутіна між просп. Володимира Маяковського та вул. Оноре де Бальзака в Деснянському районі м. Києва не виявлено ознак будівельно-монтажних робіт з капітального ремонту благоустрою з водними об`єктами.

Таким чином, вищевказані обставини свідчать про розтрату службовими особами КО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шляхом зловживання своїм службовим становищем коштів місцевого бюджету в особливо великих розмірах, які призначались на проведення капітального ремонту паркової зони.

З метою забезпечення всебічного, повного та неупередженого до судового розслідування вказаного провадження, подальшого аналізу та проведення судових експертиз, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, які містять банківську таємницю відносно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке являється клієнтом АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), а саме: юридичних справ, руху грошових коштів по рахунках, грошових чеків, платіжних доручень та меморіальних ордерів, доручень, інших документів щодо отримання грошових коштів, їх надходження та використання у друкованому та електронному вигляді з обов`язковим чітким зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суму коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), із зазначенням коду, номера рахунків та МФО банківської установи, призначення платежу (куди і за що відправлено кошти та звідки і за що отримано кошти), за період з моменту відкриття рахунків по дату винесення ухвали.

Вказані документи мають значення для кримінального провадження, оскільки їх вилучення забезпечить проведення почеркознавчої та економічної експертизи та встановлення всіх учасників кримінального правопорушення, що дозволить проводити інші слідчі (розшукові) дії направлені на прийняття обґрунтованого процесуального рішення у розумні строки.

Відповідно до інформації Головного управління ДФС у м. Києві встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має відкриті рахунки в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »:

- р/р НОМЕР_4 (МФО НОМЕР_3 ).

У відповідності до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

До початку розгляду клопотання, стороною кримінального провадження, якою подано вказане клопотання, подана заява про розгляд клопотання у його відсутність, також, слідчим у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить слідчого суддю задовольнити вказане клопотання.

За наведених обставин, слідчий суддя вирішив за можливе розглядати дане клопотання без участі слідчого.

Оглянувши письмові докази, долучені до клопотання, слідчий суддя дійшов наступного.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи те, що вищезазначені документи містять відомості, які становлять банківську таємницю, що охороняється законом, а також те, що їх дослідження необхідне для швидкого та повного розслідування, з урахуванням того що іншим способом не можливо встановити фактичні дані про функціонування даних банківських рахунків, а тому слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 159-166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого Деснянського управління поліції ГУ Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019100030000196 від 10.01.2019, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати (забезпечити) групі слідчих СВ Деснянського УП ГУНП м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю або оперативним підрозділам органів Національної поліції, які здійснюють слідчі і розшукові) дії за письмовим дорученням слідчого у кримінальному провадженні з можливістю вилучення копій в паперовому вигляді та на електронних носіях інформації та документів відносно - р/р26001100663251 (МФО НОМЕР_3 ), який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться у володінні AT « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

юридичних справ, у тому числі: анкет клієнта банку, всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печатки, копій паспортів, доручень, заяв, договорів, документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) банківських рахунків, довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками, договорів та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на банківські рахунки вказаних підприємств;

документи з оформлення (відкриття/закриття) рахунку, в тому числі: усіх банківських карток із зразками підписів, заяв, копій паспортів, доручень, установчих договорів, статутів, свідоцтв про реєстрацію, договорів, повідомлень про відкриття рахунків з інформацією щодо IP-адрес, з яких відбувалося управління такими рахунками, інших документів, які надавались банку при відкритті (подальшій зміні поточних даних та користування рахунками);

документів про рух грошових коштів по рахунку у друкованому та електронному вигляді (форматі Excel) з обов`язковим зазначенням номерів платіжних документів, часу та дати платежів, сум коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), із зазначенням коду, номера рахунків та МФО банківської установи, призначення платежу (куди і за що перераховано кошти та звідки і за що отримано кошти), за період часу з моменту відкриття рахунку по час виконання ухвали суду;

платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по вказаному рахунку за період часу з моменту відкриття рахунку по час виконання ухвали суду;

заяв назняття грошовихкоштів,внесення,переведення коштівпо такомурахунку заперіод часуз моментувідкриття рахункупо часвиконання ухвали суду;

документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками банку банківських операцій по рахунку, а саме: реєстру фінансового моніторингу, файлів-повідомлень, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта тощо за період з моменту їх відкриття по час виконання ухвали суду;

виписокз номерамителефонів,з якихпроходило з`єднаннясистеми «Клієнт-банк» міжкомп`ютером банкуі комп`ютерамивказаних компаній,з зазначеннямчасу ідати проведеннявказаних з`єднаньна паперовомута магнітному(електронному)носіях змоменту відкриттярахунку почас виконанняухвали суду;

контрактів, у тому числі зовнішньоекономічних, на підставі яких здійснювалося зарахування та списання грошових коштів та документів, що складалися під час їх виконання та оплати.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 1 (один) місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —754/9755/19

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні