Рішення
від 25.06.2019 по справі 592/19510/18
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/19510/18

Провадження №2/592/1495/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

25 червня 2019 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м.Суми у складі:

головуючого судді Чернобая О.І.,

за участю секретаря судового засідання Павлович Ю.С.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: ПАТ Сумське підприємство Агротехсервіс , ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулась до суду з вказаним позовом, який обґрунтовує тим, що на підставі свідоцтва про право власності на житло від 11 грудня 1997 року, виданого приватизаційною комісією відкритого акціонерного товариства Сумське підприємство Агротехсервіс , їй та ОСОБА_3 на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1 ( на час проспект Курський). Квартира складається з однієї кімнати, кухні, коридора, вбиральні, загальноюплощею 29.55 кв.м., житловою площею 16.7 кв.м., що стверджується свідоцтвом про право власності на житло і витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно. 5 травня 2004 року між нею та ОСОБА_3 укладений договір про визначення ідеальних часток в зазначеній квартирі, посвідчений приватним нотаріусом Сумського міського нотаріального округу Юморановою В.М. Відповідно до угоди частки у зазначеному спільному майні рівні, становлять по Ѕ частці кожному. ОСОБА_3 в квартирі не проживає, знявся з реєстрації по квартирі АДРЕСА_1 . В квартирі проживає одна позивачка. З 2007 року вона перебувала в фактичних шлюбних відносинах з відповідачем по справі, який зареєстрований в квартирі. З 2016 року останній в квартирі не проживає, його речей в квартирі не має квартиру він залишив добровільно, комунальні послуги позивачка оплачує сама. Вона зверталася до відповідача з проханням, щоб він знявся з реєстрації в належній її на праві власності квартирі, більше двох років у квартирі він не проживає, квартиру залишив добровільно. В позивачки виникають труднощі по оплаті комунальних послуг, пенсія її не висока, розмір деяких виплат залежить від кількості зареєстрованих осіб в квартирі. За таких обставин позивач просить визнати відповідача таким, що втратив право користування житловим приміщенням - квартирою АДРЕСА_1 .

У судове засідання сторони не з`явилися. Позивачка надала письмову заяву з проханням розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити та не заперечувала проти винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_2 повідомлявся про час та місце розгляду справи шляхом опублікування повідомлення на офіційному веб-сайті суду від 17.05.2019 року https://kv.su.court.gov.ua/sud1806/gromadyanam/ogoloshenia_pro/, однак до суду не з`явився, про причини своєї неявки суд не сповістив, відзив на позовну заяву, письмові докази, що підтверджують заперечення проти позову не надав.

Представник ПАТ Сумське підприємство Агротехсервіс до суду не з`явився, надав заяву, згідно якої просив справу слухати за їх відсутності.

Третя особа - ОСОБА_3 повідомлявся про час та місце розгляду справи, проте в судове засідання не з`явився, відзив на позовну заяву не надано.

Суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів, при заочному розгляді.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що на підставі свідоцтва про право власності на житло від 11 грудня 1997 року, виданого приватизаційною комісією відкритого акціонерного товариства Сумське підприємство Агротехсервіс , позивачці ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1 ( на час проспект Курський ). (а.с.7)

5 травня 2004 року між позивачкою ОСОБА_1 та ОСОБА_3 було укладено договір про визначення ідеальних часток в зазначеній квартирі, посвідчений приватним нотаріусом Сумського міського нотаріального округу Юморановою В.М, відповідно до якого частки у зазначеному спільному майні рівні, становлять по Ѕ частці кожному (а.с.8)

Як вбачається з довідки ПАТ Сумське підприємство Агротехсервіс №6 від 16.01.2018 року за вказаною адресою зареєстрована позивачка ОСОБА_1 , 1950 р.н. та її чоловік ОСОБА_2 , 1945 р.н. - відповідач по справі (а.с.12).

Відповідно до Акту ПАТ Сумське підприємство Агротехсервіс про не проживання особи за місцем реєстрації, що ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , однак за вказаною адресою фактично не проживає (а.с.17)

Відповідно до положень ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні

У силу ст. 405 ЦК України, члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.

Член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Таким чином, враховуючи положення наведених норм житлового законодавства, позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 280-282 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ), третя особа: ПАТ Сумське підприємство Агротехсервіс (м.Суми, пр-т Курський, 105, код ЄДРПОУ 03760941), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_5 ) про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , таким, що втратив право користування житловим приміщенням - квартирою АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м.Суми протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя О.І. Чернобай

Дата ухвалення рішення25.06.2019
Оприлюднено16.07.2019
Номер документу83007568
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —592/19510/18

Рішення від 25.06.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Чернобай О. І.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Чернобай О. І.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Чернобай О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні