Вирок
від 11.07.2019 по справі 757/33399/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/33399/19-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.07.2019 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження №32019100000000475, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.06.2019, за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Києва, маючого середню освіту, не працюючого, не одруженого, не судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Взимку 2017 року гр. ОСОБА_5 , перебуваючи за адресою м. Київ, вул. Довженка, 3 отримав пропозицію від невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 » щодо підписання за грошову винагороду реєстраційних документів юридичної особи ТОВ «Елан Пром» (код ЄДРПОУ 41782999) та довіреності на третіх осіб для здійснення останніми реєстраційних дій та ведення господарської діяльності щодо вказаного підприємства без подальшої участі у цьому ОСОБА_5 .

Усвідомлюючи противоправний характер таких дій, запропонованих йому невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 », ОСОБА_5 , у зв`язку з тяжким матеріальним становищем, з метою отримання грошової винагороди та з корисливих спонукань, передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_6 » документи, що посвідчують його особу, а саме: паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий Дарницьким РВ ГУ ДМС України в м. Києві від 04.06.2014 та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 .

На підставі наданих ОСОБА_5 особистих документів, невстановленими досудовим розслідуванням особами та за невстановлених обставин виготовлено договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Елан Пром» (код ЄДРПОУ 41782999) від 25.12.2017 укладений з ТОВ «Бест Проджект» (код ЄДРПОУ 41640386); договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Елан Пром» (код ЄДРПОУ 41782999) від 25.12.2017, укладений з ТОВ «Шарк Консалт» (код ЄДРПОУ 41640606); довіреність від ОСОБА_5 на ім`я ОСОБА_7 від 26.12.2017, в яких ОСОБА_5 зазначений як учасник товариства та призначений на посаду директора.

Реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін юридичної особи, ОСОБА_5 попередньо отримавши відомості від невстановленої особи про подальші дії, взимку 2017 року (більш точна дата не встановлена) прибув до станції метро «Кловська», що у Печерському районі м. Києва, де зустрівся із невстановленою особою та заздалегідь усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також, не маючи навиків та наміру здійснювати таку діяльність, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди та не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, засвідчив власним підписом завідомо неправдиві відомості у вищезазначених реєстраційних документах ТОВ «Елан Пром», що були надані йому вказаною невстановленою особою, та у відповідності до ст.67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV«Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ст.ст.16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), будучи уповноваженим виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по керівництву вказаним підприємством, розпорядженню його майном та коштами, відповідальним за організацію та ведення бухгалтерського і податкового обліку, за повноту нарахування і своєчасність сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), виступив учасником та директором ТОВ «Елан Пром».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_5 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін юридичної особи ТОВ «Елан Пром», однак, діючи з корисливих мотивів, вчинив такі дії.

При цьому ОСОБА_5 одночасно взяв на себе обов`язки, передбачені ч.6 ст.128 Господарського кодексу України, в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, а також те, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «Елан Пром».

Після підписання вказаних документів ОСОБА_5 у тому ж місці передав їх вищевказаній невстановленій особі, з метою їх подальшого подання для проведення державної реєстрації (перереєстрації) юридичної особи ТОВ «Елан Пром».

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації змін юридичної особи, оскільки 27.12.2017 на підставі підписаних ОСОБА_5 реєстраційних документів та довіреності проведено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ТОВ «Елан Пром», про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

26.06.2019 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, тобто, - внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні надійшов на адресу Печерського районного суду м. Києва разом із угодою про визнання винуватості, укладеною у відповідності до статей 468, 469, 472 КПК України 26.06.2019 між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , якому надані права процесуального керівника у вказаному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 .

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений повністю дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій ОСОБА_5 ч. 1 ст. 205-1 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений зобов`язувався визнати свою вину у вчиненні інкримінованого злочину в обсязі підозри в судовому провадженні.

Вищевказаною угодою сторонами кримінального провадження узгоджене покарання за ч. 1 ст. 205-1 КК України у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Судом роз`яснені обвинуваченому наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, а також положення ст. 474 КПК України.

Суд, заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, дослідивши угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, надані прокурором матеріали, що характеризують особу обвинуваченого, надходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. ст. 32, 33 КПК України.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 підтвердив суду, що він беззаперечно визнає винуватість у вчиненні злочину, що йому інкримінується, за викладених в обвинувальному акті обставин.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, який згідно ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості.

При цьому в судовому засіданні судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального кодексу України.

З урахуванням тяжкості вчиненого злочину, особи винного, який раніше не судимий, має постійне місце проживання, за яким характеризується позитивно, на обліку нарколога, психіатра не перебуває, наявності декількох обставин, що пом`якшують покарання визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, вчинення злочину внаслідок перебування у скрутному фінансовому становищі, суд вважає, що покарання сторонами угоди у вигляді штрафу в мінімальних межах, передбачених санкцією ч. 1 ст. 205-1 КК України, визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

На стадії досудового розслідування запобіжний захід щодо ОСОБА_5 не застосовувався та правові підстави для застосування запобіжного заходу до набрання вироком суду законної сили відсутні.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся, питання речових доказів слід вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 26 червня 2019 року між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , якому надані права процесуального керівника у вказаному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід до ОСОБА_5 не застосовувати.

Речові докази реєстраційні та установчі документи ТОВ «Елан Пром» - залишити в матеріалах провадження.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його оголошення, у разі неподання на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його оголошення через Печерський районний суд м. Києва.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч.2 ст. 473 КПК України.

Копія вироку видається учасникам кримінального провадження після його оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83026603
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/33399/19-к

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Вирок від 11.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні