Ухвала
від 15.07.2019 по справі 521/11396/19
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

№ 521/11396/19

№ 1-КС/521/4556/19

У Х В А Л А

12 липня 2019 року

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно, по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 12018160470004272 від 12.12.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 191, ч.3 ст. 191 КК України

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Малиновського районного суду м. Одеси звернувся прокурор з клопотанням про накладення арешту на майно.

Як вбачається з клопотання слідчого, 08.10.1996 року за № 301 Виконкомом Одеської міської ради Народних депутатів було прийнято рішення про включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Товариства з обмеженою відповідальністю «Санта», якому було присвоєно код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України № 19206572, із кодом КВЕД: 41.20 «Будівництво житлових та нежитлових будівель», де ОСОБА_4 було обрано директором зазначеного товариства.

31.01.2014 року згідно наказу № 5-к ОСОБА_5 , було призначено на посаду головного бухгалтера ТОВ «Санта».

Відповідно до ч. 7 ст. 8 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 за № 996 головний бухгалтер або особа, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку підприємства:

-забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

-організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

-бере участь в оформленні матеріалів, пов`язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

-забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

У зв`язку з чим, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду головного бухгалтера ТОВ «Санта», код ЄРДПОУ (19206572), здійснювала функції, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно- господарських обов`язків, тобто, відповідно до примітки 1 ст. 364 КК України, є службовою особою.

В ході подальшого досудового розслідування встановлено, що у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, ОСОБА_5 увійшовши у повну довіру до директора підприємства ТОВ «Санта» ОСОБА_6 , переконала останнього, що для здійснення фінансових операцій та належного фінансового контролю їй необхідний доступ до банківського рахунку підприємства № НОМЕР_1 , та ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua, виданий на ім`я директора ОСОБА_6 , за допомогою якого підприємство здійснює оплату за обрані товари чи послуги.

У подальшому, ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, надав ОСОБА_5 доступ до банківського рахунку підприємства № НОМЕР_1 , та ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт- Банк» iBank2ua, виданий на його ім`я.

Однак, 08.02.2016 ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною повноваженнями, пов`язаними з виконанням організаційно- розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи протиправність своїх дій, з корисливих мотивів, умисно та свідомо ігноруючи вимоги законодавства, зловживаючи своїм службовим становищем, з мотивів власного збагачення, вирішила використати власні службові повноваження всупереч інтересам служби.

Так, 08.02.2016 ОСОБА_5 у невстановленому місці, через всесвітню мережу Інтернет, використовуючи реквізити підприємства ТОВ «Санта» здійснила замовлення товарів на загальну суму 13934 гривень 20 копійок у ТОВ «Розетка. УА», а саме: Пінка Мус Caudalie, Маска Caudalie, Туалетна вода для жінок Salvador Dali, Крем Brelil Numero, Скраб для тіла Mineral Beauty System з сіллю, Молочко для тіла Sesderma Daeses, Крем проти розтяжок Sesderma Estryses, Сироватка проти розтяжок Sesderma Estryses Форте, Антицелюлітний гель Sesderma Celulex, Підгузники для дорослих Tena slip super large 92-1, Акустична система Color-Way Micro Beat, Обкладинка Grand-X, Замок ABUS 1500, Планшет Lenovo Tab, Пляжна сумка XYZ, Туалетна вода LaPerla Divina, та в якості оплати, 08.02.2016 маючи доступ - ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua виданий на ім`я директора ОСОБА_6 , перерахувала з банківського рахунку грошові кошти підприємства ТОВ «Санта» у сумі 13934 гривень 20 копійок на рахунок ТОВ «Розетка. УА», за оплату переліченого вище товару.

Однак, вказаний товар до ТОВ «Санта» не надходив та не був оприбуткований на підприємстві.

Тим самим, ОСОБА_5 , незаконно заволоділа грошовими коштами ТОВ «Санта» у сумі 13934 гривень 20 копійок, які в подальшому використала з метою придбання вищевказаних товарів для своїх потреб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що 18.02.2016 ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною повноваженнями, пов`язаними з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських функцій, маючи доступ до банківського рахунку підприємства ТОВ «Санта» № НОМЕР_1 , та ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua, виданий на ім`я ОСОБА_6 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, з корисливих мотивів, умисно та свідомо ігноруючи вимоги законодавства, зловживаючи своїм службовим становищем, з мотивів власного збагачення, діючи повторно вирішила використати власні службові повноваження всупереч інтересам служби.

Так, 18.02.2016 у невстановленому місці, через всесвітню мережу Інтернет, використовуючи реквізити підприємства ТОВ «Санта» здійснила замовлення у ТОВ «Розетка. УА» товару, а саме: Планшет Bravis NB 753G IPS Black на суму 1550 гривень.

Продовжуючи свої злочинні дії, 19.02.2016 ОСОБА_5 здійснила замовлення у ТОВ «Розетка. УА» товару, а саме: Чавунної топки Cheminees Diffusion на суму 11952 гривень, та в якості оплати за вищевказані товари, 19.02.2016 маючи доступ - ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua виданий на ім`я директора ОСОБА_6 , перерахувала з банківського рахунку грошові кошти підприємства ТОВ «Санта» у сумі 13502 гривень на рахунок ТОВ «Розетка. УА»., за оплату переліченого вище товару.

Однак, вказаний товар до ТОВ «Санта» не надходив та не був оприбуткований на підприємстві.

Тим самим, ОСОБА_5 , незаконно заволоділа грошовими коштами ТОВ «Санта» у сумі 13502 гривень, які в подальшому використала з метою придбання вищевказаних товарів для своїх потреб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що 12.10.2016 ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною повноваженнями, пов`язаними з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських функцій, маючи доступ до банківського рахунку підприємства ТОВ «Санта» № НОМЕР_1 , та ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua, виданий на ім`я ОСОБА_6 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, з корисливих мотивів, умисно та свідомо ігноруючи вимоги законодавства, зловживаючи своїм службовим становищем, з мотивів власного збагачення, діючи повторно вирішила використати власні службові повноваження всупереч інтересам служби.

Так, 12.10.2016 у невстановленому місці, через всесвітню мережу Інтернет, використовуючи реквізити підприємства ТОВ «Санта» здійснила замовлення товарів на загальну суму 1392 гривень у ТОВ «Розетка. УА», а саме: Панчохи Giulia Passion 20 Den Cappuchino, Панчохи Giulia Passion 20 Den Fumo, Панчохи Giulia Passion 20 Den Nero, Панчохи Giulia Emotion Nero, Колготки Legs Cotton Grey, Колготки Legs Cotton Bruno, Колготки Legs Cotton Nero, Гольфи Giulia Marea Gambaletto 40 Den 2 пари, Гольфи Giulia Marea Gambaletto 20 Den 2 пари, Гольфи Giulia Marea Gambaletto 20 Den 2 пари, Гольфи Giulia Massage Gambaletto 20 Den Visone, Гольфи Giulia Massage Gambaletto 20 Den Nero, та в якості оплати, 12.10.2016 маючи доступ - ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua виданий на ім`я директора ОСОБА_4 , перерахувала з банківського рахунку грошові кошти підприємства ТОВ «Санта» у сумі 1392 гривень на рахунок ТОВ «Розетка. УА», за оплату переліченого вище товару.

Однак, вказаний товар до ТОВ «Санта» не надходив та не був оприбуткований на підприємстві.

Тим самим, ОСОБА_5 , незаконно заволоділа грошовими коштами ТОВ «Санта» у сумі 1392 гривень, які в подальшому використала з метою придбання вищевказаних товарів для своїх потреб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що 21.11.2016 ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною повноваженнями, пов`язаними з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських функцій, маючи доступ до банківського рахунку підприємства № НОМЕР_1 , та ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua, виданий на ім`я ОСОБА_6 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, з корисливих мотивів, умисно та свідомо ігноруючи вимоги законодавства, зловживаючи своїм службовим становищем, з мотивів власного збагачення, діючи повторно вирішила використати власні службові повноваження всупереч інтересам служби.

Так, 21.11.2016 у невстановленому місці, через всесвітню мережу Інтернет, використовуючи реквізити підприємства ТОВ «Санта» здійснила замовлення товарів на загальну суму 4100 гривень у ТОВ «Розетка. У А», а саме: Lego Коробка кубиків для творчого конструювання, Конструктор Lego Creator, Lego коробки кубиків для творчого конструювання, Конструктор Lego Duplo Великий будмайданчик, Lego Базова пластина Сіра, та в якості оплати, 21.11.2016 маючи доступ - ключ з паролем ЕЦП до «Клієнт-Банк» iBank2ua виданий на ім`я директора ОСОБА_6 , перерахувала з банківського рахунку грошові кошти підприємства ТОВ «Санта» у сумі 4100 гривень на рахунок ТОВ «Розетка. У А»., за оплату переліченого вище товару.

Однак, вказаний товар до ТОВ «Санта» не надходив та не був оприбуткований на підприємстві.

Тим самим, ОСОБА_5 , незаконно заволоділа грошовими коштами ТОВ «Санта» у сумі 4100 гривень, які в подальшому використала з метою придбання вищевказаних товарів для своїх потреб.

Посилаючись на зазначене, прокурор просить накласти арешт на квартиру розташовану, за адресою: АДРЕСА_1 ., яка на праві приватної власності належить ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою забезпечення цивільного позову, та збереження речового доказу.

В судовому засідання прокурор підтримав клопотання в повному обсязі та просив його задовольнити.

Розглянувши клопотання, дослідивши надані докази, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Відповідно доч.1ст.170КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до п.4 ч.2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов).

Аналіз наданих суду матеріалів провадження, дозволяють суду прийти до висновку, що подане прокурором клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки існують передбачені Законом підстави для арешту квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ., яка на праві приватної власності належить ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Підстав для відмови в задоволенні клопотання слідчий суддя не вбачає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170 - 173 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно, по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 12018160470004272 від 12.12.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 191, ч.3 ст. 191 КК України задовольнити.

Накласти арешт на квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заборонити розпоряджатись вищевказаною квартирою.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83031398
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —521/11396/19

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Кузьменко Н. Л.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Кузьменко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні