Рішення
від 11.07.2019 по справі 126/1353/19
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/1353/19

Провадження № 2-о/126/79/2019

"11" липня 2019 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Хмель Р. В.

секретар Дончик О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України Вінницької області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , звернулася в суд з заявою, в якій просить встановити факт належності їй трудової книжки колгоспника № НОМЕР_1 , виданої 26.12.1986 року на ім`я ОСОБА_1 .

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 працювала в період з 1984 по 1990 роки в колгоспі "Росія", с.Бирлівка, Бершадського району, що підтверджується трудовою книжкою колгоспника. Звернувшись до управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі Вінницької області для перерахунку пенсії та врахування стажу роботи в колгоспі "Росія", їй в усному порядку було відмовлено у перерахунку пенсії в зв`язку з тим, що в трудовій книжці колгоспника № НОМЕР_1 зазначено - " ОСОБА_1 ".

Дана заява надійшла до суду 14.06.2019 року, відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, була передана для розгляду судді Хмель Р.В.

Ухвалою від 18.06.2019 року відкрито провадження у даній справі та призначено судове засідання на 11.07.2019 року.

Заявниця, ОСОБА_1 , через канцелярію суду надала письмову заяву про підтримання заявлених вимог та розгляд справи у її відсутність.

Представник заінтересованої особи - Бершадського об`єднаного управління Пенсійного фондуУкраїни у Вінницькій області, через канцелярію суду, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та усі зібрані по справі докази, давши їм оцінку в сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що згідно паспорта громадянина України, виданого Бершадським РВ УМВС України у Вінницькій області 15.11.1995 року, прізвище, ім`я, по-батькові заявниці ОСОБА_1 .

Звернувшись до Пенсійного фонду України у Бершадському районі Вінницької області з метою перерахунку пенсії та врахування стажу роботи в колгоспі "Росія" заявниці в усному порядку було відмовлено, оскільки в трудовій книжці колгоспника № НОМЕР_1 зазначено її прізвище, ім`я, по-батькові як " ОСОБА_1 "

Як вбачається, з наявної в матеріалах справи, копії трудової книжки колгоспника № 981 від 26.12.1986 року, дана книжка була заведена 26.12.1986 року в колгоспі "Росія" Бирлівської сільської ради Бершадського району Вінницької області та в період з 1984 по 1990 роки заявниця працювала в даному коглгоспі, що підтверджено архівною довідкою від 10.06.2019 року №570.

Відповідно до ч.1 ст.48 КЗпП України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Згідно з ч.1 ст.62 Закону України Про пенсійне забезпечення основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Відповідно до пунктів 1.1, 1.2, 2.6, 2.13 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці України, Мінюсту України, Мінсоцзахисту населення України 29.07.1993 р. № 58, зареєстрованої в Мінюсті України 17.08.1993 р. за № 110, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки раніше встановленого зразка обміну не підлягають. У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов`язаний надавати працівнику в цьому необхідну допомогу. Зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім`я та по батькові і дату народження виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім`я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів. Зазначені зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою закреслюється колишнє прізвище або ім`я, по батькові, дата народження і записуються нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і завіряються підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31березня 1995р. №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Відповідно до п.12 цієї Постанови, суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад, трудової книжки, іншого документа про трудовий стаж.

Отже, з наданих суду документів вбачається, що у трудовій книжці заявниці не вірно вказно її ім`я та по батькові, а тому суд приходить до висновку про необхідність встановлення у судовому порядку факту належності вказаної трудової книжки заявниці, що відповідає положенням п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України.

Даний факт є юридичним, оскільки його встановлення в судовому порядку надає заявнику можливість реалізувати право на пенсію.

Відповідно до вимог ч. 7ст. 294 ЦПК України судові витрати при ухваленні судом рішення не відшкодовуються.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 259, 263-265, 268, 315,319 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 . РНОКПП НОМЕР_2 ) за участі заінтересованої особи Бершадського об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (м. Бершадь вінницька область, вул. Героїв України, 23, ЄДРПОУ 20106157) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 трудової книжки колгоспника № 981, виданої 26.12.1986 року колгоспом "Росія", с. Бирлівка, Бершадського району Вінницької області на ім`я " ОСОБА_1 ", ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до п. 15.5 перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя Р. В. Хмель

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено17.07.2019
Номер документу83032644
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —126/1353/19

Рішення від 11.07.2019

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні