Рішення
від 10.07.2019 по справі 545/217/19
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/217/19

Провадження № 2/545/351/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" липня 2019 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Путрі О.Г.,

при секретарі Кузуб Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Виробничого сільськогосподарського кооперативу Злагода про розірвання договору оренди землі та додаткової угоди до договору оренди землі, стягнення орендної плати, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про розірвання договору оренди землі та додаткової угоди до договору оренди землі. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що між ним та ВСК Злагода 10.09.2013 року укладено договір оренди належної йому на праві власності земельної ділянки площею 2, 04 га та 19.09.2016 року укладено додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки, якою змінено строк дії договору та розмір орендної плати. Зазначив , що відповідач порушує умови договору оренди , взагалі не користується земельною ділянкою , допустив її заростання бур`янами та дикорослими кущами, що відображається на корисних властивостях земельної ділянки сільськогосподарського призначення та призводить до порушення прав позивача. Крім того , відповідачем не своєчасно та не в повному обсязі сплачена орендна плата за 2018 рік, у зв`язку з чим вважає , що вищевказаний договір оренди та додаткова угода до нього підлягають розірванню в судовому порядку .

В підготовчому судовому засіданні позивач збільшив позовні вимоги( а.с. 55-56) , прохав стягнути з відповідача на його користь невиплачену орендну плату за 2018 рік в розмірі 6713,28 грн . Вказав , що фактично ним отримано орендну плату в розмірі 1950 грн. , бо за обробіток землі грошові кошти в розмірі 5022,47 грн . він добровільно до каси ВСК Злагода не вносив , при видачі коштів працівники ВСК Злагода ввели його в оману . Остаточно прохав суд розірвати договір оренди землі та додаткову угоду до договору оренди землі та стягнути з відповідача на його користь невиплачену орендну плату в сумі 6713,28 грн.

Від відповідача на адресу суду надійшов відзив на позов( а.с.35-39) та додаткові пояснення ( а.с.64-9) , проти задоволення позову заперечує , вважає його безпідставним. Вказав, що земельна ділянка використовується за призначенням, оскільки її невикористання призведе до значних збитків в діяльності кооперативу та зменшення отримання доходу. Твердження позивача про те, що земельна ділянка не обробляється та знаходиться в захаращеному стані є надуманами та не підтверджені жодними доказами . Крім того, орендна плата позивачу за оспорюваним договором оренди нарахована та сплачена в повному обсязі .

В судовому засіданні позивач та його представник позов підтримали з наведених у ньому підстав , прохали розірвати договір оренди землі та додаткову угоду до договору оренди , стягнути з відповідача невиплачену орендну плату в розмірі 6713,28 грн.

Представники відповідача позов не визнали, вважають його безпідставним . Прохали відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі , пославшись на підстави та обставини, викладені у відзиві на позов та поясненнях від 05.04.2019 року.

Суд , заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши докази по справі, приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог необхідно відмовити в повному обсязі .

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини. Відповідно до ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно із ч. 1 ст. 6 вищевказаного Закону, орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених ЗК України, ЦК України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем ( ч. 4 ст. 124 ЗК України ).

Як встановлено судом , позивач являється власником земельної ділянки площею 2,04 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Кіровської сільської ради Полтавського району та області ( а.с. 8 ).

10 вересня 2013 року сторони уклали договір оренди землі , відповідно до якого позивач передала в оренду ВСК Злагода вищевказану земельну ділянку( а.с.9-11 ) .

Уклавши вказаний договір оренди землі, сторони визначили наступні умови щодо нарахування та виплати орендної плати.

Відповідно до п. 9 Договору оренди за користування земельною ділянкою Орендар сплачує Орендодавцю щороку орендну плату в розмірі 5 % від середнього розміру 5,39 га земельної частки ( паю ), що числиться по Кіровській сільській раді,

виходячи з нормативної грошової оцінки землі з урахуванням коефіцієнту 3,20 і 1,756, що становить 115597,06 грн., а саме 5779,85 грн. Орендна плата сплачується грошима до 30 числа останнього звітного у році місяця ( п.11довору оренди ) . 19.09.2016 року між сторонами укладено додаткову угоду до вищевказаного договору оренди землі,за умовами якої строк дії договору продовжено до 19.09.2026 року та збільшено розмір орендної плати. Відповідно до додаткової угоди за користування земельною ділянкою Орендар сплачує Орендодавцю щороку орендну плату в розмірі 5 % від середнього розміру 5,39 га земельної частки ( паю ), що числиться по Кіровській сільській раді, виходячи з нормативної грошової оцінки землі з урахуванням коефіцієнту індексації 4, 7964 та коефіцієнту грошової оцінки 1,756 , станом на 01.01.2016 року становить 115597,06 грн., а саме 8663,28 грн. ( а.с. 12 )

Також встановлено та не заперечувалось сторонами , у 2018 році в оренді у відповідача перебували дві земельні ділянки, які належать позивачу на праві власності , а саме земельна ділянка площею 3,04 га, кадастровий номер НОМЕР_2 та земельна ділянка площею 2,04 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , які розташовані на території Кіровської сільської ради Полтавського району та області.

Позивачу нараховано 8663,28 грн. за оренду земельного паю, площею 5,08 га за 2018 рік. Пай орендодавця складається з двох вищевказаних земельних ділянок та нарахована орендна плата : за 3, 04 га. ( частка паю 0,6 ) - сума з податками становить 5198,97 грн., сума без податку - 4185,17 грн., за 2,04 га . ( частка паю 0,4 ) - сума з податками становить 3465,31 грн., сума без податку - 2789,57 грн.

З нарахованої суми орендної плати у відповідності до вимог чинного податкового законодавства відповідачем сплачено до державного бюджету податкові платежі в розмірі 1689,34 грн.

Як встановлено судом , відповідно до видаткового касового ордеру від 17.01.2019 року, позивачеві ОСОБА_1 було виплачено орендну плату за 2018 рік у готівковій формі у розмірі 6973,94 грн., про що свідчить його особистий підпис ( а.с.40 ) .

Того ж дня до каси ВСК Злагода позивачем внесено кошти в сумі 5022,47 грн. за обробіток земельної ділянки розміром 3, 04 га , яка була повернута позивачеві на підставі рішення Полтавського районного суду від 11.09.2018 року ( а.с. 48-52 ) . Факт внесення позивачем коштів за обробіток земельної ділянки підтверджується прибутковим касовим ордером від 17.01.2019 року ( а.с. 41 ).

Згідно п. 38 Договору, дія Договору припиняється шляхом його розірвання за : взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення,пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно п. 39 Договору, розірвання договору в односторонньому порядку не допускається.

Відповідно до ст. 24 ЗУ "Про оренду землі" орендодавець має право вимагати своєчасного внесення орендної плати.

Позивач в своїй позовній заяві як на підставу розірвання договору оренди землі посилається на невиплату йому орендної плати та наявність заборгованості по орендній платі , дане твердження не знайшло свого підтвердження в судовому засіданні.

Так, як вбачається з ст. 31 ЗУ "Про оренду землі", на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду , в порядку встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими Законами України ( ч. 1 ст. 32 Закону ).

Згідно п."д" ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Відповідно до правових позицій викладених у постановах Верховного суду України від 12.12.2012 року у справі № 6-14цс12 та від 28.09.2016 року у справі № 6-977цс16 підставою розірвання договору оренди земельної ділянки є саме систематична несплата орендної плати. Разове порушення умов договору не може бути підставою для його розірвання.

Таким чином,аналіз змісту вищезазначених норм права та встановлених судом фактів свідчить про те, що заборгованість за спірним договором оренди відсутня , орендна плата позивачеві сплачена в повному обсязі. Твердження позивача що відповідачем орендна плата сплачена частково в розмірі 1950 грн. , за обробіток землі грошові кошти в розмірі 5022, 47 грн . він добровільно до каси ВСК Злагода не вносив та при видачі орендної плати працівники ВСК Злагода ввели його в оману є недоведеними , судом не приймаються до уваги та спростовуються доказами , дослідженими в судовому засіданні . Крім того, доводи позивача про те, що відповідач не користується земельною ділянкою , допустив її заростання бур`янами та дикорослими кущами, що відображається на корисних властивостях земельної ділянки сільськогосподарського призначення , також не знайшли свого підтвердження та спростовується матеріалами справи .

Так, згідно акту обстеження земельної ділянки № 1 від 21.03.2019 року, вбачається, що на земельній ділянці за кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 2,04 га, що розташована на території Пальчиківської сільської ради Полтавського району і належить на праві власності ОСОБА_1 відсутні будь-які бур`яни, кущі , дикорослі рослини, неприбрана стерня, тощо. Земельна ділянка оброблена та повністю готова до посівних робіт ( а.с. 73). Згідно довідки ВСК Злагода від 26.02.2019 року та актів про використання добрив та засобів хімічного захисту , акту використання насіння і садівного матеріалу вбачається, що на земельній ділянці позивача у 2017 - 2018 роках було проведено ряд агрономічних робіт ( а.с. 42-47 ).

Таким чином , неналежне використання земельної ділянки позивача та невиплата відповідачем орендної плати позивачу не знайшли свого підтвердження, тому суд приходить до висновку про відсутність підстав для розірвання договору , додаткової угоди до договору та стягнення орендної плати . Враховуючи , що в задоволенні позову відмовлено в повному обсязі ,понесені позивачем судові витрати відповідно до ст.141 ЦПК України не підлягають стягненню.

Керуючись ст. ст. 12,13,81,259,263-265,352 ЦПК України, суд - ,

ВИРІШИВ:

В задоволенні цивільного позову ОСОБА_1 ( зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 ) до Виробничого сільськогосподарського кооперативу Злагода ( місцезнаходження : Полтавська область, Полтавський район, с. Пальчиківка, вул. Центральна,6, код ЄДРПОУ 03769706 ) про розірвання договору оренди землі та додаткової угоди до договору оренди землі , стягнення орендної плати - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з моменту проголошення, а учасниками, що не були присутні при його оголошенні у той же строк з моменту отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О. Г. Путря

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено17.07.2019
Номер документу83047820
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/217/19

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні