Рішення
від 11.07.2019 по справі 600/195/18
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 600/195/18

Справа № 2-о/600/34/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2019 року смт. Козова

Козівський районний суд Тернопільської області

у складі: головуючої судді - Гриновець О.Б.

за участю: секретаря судових засідань - Фещак Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Козова цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, заінтересовані особи: Золотослобідська сільська рада Козівського району Тернопільської області, відділ у Козівському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, -

В С Т А Н О В И В:

заявник звернулася до суду із заявою про встановлення юридичного факту родинних відносин та встановлення факту належності правовстановлюючих документів, а саме: встановлення факту, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була матір`ю ОСОБА_1 , встановлення факту належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 державного акту на право власності на земельну ділянку /земельний пай/ серія НОМЕР_1 виданого 11 липня 2004 року Козівським районним відділом земельних ресурсів та свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок від 15.11.1989 року, що записаний в реєстрову книгу Бережанського міжрайонного бюро технічної інвентаризації №1 за реєстром №114, який розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що в свідоцтві про народження ОСОБА_1 вказана мама ОСОБА_2 . На підставі свідоцтва про народження заявниці були видані правовстановлюючі документи на прізвище ОСОБА_2, а в правовстановлюючих документах матері заявника, а саме в свідоцтві про право особистої власності на житловий будинок від 15.11.1989 рокубуло вказано ім`я ОСОБА_2 замість ОСОБА_2 . 11 липня 2004 року Козівським районним відділом земельних ресурсів матері заявниці видано державний акт на право власності на земельну ділянку, площею 3,53 га., де вказано прізвище ОСОБА_2 замість ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. У зв`язку з наявними у документах розбіжностями, оформлення спадщини є неможливим. Таким чином, заявник вимушена звернутися до суду із відповідною заявою про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, а саме свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок від 15.11.1989 року,державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_1 , який виданий 11.07.2004 року Козівським районним відділом земельних ресурсів ОСОБА_2 .

Ухвалою судді Козівського районного суду Тернопільської області від 05.04.2018 року прийнято вказану позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за такою та розпочато підготовче провадження (а.с.27).

04.10.2018 року та 11.07.2019 року заявник подала через канцелярію суду заяви про уточнення заявлених вимог, а саме подану заяву в частині встановлення факту родинних відносин просила залишити без розгляду (а.с.36, 65).

07.10.2018 року ухвалою Козівського районного суду Тернопільської області підготовче провадження у справі закрито та призначено таку до судового розгляду по суті (а.с.37).

Ухвалою Козівського районного суду Тернопільської області від 11.07.2019 року заяву ОСОБА_1 в частині вимоги про встановлення факту родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 є матір`ю заявниці залишено без розгляду.

Заявник у судове засідання не з`явилася, подавши при цьому заяву про розгляд справи у її відсутності, у якій, серед іншого, просила задовольнити уточнені вимоги заяви (а.с.65).

Представник заінтересованої особи Відділу у Козівському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області в судове засідання не з`явився, подав відзив на позов, згідно якого не заперечує проти задоволення вимог заявниці, просить справу слухати у його відсутності (а.с.35).

Представник заінтересованої особи - Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, подав до суду відзив, згідно якого визнає заявлені вимоги ОСОБА_1 та просить справу слухати у його відсутності (а.с.41, 53, 62).

Згідно ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Оскільки учасники справи, які були повідомлені належним чином про місце, дату та час розгляду справи у судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши подані документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги ОСОБА_1 , об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно п.5 ч.2 ст.234 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.6 ч.1 ст.256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце та час народження цієї особи, вказаних в документі не співпадають з прізвищем, ім`ям та по батькові, місцем, часом народження цієї особи, вказаних у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 у віці 79 років, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 14.08.2017 року (а.с.8).

Померла ОСОБА_2 була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка в результаті реєстрації шлюбу 05.08.1989 року змінила прізвище на ОСОБА_1 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого повторно на ім`я ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 року (а.с.9) та свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого повторно 30.01.2018 року (а.с.12).

15.11.1989 року Бережанським міжрайонним бюро технічної інвентаризації було видано свідоцтво про право особистої власності на жилий будинок за адресою: АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_2 , що підтверджується копією такого (а.с.14).

11.07.2004 року Козівським районним відділом земельних ресурсів було видано державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва серії НОМЕР_1 , яка розташована на території Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області на ім`я ОСОБА_2 , що підтверджується копією такого державного акту (а.с.15).

06 вересня 2010 року мати заявника ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого заповіла ОСОБА_1 все своє майно, яке буде належати їй на день смерті (а.с.16).

Таким чином, суд встановив, що в процесі оформлення заявником своїх спадкових прав були виявлені розбіжності написання прізвища та імені померлої спадкодавиці ОСОБА_2 у документах, які були видані та належали їй, що не дає ОСОБА_1 змоги оформити спадщину.

Відповідно до копії довідки Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області №32 від 11.01.2018 року ОСОБА_2 , ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , одна і та сама особа (а.с.11).

Відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Встановленні судом вище обставини визнаються також й учасниками справи, а тому не підлягають додатковому доказуванню.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не має для суду встановленої сили. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи вищенаведене, а також те, що чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, яка померла, метою встановлення таких фактів є виникнення спадкових прав у заявника, суд дійшов до висновку, що заявлені вимоги знайшли своє ствердження під час судового розгляду, а заява ОСОБА_1 є підставною та слід таку задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.10, 13, 76-81, 89, 141, 247, 258-259, 263-265, 273, 293-294, 315 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, заінтересовані особи: Золотослобідська сільська рада Козівського району Тернопільської області, відділ у Козівському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області - задовольнити.

Встановити юридичний факт, а саме що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 виданий 11.07.2004 року Козівським районним відділом земельних ресурсів на ім`я ОСОБА_2 належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити юридичний факт, а саме що свідоцтво на право особистої власності на жилий будинок від 15.11.1989 року, що записаний в реєстрову книгу Бережанського міжрайонного бюро технічної інвентаризації №1 за реєстром №114, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ), виданий на ім`я ОСОБА_2 належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_5 , дані паспорта - серія НОМЕР_6 , виданий Козівським РВ УМВС України в Тернопільській області 08.12.1998 року.

Заінтересовані особи:

-Золотослобідська сільська рада Козівського району Тернопільської області, адреса місцезнаходження: вул. Грушевського, 116, с. Золота Слобода, Козівський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ: 04392600.

-Відділ у Козівському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, адреса місцезнаходження: вул. Дорошенка, 6, смт. Козова, Козівський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ: 39766192.

Суддя О.Б.Гриновець

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено17.07.2019
Номер документу83048613
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —600/195/18

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Рішення від 11.07.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 05.04.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні