Ухвала
від 20.06.2019 по справі 757/31979/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/31979/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення,

ВСТАНОВИВ:

20.06.2019 старший слідчий в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором звернувся до суду з наведеним вище клопотанням.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий подав до суду клопотання про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством України, створив необхідні умови для реалізації особою, яка подала клопотання, її процесуальних прав на участь у розгляді цієї справи в суді, ураховуючи, що підстав для визнання явки сторони обвинувачення обов`язковою не має, вважаю за можливе розглянути клопотання у її відсутність.

Вивчивши клопотання, дослідивши його матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Генеральною прокуратурою України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017030000000333 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.07.2017, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами митниці ДФС та формування невстановленою групою осіб «штучного» податкового кредиту для підприємств експортерів продукції, які в подальшому отримують безпідставне право на бюджетне відшкодування, за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 205 КК України.

Враховуючи викладене, в результаті проведеного митного оформлення за заниженою ставкою акцизного податку по наданих до митного контролю недостовірних відомостях про дату першої реєстрації автомобілів службові особи ПП «ТЕХАГРОТРАНС» (ЄДРПОУ 40427114), ПП «АВТОІМПОРТГРУП» (ЄДРПОУ 40308168), ТОВ «БІЗНЕСПРОМСТИЛЬ» (ЄДРПОУ 40239257), ТОВ «ЗАХІДАВТОЛЕНД» (ЄДРПОУ 39032878), ТОВ «ЦОЛЬДО» (ЄДРПОУ 41185229, ПП «ГРАНД АВТО» (ЄДРПОУ 41202228), ТОВ «АВТОВЕСТТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40267551), ПП «ГК Груп» (код ЄДРПОУ 38796226), ПП «Лідер Авто Захід» (код ЄДРПОУ 41202762), ТОВ "ЗБС" (код ЄДРПОУ 40287997), ТОВ «Львівброксервіс» (код ЄДРПОУ 41413212), ПП «Волиньброксервіс» (код ЄДРПОУ 41597142), діючи за попередньою змовою з посадовими особами Закарпатської, Житомирської, Рівненської, Львівської та Волинської митниць ДФС, у групі, з ознаками організованої, умисно ухилились від сплати акцизного податку до Державного бюджету України у сумі близько 20 млн. гривень.

На теперішній час у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні оригіналів документів, що підтверджують первинну реєстрацію вантажних автомобілів, що імпортовані на територію України та фіктивно реалізовані на користь ФСПД, із подальшим продажем та реєстрацією на адресу підприємств реального сектору економіки та фізичних осіб. Дані первинні реєстраційні документи про державну реєстрацію та національну приналежність транспортних засобів, видані уповноваженими іноземними органами, перебувають у володінні територіального сервісного центру №7343 регіонального сервісного центру МВС в Чернігівській області.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8, 9 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи, державну таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 243 КПК України сторона обвинувачення залучає експерта за наявності підстав для проведення експертизи.

Відповідно до ч. 2 ст. 245 КПК України порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку, що речі і документи, які знаходяться у володінні територіального сервісного центру №7343 регіонального сервісного центру МВС в Чернігівській області, та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань, наявності ухвали про призначення почеркознавчої експертизи від 01.03.2019 у вказаному кримінальному провадженні та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, ст. 22, 26, 108, ст.ст.160, 163, 164, 166, 309 КПК України слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, дозвіл тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх тимчасового вилучення, яке перебуває у володінні територіального сервісного центру №7343 регіонального сервісного центру МВС в Чернігівській області за адресою 16600, м. Ніжин, вул. Московська, 78б, а саме: оригіналів первинних документів, на підставі яких здійснювалася первинна та наступна реєстрація (перереєстрація) автомобілів № шасі (VIN транспортного засобу): НОМЕР_1 , в тому числі: договорів (угод, контрактів); додатків до договорів (угод, контрактів); специфікацій, рахунків; видаткових накладних, податкових накладних; актів прийому-передачі товарів (виконаних робіт, послуг), актів приймання-передачі цінних паперів, актів звірок; товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, довіреностей, вантажно-митних декларацій, векселів, сертифікатів якості та технічної документації на придбані (реалізовані) ТМЦ; відомості щодо наявності дебіторсько-кредиторської заборгованості; банківських виписок по розрахунковим рахункам; висновків експертоного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують; реєстрів основних листів ВМД та іншої додаткової інформації; заяв на реєстрацію транспортних засобів згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2007р. №795 та Наказу МВС України від 10.02.2012р. №103; актів огляду реалізованих транспортних засобів; документів, що посвідчували осіб, які супроводжували виконання угод із придбання (реалізації) автомобілів; інших підтверджуючих документів первинної та послідуючої реєстрації вище перелічених автомобілів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83054312
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/31979/19-к

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні