Рішення
від 12.07.2019 по справі 443/840/19
ЖИДАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №443/840/19

Провадження №2-о/443/55/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2019 року м. Жидачів

Жидачівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Коліщук З.М.,

з участю секретаря судового засідання Шальвіри І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Жидачів Львівської області цивільну справу за заявою Першого заступника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області, заінтересована особа: Сидорівська сільська рада Жидачівського району Львівської області про визнання спадщини відумерлою,-

встановив:

До Жидачівського районного суду Львівської області звернувся Перший заступник Стрийської місцевої прокуратури Львівської області Сірачинський Р.М., в особі органу уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах про визнання спадщини відумерлою в порядку ст. 23 Закону України Про прокуратуру , ст.ст. 3, 45 ЦПК України, за участю заінтересованої особи: Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області, з заявою, в якій просить визнати відумерлою спадщину після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається із земельної ділянки площею 1,9111 га на території Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області, право на яке посвідчено Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 27.02.2003. Спадщину, визнану відумерлою, передати у власність територіальної громади Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області.

В обґрунтування заявлених вимог заявник покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 . Після її смерті відкрилася спадщина, що складається із земельної ділянки площею 1,9111 га на території Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області, право на яке посвідчено Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 27.02.2003. Згідно довідки Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області №47 від 07.05.2019 року земельна ділянка площею 1,9111 га віднесена до категорій: рілля та кормові угіддя. Заповіт від імені ОСОБА_1 не посвідчено та згідно вимог спадкового законодавства по лінії спорідненості на її земельну ділянку ніхто не претендує, що підтверджується даними зі спадкового реєстру. З моменту смерті і до даного часу ніхто за охороною спадкового майна та за оформленням спадщини не звертався, спадкоємців будь-якої з черг(першої та другої) не виявлено. У відповідності до п. 15-1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються органи місцевого самоврядування за подання заяви про визнання спадщини відумерлою. Прокурор зазначає, що має місце бездіяльність органу місцевого самоврядування щодо звернення з заявою про визнання спадщини відумерлою, а тому він звертається до суду з такою заявою в інтересах держави.

Представник Стрийської місцевої прокуратури Львівської області подав заяву, в які просить розгляд справи проводити за відсутності першого заступника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області Сірачинського Р.М., оскільки такий перебуває у відпустці. Заявлені вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області - Ольшанецький Ю.І. подав заяву, в якій просить розглянути дану справу за відсутності їх представника, оскільки вони вимоги заяви підтримують та не заперечують проти їх задоволення.

За вказаних обставин, суд вважає за можливе розглянути заяву у відсутності сторін на підставі наданих суду матеріалів.

Відповідно до ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши та дослідивши письмові докази по справі, які мають юридичне значення для її розгляду, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до актового запису про смерть №4 від 03.02.2005 року по с. Крехів Жидачівського району Львівської області, ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 74 років. Місцем проживання та смерті померлої особи визначено: Львівська область , Жидачівський район с. Крехів /арк. справи 9/.

Спадщина відкрилася в цей же день, 03.02.2005 року, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 1220 ЦК України (у редакції, що була чинною на час виникнення правовідносин).

Судом встановлено, що спадщина померлої складається із земельної ділянки площею 1,9111 га на території Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області, право на яке посвідчено Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 27.02.2003 /арк. справи 6/.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №56136943, наданої Жидачівською державною нотаріальною конторою від 14.05.2019 року, за запитом ОСОБА_1 інформація у спадковому реєстрі відсутня /арк. справи 7/.

Крім того, як вбачається із відповіді завідувача Жидачівською державною нотаріальною конторою, після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , заповіти не посвідчувалися і спадкові справи не заводилися. Окрім того, з відповіді Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області №47 від 07 травня 2019 року вбачається, що спадкоємців першої та другої черги по даних селищної ради не має; виконком селищної ради від імені ОСОБА_1 заповіту не посвідчував; з моменту смерті ОСОБА_1 до сільської ради за охороною спадкового майна чи оформлення спадщини ніхто не звертався, площа земельної ділянки 1,9111 га, в тому числі рілля та кормові угіддя /арк. справи 4, 7, 10-12/.

24.05.2019 року листом №05-48-2002вих-19 Перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області повідомив Сидорівську сільську раду Жидачівського району Львівської області про те, що ним подано до Жидачівського районного суду Львівської області заяву в інтересах держави на підставі ст. 23 Закону України Про прокуратуру про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою /арк. справи 13/.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання (ч.1 ст. 15 ЦК України).

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 3 ч.1ст. 131-1 Конституції України визначено, що в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках.

Відповідно до вимог ч. 1, ч. 3 ст.23 Закону України Про прокуратуру від 14.10.2014 №1697-VII представництво прокурором інтересів громадян або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадян або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або не належним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до вимог ст. 56 ЦПК України, у випадках, встановлених законом, прокурор може звернутися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Відповідно до ст. 334 ЦПК України, заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Згідно із ч.1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Так, як вбачається з копії актового запису про смерть №4 від 03.02.2005 року по с. Крехів Жидачівського району Львівської області, ОСОБА_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Крехів Жидачівського району Львівської області, де постійно проживала та була зареєстрована.

Згідно із ч.1 , ч. 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Дослідженими матеріалами справи встановлено, що днем смерті ОСОБА_1 є ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, не прийняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно із ч. 1 ст. 60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997 року № 280/97-ВР спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Враховуючи той факт, що згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), наданої Жидачівською державною нотаріальною конторою від 14.05.2019 року, після смерті ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не заводилась, спадкоємці з заявами про прийняття спадщини не зверталися, так само як і не звертались будь-які особи до Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області за охороною спадкового майна, та пройшло більше одного року з моменту відкриття спадщини, то суд приходить до висновку про необхідність визнання вищезазначеної земельної ділянки відумерлою спадщиною та передачі її у власність територіальній громаді Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області.

Згідно з ч.5 ст.268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складання повного судового рішення.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 334-338 ЦПК України, суд

ухвалив:

заяву задовольнити повністю.

Визнати спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається із земельної ділянки площею 1,9111 га на території Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області, право на яке посвідчено Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 27.02.2003, відумерлою.

Відумерлу спадщину ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається із земельної ділянки площею 1,9111 га на території Сидорівської сільської ради Жидачівського району Львівської області, право на яке посвідчено Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 27.02.2003, - передати у власність територіальній громаді за місцем відкриття спадщини - Сидорівській сільській ради Жидачівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення, а вразі проголошення лише вступної та резолютивної частин або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заявник: Перший заступник Стрийської місцевої прокуратури Львівської області Сірачинський Роман Михайлович, місцезнаходження: 81700, Львівська область, м. Жидачів, пр. Свободи, 13.

Заінтересована особа: Сидорівська сільська рада Жидачівського району Львівської області, місцезнаходження: 81790, Львівська область, Жидачівський район, с. Сидорівка, ЄДРПОУ 04374393.

Повний текст рішення складено і підписано 12 липня 2019 року.

Суддя З.М. Коліщук

СудЖидачівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено17.07.2019
Номер документу83056172
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —443/840/19

Рішення від 12.07.2019

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

Коліщук З. М.

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

Коліщук З. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні