Рішення
від 15.07.2019 по справі 920/458/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.07.2019 Справа № 920/458/19

Господарський суд Сумської області у складі головуючого судді Соп`яненко О.Ю., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи № 920/458/19

за позовом : Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Проспект Тараса Шевченка 4" (40004, м.Суми, проспект Т.Г. Шевченка,буд.4, код 40558673)

до відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХКОМРЕСУРС ПЛЮС" (40011, м. Суми, проспект Т.Г. Шевченка, 4, код ЄДРПОУ 36334223)

про стягнення 13788 грн. 25 коп.

Справа розглядається без виклику сторін

встановив:

Відповідно до вимог позовної заяви, позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість в сумі 13788,25 грн., з яких: 10914,46 грн. - внесок на утримання будинку та прибудинкової території, 625,52 грн. внесок до фонду капітального ремонту, 40,00 грн. - внесок до фонду капітального ремонту, 670,05 грн. - внесок на управління багатоквартирним будинком, 1169,85 грн. - інфляційних втрат, 368,37 грн. - 3% річних, а також 1921,00 грн. - судового збору та 10 000,00 грн. - витрат на професійну правничу допомогу.

Ухвалою господарського суду від 16.05.2019 відкрито провадження у даній справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Відповідачу запропоновано надати відзив на позовну заяву протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Позивач надіслав до суду письмові пояснення щодо обґрунтування та розрахунку позовних вимог (вх.№ 4052 від 23.05.2019), в яких вказує, що в мотивувальній частині позовної заяви помилково вказано про внесок до фонду капітального ремонту в сумі 40,00 грн., коли вірним є 40,00 грн. внесок до резервного фонду, відповідно до рішення загальних зборів ОСББ Проспект Тараса Шевченка 4 , протокол № 1 від 24.11.2016.

Також позивачем подано обґрунтування витрат на професійну правничу допомогу (вх.№4190 від 28.05.2019) адвоката Потураєва Сергія Валерійовича у розмірі 10 000 грн. 00 коп.

Матеріали справи свідчать, що позивач та відповідач належним чином повідомлені про відкриття провадження у даній справі.

Відповідач відзиву на позов та доказів проведення розрахунку із заборгованості суду не надав. Повідомляючи відповідача про дату, місце та час судового засідання, йому направлялись ухвали за адресою, яка згідно витягу з ЄДРЮОФОПГФ є реєстраційною (40011, м.Суми, проспект Шевченка, буд.4, код ЄДРПОУ 36334223). Ухвала суду повернута відділенням поштового зв`язку на адресу суду з відміткою "інші причини, адресат відсутній". Проте, враховуючи направлення кореспонденції за реєстраційною адресою, суд виходить з того, що ТОВ Техкомресурс Плюс належним чином повідомлений про розгляд справи судом.

Відповідно до ст. 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази, суд встановив:

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач, всупереч вимогам Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" не сплачує членські внески, що є порушенням прав інших членів об`єднання і підставою для звернення до суду.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку". (надалі -Закон).

Відповідно до статті 1 Закону, об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону, основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Як вбачається з матеріалів справи, в будинку в„– 4 по проспекту Т.Г Шевченка в м. Суми створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Проспект Тараса Шевченка 4".

Відповідно до статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Проспект Тараса Шевченка 4", затвердженого установчими зборами, протокол №1 від 21.05.20116 року, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Проспект Тараса Шевченка 4" створено співвласниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку в„– 4, що розташований за адресою: м. Суми, проспект Тараса Шевченка відповідно до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Відповідно до Статуту метою створення об`єднання є забезпечення та захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до цього Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ст. 2 розділу IV Статуту сплата встановлених загальними зборами внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами, є обов`язковою для всіх співвласників.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного та інших фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та цього Статуту.

За змістом ст. 10 Закону вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів до виключної компетенції яких, зокрема, віднесено затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків та платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржене в судовому порядку.

Відповідно до статті 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , власник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до статті 13 Конституції України, власність зобов`язує.

ТОВ ТЕХКОМРЕСУРС ПЛЮС в будинку в„–4 по проспекту Т.Г Шевченка в м . Суми на праві власності належить нежитлове приміщення загальною площею 148,9 м.кв., що підтверджується витягом з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, проте не сплачує внески.

Згідно з рішенням загальних зборів ОСББ "Проспект Тараса Шевченка 4", протокол №1 складений 24.11.2016 року, управління багатоквартирним будинком Об`єднання здійснює через свої органи управління (самостійно), приступило до управління будинком з 01.12.2016 року.

Розмір внеску з 01.12.2016 року було встановлено на утримання будинку 1,85 грн./м.кв. та до ремонтного фонду 0,15 грн./м.кв. від загальної площі нежитлового приміщення кожного співвласника, встановлено одноразовий внесок до резервного фонду об`єднання з кожної квартири та нежитлового приміщення будинку в розмірі 40 грн. 00 коп.

Згідно з рішенням загальних зборів об`єднання, протокол №2 від 21.05.2018 року, розмір внеску з 01.06.2018 року на утримання будинку було встановлено 4,00 грн./м.кв. та до ремонтного фонду 0,15 грн./м.кв. від загальної площі квартири та нежитлового приміщення кожного співвласника.

Рішенням загальних зборів, протокол №3 складений 11.03.2019 року, встановлено розмір внеску з 01.04.2019 року на утримання та поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку (з розрахунку на 1 кв. метр загальної площі) для власників квартир та нежитлових приміщень - 4,35 грн./м.кв. в місяць, внесок до фонду капітального ремонту майна об`єднання -0,15 грн./м.кв. в місяць, разом - 4,50 грн./м.кв. в місяць.

Рішенням загальних зборів об`єднання (протокол №3 складений 11.03.2019 року та протокол №4 складений 16.04.2019 року) затверджено кошторис та встановлено розмір внеску до Об`єднання (з розрахунку на 1 м.кв. загальної площі) для власників квартир та нежитлових приміщень:

з 01 квітня 2019 року на Управління багатоквартирним будинком - 4,50 грн./м2 на місяць.

В період з 01 січня по 31 березня 2019 року розмір внеску на Управління багатоквартирним будинком становив - 4,15 грн./м2 на місяць (з розрахунку на 1 м.кв. загальної площі) для власників квартир та нежитлових приміщень.

Термін сплати - до 25 числа місяця наступного за розрахунковим.

Частиною 6 ст. 13 Закону встановлено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Згідно ст. 22 Закону, для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт,утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів (ч. 3 ст. 23 Закону).

Статтею 193 ГК України визначено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею ст. 599 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст. 612 Цивільного кодексу України).

Термін сплати внесків встановлено до 25 числа місяця наступним за розрахунковим.

Відповідач в порушення вимог Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , статуту Об`єднання, рішень загальних зборів Об`єднання, ТОВ Техкомресурс плюс не сплачує внески і станом на 13.05.2019 утворилась заборгованість перед позивачем у розмірі 10 914,46 грн. - внесок на утримання будинку та прибудинкової території, 625,52 грн. внесок до фонду капітального ремонту, 40,00 грн. внесок до резервного фонду, 670,05 грн. внесок на управління багатоквартирним будинком, боргу позивач, на виконання умов договору, поставив відповідачу непродовольчі товари на загальну суму 91622,68 грн. в період з 01.04.2018 по 29.05.2018, що підтверджується видатковими накладними, підписаними сторонами та скріпленими печатками.

16 березня 2019 року на адресу ТОВ "ТЕХКОМРЕСУРС ПЛЮС" була направлена претензія-вимога, яка відповідачем була залишена без відповіді та задоволення.

Статтею 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За своїми ознаками, індекс інфляції є збільшенням суми основного боргу у зв`язку з девальвацією грошової одиниці України, а 3% річних є платою за користування чужими коштами в цей період прострочки виконання відповідачем його договірного зобов`язання, і за своєю правовою природою вони є самостійними способами захисту цивільних прав і забезпечення виконання цивільних зобов`язань.

Беручи до уваги те, що наслідки прострочення боржником грошового зобов`язання у вигляді інфляційних нарахувань та трьох процентів річних не є санкціями, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника.

За прострочення виконання грошового зобов`язання відповідачу правомірно нараховано 3% річних в загальній сумі 368 грн. 37 коп. та 1169 грн. 85 коп. інфляційних збитків.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень. Позивач, з урахуванням всіх обставин справи, подав суду належні докази, які об`єктивно і у визначеному законом порядку підтвердили його позицію.

Заборгованість відповідача в сумі 13 788,25 грн. підтверджується наявними в матеріалах справи документами. Відповідач доказів сплати боргу суду не надав, не надав і обґрунтованих заперечень вимогам позивача.

За таких обставин, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості в сумі 13 788 грн. 25 коп. є правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Крім того, позивачем заявлено до стягнення 10 000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. ч. 1-4 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Позивачем на підтвердження витрат на послуги адвоката надані суду договір № 0805 про надання правової (правничої) допомоги від 08.05.2019, Акт приймання-передачі виконаних робіт за договором № 0805, товарний чек № 0805 від 08.05.2019 про сплату адвокату Потураєву С.В. 5000 грн. гонорару.

Відповідно до ст.129 ГПК України судові витрати у даній справі покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 126, 129, 237, 238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд,

вирішив:

1. Позов ОСББ Проспект Тараса Шевченка 4 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХКОМРЕСУРС ПЛЮС"- задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХКОМРЕСУРС ПЛЮС" (40011, м. Суми, проспект Т.Г. Шевченка, 4, код ЄДРПОУ 36334223) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Проспект Тараса Шевченка 4" (40004, м.Суми, проспект Т.Г. Шевченка,буд.4, код 40558673) 12 250 грн. 03 коп. боргу, 1 169 грн. 85 коп. втрат від інфляції, 368 грн. 37 коп. три проценти річних, 1921 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору та 5 000 грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. Копію рішення направити сторонам у справі.

Згідно зі ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку, встановленому статтями 256-258 ГПК України.

Суддя О.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено17.07.2019
Номер документу83058608
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/458/19

Судовий наказ від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Рішення від 15.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні