Рішення
від 16.07.2019 по справі 200/6863/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 липня 2019 р. Справа№200/6863/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голубової Л.Б., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду адміністративну справу

за позовом Головного управління ДФС у Кіровоградській області

до товариства з обмеженою відповідальністю КАТП-1128

про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі

Головне управління ДФС у Кіровоградській області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю КАТП-1128 про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі, у відповідності до акту опису майна № 5 від 29.03.2017 за загальною залишковою вартістю 1018154,48 гривень.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю КАТП-1128 , перебуваючи на податковому обліку в Кіровоградській об`єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області задекларував до сплати у 2017 році орендну плату за землю в сумі 526035,85 гривень. Відповідно до податкової декларації з плати за землю за відповідачем значиться податкова заборгованість в сумі 131508,97 гривень, яка виникла на підставі самостійно поданої податкової декларацій за 2017 рік. Позивач направив відповідачу податкову вимогу від 28 жовтня 2016 року № 6401-17 на суму 187035,78 гривень, які не отримані відповідачем та повернуті назад до податкової інспекції.

11 жовтня 2016 року заступником начальника Кіровоградської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області прийнято рішення № 33 про опис майна у податкову заставу, що перебуває у власності ТОВ КАТП-1128 , на підставі якого складений акт опису майна від 29 березня 2017 року № 5, який підписано представником відповідача ОСОБА_1 (головним бухгалтером підприємства, що підписала електронну декларацію з плати за землю за 2017 рік), який зареєстрований в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна. Відповідно до витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, майно відповідача згідно акту опису № 5 від 29 березня 2017 року перебуває у податковій заставі. Застосовані податковим органом заходи з погашення податкового боргу за рішенням заступника начальника Головного управління ДФС у Кіровоградській області від 11 жовтня 2016 року не призвели до погашення заборгованості. На виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 вересня 2018 року у справі № 0540/6467/18-а про стягнення з ТОВ КАТП-1128 податкового боргу в сумі 131508,97 гривень до установ банку були направлені інкасові доручення (розпорядження) для списання коштів з рахунків в рахунок погашення податкового боргу, які повернулись без виконання. Отже, всі прийняті позивачем заходи не призвели до погашення відповідачем податкового боргу.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 31 травня 2019 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 26 червня 2019 року.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 26 червня 2019 року підготовче провадження закрито та призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 16 липня 2019 року.

Представник позивача до суду не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином, причин неявки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи суду не надав.

Відповідач правом надання відзиву на позовну заяву не скористався. Згідно положень частини шостої статті 162 КАС України, суд вирішує справу за наявними матеріалами справи.

Відповідно до частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про можливість розглянути справу у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 72-79 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю КАТП-1128 є юридичною особою та зареєстроване у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за кодом 03328385, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (а.с. 20-25), перебувало на обліку в Кіровоградській об`єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області як платник земельного податку, що підтверджується даними про реєстраційні дії.

Відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

28 жовтня 2016 року податковою інспекцією сформовано податкову вимогу № 6401-17 (а.с. 11), яка повернулася до податкового органу за закінченням терміну зберігання.

Перелік підстав, наявність яких надає можливість визначати податкові вимоги відкликаними, визначений ст. 60 Податкового кодексу України.

При цьому, зазначеною статтею Кодексу визначено, що якщо нарахована сума грошового зобов`язання або податкового боргу збільшується внаслідок їх адміністративного оскарження, раніше надіслане (вручене) податкове повідомлення-рішення або податкова вимога не відкликаються. На суму збільшення грошового зобов`язання надсилається окреме податкове повідомлення-рішення, а на суму збільшення податкового боргу окрема податкова вимога не надсилається (не вручається).

Наявними в матеріалах справи документами підтверджено безперервне існування податкового боргу відповідача за період від дня отримання податкової вимоги до моменту виникнення податкового боргу, заявленого позивачем до стягнення.

Відповідачем зазначене не спростовано, документальних обґрунтувань в підтвердження того, що наведена податкова вимога вважається відкликаною не надано.

Відповідно до абзацу 2 пункту 95.5 статті 95 Податкового кодексу України, у разі якщо податковий борг виник у результаті несплати грошового зобов`язання та/або пені, визначених платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу в установлені цим Кодексом строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів з рахунків такого платника у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду, за умови якщо такий податковий борг перевищує 5 мільйонів гривень та не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати, та відсутні зобов`язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань.

Відповідачем подано до податкової інспекції звітну декларацію з плати за землю за 2017 рік, в якій відповідач визначив до сплати суму податкового зобов`язання за рік в розмірі 526035,85 гривень (а.с. 8-10).

11 жовтня 2016 року заступником начальника Кіровоградської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області прийнято рішення № 33 про опис майна у податкову заставу, що перебуває у власності ТОВ КАТП-1128 (а.с. 15).

На підставі вказаного рішення складений акт опису майна від 29 березня 2017 року № 5 (а.с. 16-18), який підписано представником відповідача ОСОБА_1 та зареєстрований в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (а.с. 19).

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 11 вересня 2018 року у справі № 0540/6467/18-а було задоволено вимоги позивача про стягнення з ТОВ КАТП-1128 податкового боргу в сумі 131508,97 гривень (а.с. 12-14), а до установ банку були направлені інкасові доручення (розпорядження) для списання коштів з рахунків в рахунок погашення податкового боргу, які повернулись без виконання (а.с. 26-37).

Виходячи з цього, податкова застава майна відповідача за актом опису від 29 березня 2017 року № 5 зареєстрована у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, що підтверджується відповідним витягом про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (а.с. 19).

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен повинен сплачувати податки та збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно підпункту 16.1.4. пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 цього ж Кодексу платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 87.2 статті 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно статті 95 Податкового кодексу України у разі якщо податковий борг виник у результаті несплати грошового зобов`язання та/або пені, визначених платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу в установлені цим Кодексом строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів з рахунків такого платника у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду, за умови якщо такий податковий борг перевищує 5 мільйонів гривень та не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати, та відсутні зобов`язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань.

У таких випадках:

- рішення про стягнення коштів з рахунків такого платника податків у банках є вимогою стягувача до боржника, що підлягає негайному та обов`язковому виконанню шляхом ініціювання переказу у платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи;

- рішення про стягнення готівкових коштів вручається такому платнику податків і є підставою для стягнення.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення податкового боргу.

Право податкової застави не поширюється на майно, визначене підпунктом 87.3.7 пункту 87.3 статті 87 цього Кодексу, на іпотечні активи, що належать емітенту та є забезпеченням відповідного випуску іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, на грошові доходи від цих іпотечних активів до повного виконання емітентом зобов`язань за цим випуском іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, а також на склад іпотечного покриття та грошові доходи від нього до повного виконання емітентом зобов`язань за відповідним випуском звичайних іпотечних облігацій.

У зв`язку із відсутністю коштів на рахунках платника податків, суд надає Головному управлінню ДФС у Кіровоградській області дозвіл на погашення податкового боргу за рахунок майна ТОВ КАТП-1128 , що перебуває у податковій заставі, у відповідності до акту опису майна № 5 від 29.03.2017 за загальною залишковою вартістю 1018154,48 гривень.

Суд наголошує, що спірні правовідносини виникли та регулюються Податковим кодексом України, який регулює питання в частині майна на яке не поширюється податкова застава.

З огляду на викладене вище, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заявлених позивачем вимог у повному обсязі.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Згідно частини 3 статті 243 Кодексу адміністративного судочинства України у виняткових випадках залежно від складності справи складення рішення, постанови у повному обсязі може бути відкладено на строк не більш як десять, а якщо справа розглянута у порядку спрощеного провадження - п`ять днів з дня закінчення розгляду справи.

Відповідно до частини 4 статті 243 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Враховуючи наведене та керуючись положеннями Податкового кодексу України та статтями 2, 17, 77, 90, 139, 242-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Головного управління ДФС у Кіровоградській області (місцезнаходження згідно даних з ЄДР: 25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Велика Перспектива, буд. 55, код ЄДРПОУ 39393501) до товариства з обмеженою відповідальністю КАТП-1128 (місцезнаходження згідно даних з ЄДР: 87510, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Ушакова, буд. 8, офіс 11, код ЄДРПОУ 03328385) про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі - задовольнити.

Надати Головному управлінню ДФС у Кіровоградській області дозвіл на погашення податкового боргу за рахунок майна товариства з обмеженою відповідальністю КАТП-1128 (код ЄДРПОУ 03328385), що перебуває у податковій заставі, у відповідності до акту опису майна № 5 від 29.03.2017 за загальною залишковою вартістю 1018154,48 гривень.

Рішення складено у повному обсязі та підписано 16 липня 2019 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Л.Б. Голубова

Дата ухвалення рішення16.07.2019
Оприлюднено18.07.2019
Номер документу83067108
СудочинствоАдміністративне
Сутьможливість розглянути справу у письмовому провадженні. Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 72-79 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

Судовий реєстр по справі —200/6863/19-а

Рішення від 16.07.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 26.06.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 31.05.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні