Ухвала
від 16.07.2019 по справі 712/7372/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/7372/19

Провадження № 6/712/1792/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 липня 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Пересунька Я.В.,

при секретарі - Дядюрі І.С.,

за участі приватного виконавця - Недоступа Д.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси цивільну справу за поданням приватного виконавця виконавчого округу Черкаської області Недоступа Дмитра Миколайовича про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України , -

в с т а н о в и в:

У липні 2019 року на розгляд судді Соснівського районного суду м.Черкаси передано подання приватного виконавця виконавчого округу Черкаської області Недоступа Дмитра Миколайовича про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України.

Подання обґрунтовано тим, що на виконанні приватного виконавця Недоступа Д.М. перебуває виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 712/7372/18 від 10 січня 2019 року, виданого Соснівським районним судом м.Черкаси у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором позики . Станом на час звернення до суду з цим поданням боржник умисно не виконує зазначене рішення суду, якими із неї було стягнуто 518 500,00 грн., судовий збір в розмірі 5185, 00 грн., а всього 523 685,00 грн.

Під час виконавчого провадження приватний виконавець, з його слів, вжив всі необхідні заходи для забезпечення реального виконання рішення суду, а саме: зробив запити до відповідних державних установ щодо наявності у боржника цінних паперів, сільськогосподарської техніки, автотранспортних засобів, рахунків у банках, пенсії, рухомого та нерухомого майна, на яке можна було б звернути стягнення.

Із відповідей на такі запити вбачається, що відповідне майно, банківські рахунки чи пенсія у боржника відсутні, транспортні засоби та нерухоме майно за ним не зареєстровано.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 є засновником фермерського господарства Вікторія - 2019 (ЄДРПОУ 42936224) із статутним капіталом 300 000 грн. Постановою приватного виконавця накладено арешт на всі корпоративні права боржника у вказаному підприємстві.

Приватним виконавцем за останнім відомим виконавцю місцем проживанням боржника - АДРЕСА_1 , здійснено виїзд, однак було встановлено, що зі слів матері боржника, за вказаною адресою ОСОБА_1 не проживає та з 2015 року не зареєстрована.

Оскільки протягом часу, наданого боржнику для самостійного виконання рішення суду, останнє не виконано, а приватним виконавцем вжито всіх заходів для примусового виконання рішення суду, то є підстави вважати, що боржник ухиляється від виконання зобовязань, покладених на нього рішенням суду.

У судовому засіданні приватний виконавець подання підтримав. Додатково повідомив, що згідно листа стягувача ОСОБА_2 , боржницею ОСОБА_1 частково повернутий борг у розмірі 28 200,00 грн, а тому борг станом на 21 травня 2019 року становить 490 200,00 грн. Вказана обставина свідчить про те, що боржниці достовірно відомо про існування заборгованості, яку вона умисно не погашає з квітня 2019 року.

Судом було витребувано для огляду та оглянуто в судовому засіданні матеріали виконавчого провадження № 58416793, а також матеріали цивільної справи № 712/7372/18 Соснівського районного суду м.Черкаси.

Заслухавши пояснення приватного виконавця, дослідивши матеріали справи №2712/7372/18 Соснівського районного суду м.Черкаси, матеріали виконавчого провадження №58416793, судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом..

Згідно зі ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція), який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об`єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров`я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Відповідно до ст. 313 ЦК України фізична особа має право на свободу пересування. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок вирішення спорів у цій сфері регулюється Законом України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" (далі - Закон).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 6 Закону право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов`язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Згідно із ст. 441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

Положення ст. 6 Закону та ст. 441 ЦПК України дають підстави для висновку про те, що у судовому засіданні має бути доведено юридичний факт умисного ухилення особи від виконання зобовязань, покладених на нього судовим рішенням, а обов`язок доведення цього факту покладено на державного виконавця.

Словосполучення "ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням", вжите у п. 5 ч. 1 ст. 6 Закону, означає з об`єктивної сторони такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею зазначених обов`язків.

З огляду на викладене, чинним законодавством передбачено юридичну санкцію у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявність факту невиконання зобов`язань, а саме за ухилення від їх виконання; таке ухилення може статись як із об`єктивних, так і суб`єктивних для боржника причин, які підлягають встановленню у судовому засіданні.

Судом установлено, що заочним рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 26 жовтня 2018 року (справа № 712/7372/18), яке набрало законної сили, із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 стягнуто борг за договором позики у загальному розмірі 523 685 грн 00 коп.

18 лютого 2019 року приватним виконавцем виконавчого округу Черкаської області Недоступом Д.М. відкрито виконавче провадження № 58416793 та того ж дня винесено постанову про арешт всього майна боржника.

22 травня 2019 року приватним виконавцем винесено постанову про накладення арешту на корпоративні права ОСОБА_1 у Фермерському господарстві Вікторія-2019 .

Згідно з актом приватного виконавця від 6 березня 2019 року, ОСОБА_1 , зі слів її матері ОСОБА_3 , не проживає тривалий час у квартирі АДРЕСА_2 і майно боржника у цій квартирі відсутнє.

Із наданого приватним виконавцем листа стягувача ОСОБА_2 від 22 травня 2019 року, що перебуває в матеріалах виконавчого провадження, випливає, що ОСОБА_1 неодноразово здійснювала погашення боргу за договором позики, розмір боргу на 21 травня 2019 року становить 490 200 грн, а останнє погашення здійснене 26 квітня 2019 року.

Вказане свідчить про те, що ОСОБА_1 обізнана з необхідністю виконати грошове зобов`язання перед ОСОБА_2 .

Водночас даних про те, що вона виконувала покладений на неї судом обов`язок погасити заборгованість за договором позики після 26 квітня 2019 року - судом не здобуто.

Крім того, судом також установлено, що під час розгляду справи № 712/7372/18, а саме 23 жовтня 2018 року, ОСОБА_1 відчужила ТОВ Украгрозернотрейд , власником якого була з 6 березня 2018 року, на користь іншої особи.

Установлена судом сукупність фактів свідчить про достатність розумних підстав вважати, що ОСОБА_1 умисно ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї рішенням суду.

З огляду на викладене, а також враховуючи розмір залишку непогашеного боргу, подання приватного виконавця підлягає задоволенню.

Керуючись Конституцією України, Законом України Про виконавче провадження , Законом України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України", статтями 12 , 13 , 17 , 81, 259, 441 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Подання приватного виконавця виконавчого округу Черкаської області Недоступа Дмитра Миколайовича - з а д о в о л ь н и т и.

Тимчасово обмежити громадянку України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) у праві виїзду за межі України до моменту фактичного виконання нею заочного рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 26 жовтня 2018 року (справа № 712/7372/18) про стягнення із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 боргу за договором позики у загальному розмірі 523 685 грн 00 коп.

Копію цієї ухвали направити для ознайомлення боржнику за адресою реєстрації місця проживання, а Адміністрації Державної прикордонної служби України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26) - для виконання.

Ухвала набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом п`ятнадцяти днів із дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги через Соснівський районний суд м. Черкаси.

Роз`яснити боржнику, що він також має право звернутись до суду, який встановив обмеження у праві на виїзд за межі України, із вмотивованою заявою про скасування такого обмеження у порядку, передбаченому ч. ч. 5-7 ст. 441 ЦПК України.

Суддя: Я.В. Пересунько

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення16.07.2019
Оприлюднено18.07.2019
Номер документу83080253
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/7372/18

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Ухвала від 16.07.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Рішення від 26.10.2018

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 23.07.2018

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні