Ухвала
від 11.07.2019 по справі 757/25028/19-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_4 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_5 ,

представника ТОВ «СМАРАГД

ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Київського апеляційного суду апеляційну скаргу директора ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21 травня 2019 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21 травня 2019 року задоволено клопотанняпрокурора третього відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 та накладено арешт на грошові кошти ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) на рахунках в банківській установі АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" (МФО 300335, м. Київ вулиця Лєскова, буд. 9), ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) на рахунках в банківській установі АТ «ПУМБ» (МФО 334851, м. Київ вул. Андріївська, 4), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005, м. Київ вулиця Андріївська, 2/12), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526, м. Київ пров.Куренівський, б.19/5), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «АЛЬФА БАНК» (МФО 300346, м. Київ вулиця Десятинна, 4/6), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ "СКАЙ БАНК" (МФО 351254, м. Київ вул. Гончара Олеся, буд. 76/2), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ "БАНК АЛЬЯНС" (300119, м. Київ вулиця Січових Стрільців, будинок 50), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), із зазначенням залишку арештованих коштів.

Зазначене рішення мотивовано наявністю даних про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205; ч. 2 ст. 209; ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, а також належність майна, на яке слідчий просив накласти арешт, яке буде використано як докази у кримінальному провадженні.

Не погоджуючись з вказаним рішенням слідчого судді, директор ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 подав клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, зазначивши, що копію оскаржуваного рішення отримав 30 травня 2019 року, та апеляційну скаргу, у якій, вважаючи оскаржувану ухвалу слідчого судді незаконною, просить її скасувати та постановити нову ухвалу, якою провадження по справі за вказаним клопотанням прокурора закрити.

Зазначає, що слідчий суддя, погоджуючись з доводами клопотання про причетність ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» до протиправного фінансового механізму ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, не аргументував свою позицію, а лише процитував положення процесуального закону, які регулюють визначення поняття, порядок і підстави такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна.

Вважає, що доводи клопотання прокурора та додані до нього матеріали не містять достатніх відомостей, які б у відповідності до ст.170 КПК України давали підстави для накладення арешту на майно ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС».

Заслухавши доповідь судді-доповідача, доводи представника ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_5 , який підтримав клопотання про поновлення строку та апеляційну скаргу, просив їх задовольнити, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення клопотання про поновлення строку та апеляційної скарги і просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 395 КПК України ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення. Згідно частини 3 зазначеної статті, якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Відповідно до положень ч. 1. ст. 117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Оскільки з матеріалів судового провадження вбачається, що клопотання прокурора про арешт майна розглянуто слідчим суддею без участі ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС», копію оскаржуваної ухвали зі слів апелянта отримано товариством 30.05.2019 року,що не спростовано матеріалами провадження, тобто строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді пропущено з поважних причин, у зв`язку з чим такий строк підлягаєпоновленню.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів провадження, під процесуальним керівництвом Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 42017000000001595 від 22.05.2017, за фактами фіктивного підприємництва, вчиненого повторно, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненої повторно та за попередньою змовою групою осіб, а також пособництва в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.205; ч. 2 ст.209; ч. 5 ст.27, ч. 3 ст.212 КК України.

Органи досудового розслідування посилаються на те, щоневстановлені особи, діючи повторно у 2017-2019 роках на території України, створили ряд юридичних осіб, з метою прикриття незаконної діяльності контрагентів, що полягала і полягає у безпідставному переведенні безготівкових грошових коштів у готівку, незаконному формуванні валових витрат з податку на прибуток підприємств та податкового кредиту з податку на додану вартість.

У ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, діючи у 2018-2019 роках на території України, використовуючи ряд юридичних осіб з ознаками «фіктивності» для безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість для ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) та ТОВ «БК «АТТІС- УКРАЇНА» (40044483), та інших юридичних осіб з метою отримання незаконної податкової вигоди, вчинили пособництво в умисному ухиленні від сплати податків на загальну суму 7 424 974 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Відсутність ряду умов для виконання буд-яких робіт та поставки товарів у причетних до вказаної протиправної схеми юридичних осіб з ознаками «фіктивності», які сформували податковий кредит з податку на додану вартість для ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) та ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483), та інших юридичних осіб, вказує на «безтоварність» документально оформлених з контрагентами господарських операцій.

Дослідженням матеріалів, отриманих з Державної фіскальної служби України (далі ДФС) встановлено, що в податкових накладних ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД», прийнятих до обліку міститься прізвище особи ОСОБА_8 , яка в ході допиту в рамках кримінального провадження повідомила про свою непричетність до діяльності товариства, де відповідно до реєстраційних документів значиться засновником та директором, крім того в податкових накладних ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» прийнятих до обліку міститься прізвище особи ОСОБА_9 , який в ході допиту в рамках кримінального провадження повідомив про свою непричетність, до діяльності товариства, де відповідно до реєстраційних документів значиться засновником та директором.

У постанові від 23.01.2018 у справі № 826/7047/13-а Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суд вказав, що хоча суд і погоджується з тим, що саме по собі порушення кримінальної справи не є беззаперечним доказом нереальності господарських правовідносин, але той факт, що в податкових накладних, прийнятих до обліку міститься прізвище особи, яка в рамках кримінального провадження повідомила про свою непричетність, підлягає врахуванню судом. А тому підписані цієї особою документи не можуть визнаватись належними.

Відповідно до приписів підпункту а) пункту 198.1 та пунктів 198.2, 198.3 статті 198 Податкового кодексу України право на віднесення сумподатку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг. Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Докази зібрані в ході досудового розслідування підтверджують відсутність реальних правових наслідків всіх господарських операцій проведених ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС», за час коли керівниками та засновниками значились особи, що заперечують причетність до фінансово-господарської діяльності підприємств.

Відповідно відомостей поданих до ДФС ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» сформували податковий кредит з податку на додану вартість ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 40044483), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (ЄДРПОУ 38929719) та ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (ЄДРПОУ 38556965).

Згідно податкових накладних, зареєстрованих ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» в адресу ТОВ «БК «АТТІС- УКРАЇНА», останнім придбано товар наступної номенклатури «Calorex модель HDR 30, рециркуляційний потік повітря 35 000 мЗ/ч, осушувач рекуперації тепла для води в басейні і повітря в басейні, повітрянагрівальні змієвики LPHW, 400 В, 3 фази, 50 Гц» (код УКТЗЕД 8418690090), проте відповідно до листа Державної фіскальної служби № 6584/5/99-99-07-03-01-16 від 26.03.2019, оформлення зовнішньоторговельних операцій (режим - імпорт) товарів під торгівельною маркою та моделі Calorex модель HDR 30 за період з 01.01.2014 по 21.03.2019 не здійснювався.

Вказані докази в сукупності свідчать, про те, що під час проведення господарських операцій ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» був обізнаним стосовно дійсного стану правосуб`єктності своїх контрагентів ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» і реально не отримав від них товару.

В порушення підпункту а) пункту 198.1 та пунктів 198.2, 198.3 статті 198 Податкового кодексу України посадові особи ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» внесли суму податку до податкового кредиту у розмірі 5 402 041 грн. ПДВ, що становить 20 % від загальної суми проведених операцій яка складає 32 412 247 грн., на підставі 18 податкових накладних виписаних ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та 18 податкових накладних виписаних ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС».

Так, невстановлені особи діючи від імені ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» 09 січня 2019 року зареєстрували п`ять податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ділі ЄРПН) у період з 14 год. 19 хв. 45 сек. по 14 год. 19 хв. 50 сек., яким присвоєно реєстраційні номера № 9299118516, № 9299119343, № 9299120041, № 9299124659 та № 9299126036, що виписані 21 грудня 2018 року, в наступному 14 січня 2019 року у період з 16 год. 53 хв. 17 сек. по 16год. 53 хв. 19 сек. зареєстрували десять зареєстрованих податкових накладних яким присвоєно реєстраційні номера № 9304986674, № 9304992309, №9304992917, № 9304997371, №9304997394, №9305016312, №9305021267, №9305028657 та №9305032720, що виписані 21 грудня 2018 року, в подальшому 15 січня 2019 року у період з 16 год. 30 хв. 10 сек. по 19 год. 2 хв. 41 сек. зареєстрували дві податкові накладні яким присвоєно реєстраційні номера №9306253786 та №9306368831, що виписані 21 грудня 2018 року, одній, та в наступному 28 лютого 2019 року о 15 год. 40 хв. 31 сек. зареєстрували останню податкову накладну яка зареєстрована за № 9311184647 та була виписана 21 грудня 2018 року.

Так, невстановлені особи діючи від імені ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» 09 січня 2019 року зареєстрували чотири податкових накладних в ЄРПН у період з 14 год. 14 хв. 11 сек. по 14 год. 14 хв. 12 сек., яким присвоєно реєстраційні номера № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 та №9299109534, що виписані 21 грудня 2018 року, в наступному 14 січня 2019 року у період з 16 год. 46 хв. 57 сек. по 16 год. 51 хв. 16 сек. зареєстрували дев`ять зареєстрованих податкових накладних яким присвоєно реєстраційні номера №9304914532, № 9304985753, №9304991315, №9304998442, № 9305002831, №9305004991, № 9305009983, № 9305013595 та № 9305014134, що виписані 21 грудня 2018 року, в подальшому 15 січня 2019 року у період з 16 год. 30 хв. 47 сек. по 19 год. 10 хв. 10 сек. зареєстрували чотири податкові накладні яким присвоєно реєстраційні номера №9306260120, №9306269672, № 9306280088 та №9306372171 що виписані 21 грудня 2018 року, одній, та в наступному 1 березня 2019 року о 16 год. 26 хв. 26 сек. зареєстрували останню податкову накладну яка зареєстрована за № 9311255984 та була виписана 21 грудня 2018 року.

Відповідно, до виписки про рух коштів по рахунку ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» № НОМЕР_4 , що відкритий в ПАТ «КБ «Приват банк» посадові особи ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» перераховували з рахунку № НОМЕР_5 , що відкритий в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ» у м. Києві суму у розмірі 16 265 737 грн..

Відповідно, до виписки про рух коштів по рахунку ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» № НОМЕР_6 , що відкритий в АТ «Сбербанк» посадові особи ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» перераховували з рахунку № НОМЕР_5 , що відкритий в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ» у м. Києві суму у розмірі 3 000 000 грн..

Сума перерахованих коштів, відповідно до виписки про рух коштів по рахунку на 13 146 510 грн. менше задекларованої суми.

В порушення підпункту а) пункту 198.1 та пунктів 198.2, 198.3 статті 198 Податкового кодексу України посадові особи ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» внесли суму податку до податкового кредитуу розмірі 941 370 грн. ПДВ, що становить 20 % від загальної суми проведених операцій яка складає 5 648 225 грн., на підставі 23 податкових накладних виписаних 26 листопада 2018 року, зареєстрованих 14 грудня 2018 року в ЄРПН у період з 14 год. 19 хв. 21 сек. по 14 год. 52 хв. 50 сек., та яким присвоєно реєстраційні номера № 9280914967, №9280915241, №9280915449, №9280915714, №9280915882, №9280916761, №9280922871, №9280923314, №9280923427, № 9280927374, №9280927512, №9280947211, № 9280952388, №9280954143, № 9280956741, №9280956948, №9280957347, №9280957360, №9280957543, №9280957637, № 9280958173, № 9280992819 та № 9281003881.

Відповідно, до виписки про рух коштів по рахунку ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» № НОМЕР_6 , що відкритий в АТ «Сбербанк» посадові особи ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» перераховували з рахунку № НОМЕР_7 , що відкритий в АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» суму у розмірі 2 455 749 грн., що на 3 192 506 грн. менше задекларованої суми.

В порушення підпункту а) пункту 198.1 та пунктів 198.2, 198.3 статті 198 Податкового кодексу України посадові особи ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» внесли суму податку до податкового кредиту у розмірі 811 333 грн. ПДВ, що становить 20 % від загальної суми проведених операцій яка складає 4 868 000 грн., на підставі 8 податкових накладних виписаних ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та 5 податкових накладних виписаних ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС».

Так, невстановленими особами, що діяли від імені ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» 26 грудня 2018 року зареєстровано три податкові накладні в ЄРПН в проміжок час 12 год. 15 хв. 34 сек. по 12 год. 15 хв. 35 сек., яким присвоєно реєстраційні номера № 9289158905, № 9289158943 та № 9289184638, що виписані 6 та 10 грудня 2018 року, 3 січня 2019 року зареєстровано чотири податкові накладні в ЄРПН о 12 год. 53 хв. 42 сек., яким присвоєно реєстраційні номера №9295344938, №9295345222, № 9295346554 та №9295352631, що виписані 17 грудня 2018 року, 4 січня 2019 року зареєстровано податкову накладну в ЄРПН о 15 год. 30 хв. 25сек., якій присвоєно реєстраційний номер №9296509871, що виписана 17 грудня 2018 року.

Так, невстановленими особами, що діяли від імені ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» 4 січня 2019 року зареєстровано дві податкові накладні в ЄРПН в проміжок час 15 год. 45 хв. 5 сек. по 15 год. 45 хв. 7 сек., яким присвоєно реєстраційні номера №9296574077 та №9296601148, що виписані 17 грудня 2018 року, 8 січня 2019 року зареєстровано податкову накладні в ЄРПН о 12 год. 48 хв. 11 сек., якій присвоєно реєстраційні номера № НОМЕР_8 , що виписана 17 грудня 2018 року, 14 січня 2019 року зареєстровано дві податкові накладні в ЄРПН о 16 год. 46 хв. 58 сек., яким присвоєно реєстраційні номери № 9304922715 та № 9304924786, що виписані 17 грудня 2018 року.

Господарські операції ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА», ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» та ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС», що відображені з ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС» не можуть бути легалізовані навіть за формального підтвердження первинними документами. Бухгалтерського та податкового обліку.

Враховуючи вимоги пункту 198.6 статті 198 Податкового кодексу України відповідно до якого, не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 цього Кодексу) службові особи ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА», ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» та ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» безпідставно відобразили суму податкового кредиту сформованого за рахунок ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС».

Правові наслідки у вигляді виникнення права платника податку на формування податкового кредиту наступають лише у разі реального (фактичного) вчинення господарських операцій з придбання товарів, робіт та послуг з метою їх використання у власній господарській діяльності, що має підтверджуватись належним чином оформленими первинними документами, які містять достовірні відомості про обсяг та зміст господарської операції.

Таким чином, враховуючи викладені норми Податкового кодексу України, в ході досудового розслідування встановлено відсутність існування підстав для формування податкового кредиту, а саме: наявності у ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА», ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» та ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС належно оформленої податкової накладної, фактична сплата ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА», ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» та ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС грошових коштів контрагенту, в сумі визначеній в податковій накладній, а також фактичне виконання господарської операції ТОВ «СТЕЛЛА АГРОТРЕЙД» та ТОВ «ЮНИКОМ СЕРВИС», за наслідками якої у ТОВ «БК «АТТІС- УКРАЇНА», ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» та ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» виникає право на податковий кредит.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) має рахунки в банківській установі АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" (МФО 300335, м. Київ вулиця Лескова, буд. 9) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) має рахунки в банківській установі АТ «ПУМБ» (МФО 334851, м. Київ вул. Андріївська, 4) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) має рахунки в банківській установі АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005, м. Київ вулиця Андріївська, 2/12) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) має рахунки в банківській установі АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526, м. Київ пров.Куренівський, 6.19/5) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ( З8556965) має рахунки в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, ІД) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) має рахунки в банківській установі АТ «АЛЬФА БАНК» (МФО 300346, м. Київ вулиця Десятинна, 4/6) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) має рахунки в банківській установі АТ "СКАЙ БАНК" (МФО 351254, м. Київ вул. Гончара Олеся, буд. 76/2) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) має рахунки в банківській установі АТ "БАНК АЛЬЯНС" (300119, м. Київ вулиця Січових Стрільців, будинок 50) або в філії банку де обслуговується клієнт; ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) має рахунки в банківській установі АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А) або в філії банку де обслуговується клієнт, які використовувались під час вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та гроші, які знаходяться на вказаних банківських рахунках, отримані юридичними особами внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Окрім того слід зазначити, що постановою старшого слідчого шостого слідчого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_10 від 13.05.2019 року визнано речовими доказами майно, на арешті якого наполягав прокурор.

20.05.2019 року прокурор третього відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21 травня 2019 року вказане клопотання задоволено.

Оскільки вказану ухвалу оскаржено лишев інтересах ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС»,то колегія суддів, відповідно до ч. 1ст. 404 КПК України, переглядає ухвалу слідчого судді в межах поданої апеляційної скарги, а щодо інших товариств та підприємств, на грошові кошти яких накладено арешт вказаною ухвалою слідчого судді, то в цій частині питання законності та обґрунтованості накладення арешту колегією суддів не вирішується.

Задовольняючи клопотання прокурора, слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідив матеріали, які додані до клопотання, та прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту грошові кошти ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), та АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А).

Зокрема, вивченими матеріалами судового провадження та перевіреними доводами апеляційної скарги колегія суддів встановила, що слідчий суддя, всупереч ствердженням апелянта, прийшов до обґрунтованого висновку про необхідність накладення арешту на вказані грошові кошти з метою забезпечення збереження речових доказів, можливої спеціальної конфіскації майна,а це є правовою підставою для накладення арешту у відповідності до ч.ч. 3, 4 ст. 170 КПК України.

Разом з тим, на підставі викладених обставин апеляційна скарга директора ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 підлягає частковому задоволенню, а ухвала слідчого судді, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 407 КПК України, скасуванню, з постановленням судом апеляційної інстанції нової ухвали про часткове задоволення клопотанняпрокурора третього відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 та накладення арешту на грошові кошти ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), та АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), із зазначенням залишку арештованих коштів, крім видаткових операцій по цих рахунках зі сплати обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати, оскільки накладення арешту на такі операції суттєво позначиться на інтересах інших осіб та держави, що суперечить положенням ч.4 ст.173 КПК України.

До такого висновку колегія суддів приходить з огляду і на те, що матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення збереження речових доказів, можливої спеціальної конфіскації майна. .

Таким чином, доводи директора ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 про відсутність підстав для накладення арешту на грошові кошти ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), та АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), слід визнати непереконливими.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, як накладення арешту на грошові кошти, які можуть суттєво позначитися на інтересах працівників вказаного товариства або інших осіб, колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання директора ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 задовольнити.

Поновити директору ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21 травня 2019 року.

Апеляційну скаргу директора ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» ОСОБА_7 задовольнити частково.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 21 травня 2019 року, якою задоволено клопотанняпрокурора третього відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 та накладено арешт на грошові кошти ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) на рахунках в банківській установі АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" (МФО 300335, м. Київ вулиця Лєскова, буд. 9), ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) на рахунках в банківській установі АТ «ПУМБ» (МФО 334851, м. Київ вул. Андріївська, 4), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005, м. Київ вулиця Андріївська, 2/12), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526, м. Київ пров.Куренівський, б.19/5), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «АЛЬФА БАНК» (МФО 300346, м. Київ вулиця Десятинна, 4/6), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ "СКАЙ БАНК" (МФО 351254, м. Київ вул. Гончара Олеся, буд. 76/2), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ "БАНК АЛЬЯНС" (300119, м. Київ вулиця Січових Стрільців, будинок 50), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), із зазначенням залишку арештованих коштів скасувати в частині накладення арешту на грошові кошти ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківських установах АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), та АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), із зазначенням залишку арештованих коштів.

Постановити нову ухвалу, якою клопотанняпрокурора третього відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) на рахунках в банківській установі АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" (МФО 300335, м. Київ вулиця Лєскова, буд. 9), ТОВ «БК «АТТІС-УКРАЇНА» (40044483) на рахунках в банківській установі АТ «ПУМБ» (МФО 334851, м. Київ вул. Андріївська, 4), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005, м. Київ вулиця Андріївська, 2/12), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526, м. Київ пров.Куренівський, б.19/5), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ «АЛЬФА БАНК» (МФО 300346, м. Київ вулиця Десятинна, 4/6), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ "СКАЙ БАНК" (МФО 351254, м. Київ вул. Гончара Олеся, буд. 76/2), ТОВ «НОВІТНЄ ОБЛАДНАННЯ» (38929719) на рахунках в банківській установі АТ "БАНК АЛЬЯНС" (300119, м. Київ вулиця Січових Стрільців, будинок 50), ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківській установі АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), із зазначенням залишку арештованих коштів задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти ТОВ «СМАРАГД ПОЛ СЕРВІС» (38556965) на рахунках в банківських установах АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299, м. Київ вул. Грушевського, 1Д), та АТ «ПРОКРЕДИТ БАНК» (320984, м. Київ проспект Перемоги, 107-А), із зазначенням залишку арештованих коштів, крім видаткових операцій по цих рахунках зі сплати обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

В решті ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21 травня 2019 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11сс/824/3614/2019 Слідчий суддя в 1-ій інстанції: ОСОБА_11

Категорія ст.170 КПК Доповідач ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/25028/19-к

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 21.05.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні