Рішення
від 10.07.2019 по справі 140/1525/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 140/1525/19

Провадження №2-о/140/80/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.07.2019 року м.Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань Вакар Г.І.

представника заявника ОСОБА_1

заявника ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за заявою ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В :

Виклад позиції заявника .

ОСОБА_2 звернулася до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, мотивуючи її тим, що на праві власності їй належить житловий будинок, який розташована за адресою АДРЕСА_1 .

Факт належності ОСОБА_2 на праві власності житлового будинку, підтверджується свідоцтвом на право особистої власності № НОМЕР_3 від 21 серпня 1985 року виданого на підставі рішення виконкому Ситковецької селищної ради від 21 лютого 1985 року, зареєстрованого Тульчинським бюро технічної документації в реєстрову книгу № 9 за реєстром № 1280 на ім`я ОСОБА_2 .

Під час звернення до нотаріуса для реалізації свого права на відчуження майна, а саме укладення договору-купівлі продажу житлового будинку, нотаріус повідомив заявницю, що не може вчинити нотаріальну дію оскільки в свідоцтві на право особистої власності її прізвище записано, як " ОСОБА_2 ", а в її паспорті прізвище записано ОСОБА_2 . У зв`язку з чим заявниця змушена звернутися до суду з даною заявою.

Заяви, клопотання учасників справи

Від представника заявника ОСОБА_1 надійшло клопотання про допит в якості свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , яке було задоволено судом.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 06.06.2019 року прийнято заяву ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу до розгляду та призначено судове засідання по справі.

В судове засідання для розгляду справи по суті з`явилися заявниця ОСОБА_2 та представник заявника ОСОБА_1 .

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_2 та представник заявника ОСОБА_1 заяву підтримали та просять задовільнити так як в подальшому заявниця матиме право реалізувати продаж належного їй житлового будинку.

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , у судовому засіданні підтвердили факт належності правовстановлюючого заявниці свідоцтва на право особистої власності № НОМЕР_3 від 21 серпня 1985 року виданого на підставі рішення виконкому Ситковецької селищної ради від 21 лютого 1985 року, зареєстрованого Тульчинським бюро технічної документації в реєстрову книгу № 9 за реєстром № 1280, відповідно до якого в графі власник записана ОСОБА_2 .

Вислухавши пояснення заявниці, представника заявника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Факт належності правовстановлюючого документу, а саме свідоцтва на право особистої власності № НОМЕР_3 від 21 серпня 1985 року виданого на підставі рішення виконкому Ситковецької селищної ради від 21 лютого 1985 року, зареєстрованого Тульчинським бюро технічної документації в реєстрову книгу № 9 за реєстром № 1280 заявниці - ОСОБА_2 підтверджується свідченням свідків та наступними документами:

- копією паспорту громадянина України (а.с.6);

- копією свідоцтва на право особистої власності № НОМЕР_3 від 21 серпня 1985 року виданого на підставі рішення виконкому Ситковецької селищної ради від 21 лютого 1985 року, зареєстрованого Тульчинським бюро технічної документації в реєстрову книгу № 9 за реєстром № 1280, відповідно до якого в графі власник записана ОСОБА_2 , ім`я та по батькові збігається з ім`ям та по батькові зазначеному в паспорті (а.с.8-9);

- копією технічного паспорту на будинок за адресою АДРЕСА_1 (а.с.10-16)

- копією акту відводу земельної ділянки ОСОБА_2 для будівництва за адресою АДРЕСА_1 (а.с.17);

- копією свідоцтва на забудову садиби в сільських населених пунктах Української РСР та копією рішення на будівництво виданого на ім`я ОСОБА_2 (а.с.18-25);

- копією домової книги на житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с.26-29).

Факт належності правостановлюючого документу, який просить встановити заявниця надасть можливість ОСОБА_2 вільно розпоряджатись своїм майном.

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Встановленим судом фактам відповідають цивільні правовідносини про встановлення факту, що має юридичне значення, які регулюються нормами ЦПК та ЦК України.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у порядку окремого провадження.

Згідно із ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до листа ВСУ від 01.01.2012 р. Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Висновки суду

Таким чином, суд вважає, що в судовому засіданні факт належності правовстановлюючого документа, а саме свідоцтва на право особистої власності № НОМЕР_3 від 21 серпня 1985 року виданого на підставі рішення виконкому Ситковецької селищної ради від 21 лютого 1985 року, зареєстрованого Тульчинським бюро технічної документації в реєстрову книгу № 9 за реєстром № 1280, відповідно до якого в графі власник записана ОСОБА_2 , що належить ОСОБА_2 встановлено, а тому заява підлягає до задоволення в повному обсязі.

Факт, що просить встановити заявниця має для неї юридичне значення, оскільки надає право на вільне розпорядження власним майном.

Керуючись ст.ст. 258,259, 263, 273, 315-319, 354 ЦПК України, суд , -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки смт.Ситківці Немирівського району , РНОКПП НОМЕР_1 ) про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 22.06.1998, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , свідоцтво на право особистої власності № НОМЕР_3 від 21 серпня 1985 року виданого на підставі рішення виконкому Ситковецької селищної ради від 21 лютого 1985 року, зареєстрованого Тульчинським бюро технічної документації в реєстрову книгу №9 за реєстром №1280, відповідно до якого в графі власник записана ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд, Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення виготовлено 11.07.2019 року.

Головуючий: О.П.Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено19.07.2019
Номер документу83088861
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —140/1525/19

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 05.07.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 03.06.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 15.05.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні