Рішення
від 17.07.2019 по справі 388/1886/18
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/1886/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

17.07.2019 року Долинський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Степанов С.В.

при секретарі Лінській Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Долинська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, Колективного сільськогосподарського підприємства ім.Щорса про визнання права на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2018 року позивач звернувся до суду з даним позовом посилаючись на наступне.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в період з 01.07.1988 року по 03.08.1996 року працював в колгоспі імені Щорса, був членом даного колгоспу з 01.07.1988 року, підтверджується копією трудової книжки та протоколом №3 засідання правління КСП ім.Щорса на території Богданівської сільської ради Кіровоградської області від 24.02.1993 року.

Відповідно до п.2 Указу Президента України №720/95 від 08.08.1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям мав право на земельну частку (пай) колективного сільськогосподарського підприємства.

Як вбачається з Державного Акту на право колективної власності на землю Серії НОМЕР_1 , виданого Колективному сільськогосподарському підприємству

ім.Щорса, який знаходився на території Богданівської сільської ради

Кіровоградської області від 22 листопада 1995 року, гр. ОСОБА_1 відсутній в списку членів колгоспу імені Щорса.

Будучи членом колгоспу імені Щорса, станом на 22 листопада 1995 року, ОСОБА_1 став співвласником його землі, оскільки згідно із ст. 10 Закону України „Про колективне сільськогосподарське підприємство" земля належить КСП на праві колективної власності.

При розпаюванні земель колгоспу імені Щорса, які знаходяться на території Богданівської сільської ради Кіровоградської області, ОСОБА_1 не був включений до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай) цього підприємства, та помилково не оформлено і не видано на його ім`я сертифікат на право на земельну частку (пай), чим порушено його право на отримання земельної частки (пай).

Про порушення своїх прав на отримання земельної частки (пай) позивач дізнався у лютому місяці 2018 року від колег, які працювали з ним в колгоспі. В зв`язку із порушенням прав, позивач змушений звернутися до суд з даним позовом.

В судовому засіданні позивач та його представник заявлені вимоги підтримали, просили суд їх задовольнити.

Представник відповідача Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в судове засідання не з`явився, про причини не явки не повідомляв.

Представник відповідача Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області в судовому засіданні проти заявленого позову заперечував, просив суд застосувати строк позовної давності та відмовити в задоволенні позовних вимог.

Представник відповідача Колективного сільськогосподарського підприємства ім.Щорса в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлявся, про причини не явки не повідомляв.

Суд, заслухавши пояснення позивача, його представника та представника відповідача, оцінивши докази в їх сукупності та дослідивши матеріали справи дійшов до висновку з наступного.

Копією трудової книжки серії НОМЕР_2 підтверджується прийняття в члени колгоспу ім.. Щорса позивача ОСОБА_1 (а.с. 9-10).

Із копії листа виданого Долинською РДА Кіровоградської області від 24.05.2018р. № 01-35/47/1 вбачається, що в протоколі засідання КСК ім.. Щорса від 24.02.1993 року №3 ОСОБА_1 рекомендовано зборами уповноважених прийняти в члени КСП інформація про звільнення з членів КСК відсутня (а.с. 11).

Із копії листа ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області Відділ у Долинському районі від 27.03.2018 року № 481/111-18 повідомлено, що згідно Книг реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) та в списках членів КСК Ім. Щорса на передачу земельних ділянок в приватну власність громадянам сертифікат на ім`я ОСОБА_1 не значиться (а.с.12).

Із копії листа ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області Відділ у Долинському районі від 21.05.2018 року № 257/171-18 повідомлено про те, що середній розмір земельної частки (паю) по КСП ім.. Щорса на території Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області становить 6,57 гектарів та вартість земельної частки (паю) по КСП ім.. Щорса станом на 01.01.2018 року становить 202 729,00грн. (а.с. 18).

З копії листа Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області від 24.05.2018р. № 250/02-20 вбачається, що станом на 24.05.2018 рік на підвідомчій території Богданівської сільської ради відсутні вільні земельні ділянки, які можуть бути виділені особам не внесеним до списку осіб, що мають право на отримання земельної частки (паю) (а.с.19).

Згідно довідки виконкому Богданівської сільської ради № 235/02-3 рідні брати позивача та дружина отримали як члени ксп Ім. Щорса у власність земельні ділянки (паї) та проживають на території вказаної сільської ради.

Згідно приписів ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст.. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п.2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 р. № 720/95 передбачено, що право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. Список громадян, як додаток до державного акта, формується самим підприємством відповідно до статуту, розглядається і затверджується загальними зборами (зборами уповноважених) членів підприємства та підписується головою місцевої ради і головою колективного сільськогосподарського підприємства.

В судовому засіданні встановлено, що позивач на момент видачі Державного акту на право колективної власності на землі КСП ім. Щорса, яке знаходиться на території Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області серії НОМЕР_1 працював у КСП ім. Щорса, Таким чином , судом встановлено наявність права позивача отримання, земельної частки (паю) згідно указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 р. № 720/95.

Під час судового розгляду представником відповідача заявлено вимогу про застосування строків позовної давності, а тому суд приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні позовних вимог у повному обсязі з огляду на наступне.

Указ Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 р. № 720/95 був оприлюднений у встановленому законом порядку, у зв`язку з чим позивача слід вважати обізнаним, щодо наданих йому як члену КСП прав наданих цим указам, крім того про висновок про те що позивач міг та повинен був бути обізнаним про наявність у нього відповідного права та його порушення у період коли він працював у КСП, підтверджується тим, що не лише колеги, які працювали з ним в колгоспі в той час реалізували своє право на отримання, земельної частки (паю), а і його родичі та близькі, зокрема рідні брати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , їх дружини ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які також були членами КСП ім. Щорса, яке знаходилось на території Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, і отримали власність земельні ділянки частки (паї) із земель вказаного колгоспу, що підтверджується довідкою виданою виконкомом Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області від 8.02.2019 року.

Правовідносини між позивачем та відповідачами підлягають врегулюванню на підставі законодавства, що діяло на час порушення прав позивача, тобто на підставі положень ЦК УРСР 1963 року, що діяли станом на 22.11.1995 року до 01.01.2004 року.

Відповідно до положень ст. 71 ЦК УРСР 1963 року визнається, що загальний строк для захисту права за позовом особи, право якої порушено (позовна давність), встановлюється в три роки.

Приписами статті 76 ЦК УРСР 1963 року визначено, що перебіг строку позовної давності починається з дня виникнення права на позов. Право на позов виникає з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права.

Згідно ст.74 ЦК УРСР 1963 року , вимога про захист порушеного права приймаєте розгляду судом, арбітражем або третейським судом незалежно від закінчення строку позовної давності.

Таким чином, судом встановлено, що позивач пропустив строк позовної давності, про застосування якого просить відповідач. З огляду на вказане, відсутні підстави для задоволення вимог заявленого позову.

Відповідно до ч.2 ст. 141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 141, 258-259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП- НОМЕР_5 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 39767636), Богданівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 04365862, Кіровоградська область, Долинський район, с. Марфівка, вул.. Нова, 5), Колективного сільськогосподарського підприємства ім.Щорса (код ЄДРПОУ 03757889, Кіровоградська область, Долинський район, с. Марфівка,) про визнання права на земельну частку (пай).

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду може бути оскаржено у порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України, безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Долинського районного суду С. В. Степанов

Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено19.07.2019
Номер документу83105902
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/1886/18

Рішення від 17.07.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Рішення від 17.07.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 09.01.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні