Ухвала
від 12.07.2019 по справі 761/26862/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/26862/19

Провадження № 1-кс/761/18610/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2019 року м.Київ

Слідчий суддяШевченківського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняслідчого з особливо важливих справ десятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018100000000773 від 17.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий з особливо важливих справ десятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м.Києва з клопотанням у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018100000000773 від 17.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), податкова адреса АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " протягом 2015 2018 років ухилились від сплати податків в розмірі 17 240 578 грн., шляхом відображення фінансово господарських операцій з підприємствами, які мають ознаки «фіктивності», а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та здійснюють документальне оформлення безтоварних операцій з метою надання податкової вигоди третім особам.

Відповідно до аналітичної довідки щодо дотримання вимог податкового законодавства групою суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) при взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) встановлено, що перелічені товариства мають «ознаки фіктивності» та здійснюють документальне оформлення безтоварних операцій з метою надання податкової вигоди третім особам.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у отриманні документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), податкова адреса АДРЕСА_2 , із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), податкова адреса АДРЕСА_2 із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а також документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), податкова адреса АДРЕСА_3 із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), оскільки такі документи мають значення для доказування у кримінальному провадженні фактичного розміру завданої державі шкоди, визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та необхідні для проведення судових експертиз, проведення ревізій з метою перевірки дотримання суб`єктами господарювання норм податкового законодавства тощо.

Так, на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " були відправлені вимоги в порядку ст.93 КПК України з метою отримання відповідних документів, однак отримано відповіді №03-07/2/218 від 03.10.2018 (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 "), №01-08/1/127 від 03.10.2018 (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ") та №369/1 від 08.10.2018, якими відмовлено у наданні документів із посиланням на отримання документів в порядку тимчасового доступу до речей і документів.

В подальшому, в ході проведення тимчасового доступу до речей і документів на ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) встановлено, що документи по взаємовідносинам зазначених товариств із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) відповідно до укладених договорів передані на зберігання до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), податкова адреса АДРЕСА_1 .

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а також документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), податкова адреса із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), податкова адреса АДРЕСА_1 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, просив клопотання задовольнити та надати тимчасовий доступ до медичної документації.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився, про час та дату засідання був повідомлений належним чином.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного 17.08.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018100000000773, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.ч.1,2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої перебувають такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.6 ч.2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п.2 ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно доч.7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що отримати вказані документи у добровільному порядку органам досудового розслідування не вдається, при цьому, дані документи мають важливе значення для досудового розслідування кримінального провадження №42018100000000773, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Водночас, слідчим не доведено необхідності вилучення оригіналів вказаних документів, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що надання завірених належним чином копій вказаних документів буде достатнім для досягнення мети зазначеного тимчасового доступу.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що вказані слідчим документи перебувають лише у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), разом з тим, вони можуть бути використані під час досудового розслідування даного кримінального провадження, як докази у даному кримінальному провадженні,

за таких обставин, керуючись вимогами ст.ст. 131, 132, 159-164КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого з особливо важливих справ десятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018100000000773 від 17.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити частково.

Надати слідчому з особливо важливих справ десятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), податкова адреса АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх завірених копій, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а також документів, що свідчать про проведення фінансово господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), серед яких: договори та додатки до них, специфікації, видаткові, прибуткові та податкові накладні, товарно транспортні накладні, акти приймання передачі товарно матеріальних цінностей, рахунки фактури, сертифікати якості товару, дозволи та свідоцтва щодо здійснення певних видів діяльності, супровідні документи на отриманий товар, паспорта заводів виробників товарів, платіжні доручення, меморіальні ордери, що підтверджують факт оплати товару, оборотно сальдові відомості по рахунках 311, 361, 631 із зазначенням сальдо на початок та кінець періоду, договори укладені з перевізниками товару, платіжні доручення, що підтверджують оплату транспортних послуг, акти виконаних робіт, що підтверджують факт надання транспортних послуг, журнали реєстрації доручень на отримання ТМЦ, банківські виписки, документи, які не увійшли до зазначеного переліку, або безпосередньо пов`язані із здійсненням фінансово господарських операцій із контрагентами продавцями, анкетні дані співробітників, які приймали участь у фінансово господарській діяльності щодо транспортних послуг (осіб, які навантажували та розвантажували товар), інформацію про наявність транспортних засобів на балансах підприємств, документи, що свідчать про вказані взаємовідносини за період з 01.01.2014 до 31.12.2018.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам,у володінні яких перебувають зазначені документи, що відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83113673
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018100000000773 від 17.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/26862/19

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні