Рішення
від 18.07.2019 по справі 133/764/19
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №133/764/19

РІШЕННЯ

Іменем України

18.07.19 року

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі головуючого судді В.А. Воронюк

при секретарі Н.М. Полонській

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Козятині цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна " с.Кордишівка до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю " Виробниче підприємство "Еко-Нива ", третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Державний реєстратор Козятинської районної державної адміністрації Вінницької області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ТОВ Україна звернувся в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ТОВ "Виробниче підприємство" "Еко-Нива" про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації прав оренди.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що 15.01.2008 року між ТОВ Україна та ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі на земельну ділянку, площею - 2,1495 га, кадастровий номер НОМЕР_1 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Кордишівської сільської ради, Козятинського району Вінницької області, на строк - 15 років.

Даний договір було зареєстровано у Козятинському секторі реєстрації Вінницької регіональної філії Центру ДЗК 08.04.2008 року за №040883400318, тобто, відповідно до діючого на момент реєстрації порядку.

Додаткових угод про розірвання чи припинення договірних відносин, а також, судових рішень з цього приводу не має.

Проте, з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна вони дізналися про існування договору оренди землі на вищезгадану земельну ділянку з іншим підприємством, а саме між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 з однієї сторони та ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива з іншої укладено договір оренди земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 , з площею 2,1495 га, що розташовується на території Кордишівської сільської ради, Козятинського району, Вінницької області, датований 13 вересня 2017 року.

Згідно до свідоцтва про право на спадщину зазаконом вказана вище земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_1 перейшла від ОСОБА_4 у власність до спадкоємців ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в рівних частинах, а саме по 1/3 частці.

Право оренди за ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано державним реєстратором Козятинської районної державної адміністрації за номером запису про інше речове право 23095231.

По зазначеній земельній ділянці у ТОВ Україна є діючий договір оренди земельної ділянки, строк дії якого ще не закінчився. Тому вважає, що спірний договір оренди земельної ділянки є недійсним, а дії ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива порушують права позивача, враховуючи, що спірний договір оренди землі не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки являється укладеним до закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки із ТОВ Україна , датованого 15 січня 2008 року.

Представник позивача - адвокат Чоловський О.М. в судове засідання не з"явився, проте надав заяву про слухання справи у його відсутність, позов підтримав та просив задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з"явилась, проте надала відзив на позов в якому зазначила, що позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти задоволення позову, при цьому зазначила, що знала, що її покійний чоловік у 2008 році уклав договір оренди землі із ТОВ "Україна". Однак після смерті чоловіка, наприкінці 2016 року та початку 2017 року, до неї підійшли не знайомі їй люди,які представились праіниками ТОВ "ВП "Еко-Нива" та ТОВ "ВП "Агро-Капітал", які запропонували укласти з ними договри оренди землі, оскільки попередній договір оренди щодо зазначеної земельної ділянки не має юридичної сили, оскільки закінчвся строк дії договору. На даний час належна їй земельна ділянка використовується ТОВ "Україна", розмір орендної плати та ставлення до орендодавців з боку даного господарства її власштовує.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_5 в судове засідання не з"явились, проте надали відзиви на позов, в яких зазначили, що позов визнають в повному обсязі, не заперечують проти його задоволення, при цьому надали аналогічні пояснення поясненням відповідача ОСОБА_1 .

Представник ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива в судове засідання не з"явився, хоч належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, відзив на позов у встановлений судом строк не надав.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державний реєстратор Козятинської райдержадміністрації Вінницької області Голодняк С.О. в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином повідомлялась про день і час слухання справи.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов необхідно задовольнити.

Судом встановлено, що 15.01.2008 року між ТОВ Україна та ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі на земельну ділянку, площею - 2,1495га, кадастровий номер НОМЕР_1 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Кордишівської сільської ради, Козятинського району Вінницької області, на строк - 15 років (а.с.12-13).

Відповідно до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди із записами державної реєстрації договорів оренди землі Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької обасті, вчиненими Козятинським сектором реєстрації Вінницької регіональної філії "Центру ДЗК", даний договір було зареєстровано у Козятинському секторі реєстрації Вінницької регіональної філії Центру ДЗК 08.04.2008 року за № 040883400318, тобто, відповідно до діючого на момент реєстрації порядку.

Додаткових угод про розірвання чи припинення договірних відносин, а також, судових рішень з цього приводу не має.

Із свідоцтва про право на спадщину за законом вбачається, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та після його смерті спадкоємцями земельної ділянки, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1 , площею 2,1495 гектарів розташованої на території Кордишівської сільської ради, Козятинського району Вінницької області є його дружина та діти - позивачі по справі - ОСОБА_1 , ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , які успадкували по 1/3 частці (а.с.17-18)

Як вбачається із п. 38 договору оренди землі від 15 січня 2008 року укладеного між ОСОБА_4 та ТОВ "Україна" - перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору. Право на орендовану земельну ділянку у разі смерті фізичної особи - орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з орендарем (а.с.12-13)

13.09.2017 р. між ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива та ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_2 було укладено ще один договір оренди землі на вищевказану земельну ділянку, площею 2,1495 га,строком на 7 років, який був зареєстрований 31.10.2017 року Державним реєстратором Козятинської райдержадміністрації Вінницької області Голодняк С,О., номер запису про інше речове право 230095231 (а.с.20).

Про укладення оспорюваного договору оренди земельної ділянки, позивачу стало відомо в березні 2019 року з інформаційної довідки з Реєстру речових прав на нерухоме майно.

Тобто, виникла ситуація, коли внаслідок дій ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_6 та Державного реєстратора Козятинської райдержадміністрації Вінницької області Голодняк С.О., ТОВ Україна не може належним чином користуватися орендованою земельною ділянкою на підставі договору оренди землі від 15 січня 2008 року укладеного між ОСОБА_4 та ТОВ "Україна".

У відповідності до ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до от. 13 ЗУ Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Відповідно до ч. 5 ст. 6 ЗУ Про оренду землі , право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Статтею 17 ЗУ Про оренду землі визначено, що об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. Згідно зі ст. 31 ЗУ Про оренду землі , договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Таким чином, цивільні права та обов`язки, на досягнення яких було спрямоване волевиявлення учасників при укладенні договору, набуваються після відповідної державної реєстрації.

З урахуванням викладеного, встановлений сторонами за умовами договору від 15.01.2008 року оренди землі, укладеного строком на 15 років між ТОВ Україна та ОСОБА_4 , строк оренди рахується з дати його реєстрації, тобто, 08.04.2008 року по 08.04.2023 року. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновити його на новий строк.

Згідно з п. 20 договору передача земельної ділянки орендарю здійснюється у п`ятиденний строк після державної реєстрації договору актом її приймання-передачі.

Жодної інформації, щодо розірвання, скасування чи припинення дії договору оренди земельної ділянки, укладеного між ОСОБА_4 та ТОВ Україна суду сторонами не було надано.

Тому, на час укладення між спадкоємцями ОСОБА_4 - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_6 та ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива договору оренди землі на земельну ділянку № б/н від1 3.09.2017 року, який 31.10.2017 року був зареєстрований Державним реєстратором Козятинської райадміністрації Вінницької області Голодняк С.О., номер запису про інше речове право 23095231, були відсутні будь-які правові підстави для укладення будь-яких інших договорів оренди вищезазначених земельних ділянок, а тому, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача стосовно визнання договору оренди землі № б/н від 13.09.2017 року укладених між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_6 та ТОВ Виробниче підприємство Еко-Нива недійсними та скасування їх державної реєстрації.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача, а оскільки позивач поніс судові витрати на правничу допомогу у цій справі у розмірі 5000,00 грн., а також те, що позовні вимоги задоволені у повному обсязі, то суд приходить до висновку, що судові витрати на правничу допомогу потрібно стягнути з відповідача на користь позивача.

Відповідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а оскільки позивач сплатила при подачі позову судовий збір у розмірі 1921.00 грн., а оскільки позовні вимоги задоволено у повному обсязі, то суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача судовий збір.

Керуючись ст.ст. 12,76-79, ч.ч. 1,5,6 ст.81, ст.ст.83,258,259,263-265 ЦПК України, суд-

ухвалив :

Позов задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 2,1495 га , кадастровий номер НОМЕР_1 , що розташована на території Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області, укладений 13 вересня 2017 року між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 з однієї сторони та Товариством з обмеженою відповідальністю " Виробниче підприємство "Еко-Нива "з іншої сторони.

Скасувати рішення державного реєстратора Козятинської районної державної адміністрації Вінницької області Голодняк С.О., індексний номер 37849511 від 31.10.2017 ( запис про інше речове право №23095231 від 21 вересня 2017 року).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю " Виробниче підприємство "Еко-Нива" (ідентифікаційний номер юридичної особи 41277466) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна" с.Кордишівка Козятинського району Вінницької області (ідентифікаційний код юридичної особи 03733513) понесені судові виртати у розмірі 6921 грн ( шість тисяч дев`ятсот двадцять одну грн ).

Рішення набирає чинності після закінчення строку на апеляційне оскарження.

На рішення суду може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено вступну та резолютивну частину рішення, то строк на апеляційне оскарження рахувати з дати складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 18.07.2019 року.

Суддя В.А.Воронюк

18.07.19

Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено21.07.2019
Номер документу83118339
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —133/764/19

Рішення від 18.07.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Воронюк В. А.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Воронюк В. А.

Ухвала від 05.06.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Воронюк В. А.

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Воронюк В. А.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Воронюк В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні