Ухвала
від 19.07.2019 по справі 331/2617/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

19.07.2019

Провадження № 1-кп/331/430/2019

Єдиний унікальний номер № 331/2617/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2019року Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду в місті Запоріжжі кримінальне провадження № 32019080000000022 від 30.05.2019 року з обвинувальним актом у відношенні

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дніпропетровськ, громадянина України, який має неповну середню освіту, в період з березня 2017 року по теперішній час директор на TOB «МАТІН ГРУП» (код ЄДРПОУ 41244069), є засновником зазначеного підприємства, зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , не одружений, раніше не судимий в силу ст. 89 КК України

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Запоріжжя до початку судового розгляду надійшло клопотання ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченогоч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності - на підставі ст. 49 КК України.

Так, у березні 2017 року невстановлена в ході досудового розслідування особа, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, знаючи ОСОБА_3 як малозабезпечену людину, яка не має постійного місця роботи та прибутку, а також який не має належної освіти та ділових якостей для зайняття підприємницькою діяльністю, запропонувала йому за грошову винагороду створити юридичну особу, виступити формальним засновником та керівником підприємства та після вчинення реєстраційних дій передати печатку та статутні документи для подальшого здійснення незаконної діяльності. Зокрема, незаконна діяльність полягала у проведенні TOB «МАТІН ГРУП» безтоварних господарських операцій з документального відображення продажу продукції та товарів (робіт, послуг) на адресу підприємств реального сектору економіки з метою незаконного формування останніми податкового кредиту з ПДВ та завищення валових витрат.

Відповідно ОСОБА_3 виступив виконавцем злочину, якому належало виконувати вказівки невстановленої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, щодо реєстрації юридичної особи на своє ім`я, підписання реєстраційних документів, протоколів, наказів, довіреностей та формально бути призначеним службовою особою суб`єкта господарювання.

Приблизно на початку березня 2017 року ОСОБА_3 , реалізуючи досягнуті домовленості, з метою створення підприємства, яке буде використовуватись для ведення незаконної діяльності, у невстановленому в ході досудового слідства місці та час дав свою добровільну згоду на пропозицію невстановленої особи, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, про реєстрацію товариства, для чого ОСОБА_3 надав вищевказаній невстановленій особі свій паспорт НОМЕР_1 , виданий 15.09.2008 року Самарським PB ДМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області, довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 . Після чого, невстановлена досудовим розслідуванням особа, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, склала у визначеній формі Протокол №1 Установчих зборів засновників ТОВ «МАТІН ГРУП» від 29 березня 2017 року, Положення про виконавчий орган ТОВ «МАТІН ГРУП», яке затверджено 29.03.2017 Загальними зборами учасників та наказ №1 від 29.03.2017 про призначення ОСОБА_3 на посаду директора ТОВ «МАТІН ГРУП» та надала зазначені документи на підпис ОСОБА_3 , які останнім були підписані.

З метою реалізації свого протиправного умислу, спрямованого на створення фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності, 29 березня 2017 року у денний час ОСОБА_3 разом з невстановленою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, прослідували у м. Запоріжжя, де біля будівлі районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району склали Заяву про державну реєстрацію створення юридичною особи ТОВ «МАТІН ГРУП» від 29.03.2017 на шести аркушах, яка була підписана ОСОБА_3 та разом з невстановленою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, подали її державному реєстратору районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району, що розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б.26.

Відповідно до Протоколу №1 Установчих зборів засновників ТОВ «МАТІН ГРУП» від 29 березня 2017 року в якості Статуту Товариства обрано модельний статут, затверджений Постановою Кабінету міністрів України № 1182 від 16.11.2011р. Відповідно до ч. 4 зазначеної Постанови Товариство є юридичною особою. Товариство набуває права юридичної особи з дня його державної реєстрації.

На підставі поданих ОСОБА_3 вищевказаних документів Департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради проведено державну реєстрацію ТОВ «МАТІН ГРУП», про що 29.03.2017 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за №11031020000042512.

Шляхом створення разом з невстановленої слідством особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, документів (заяви про реєстрацію), підписання статутних документів та подальшої їх подачі для державної реєстрації ОСОБА_3 виконав всі необхідні дії, направлені на реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи TOB «МАТІН ГРУП» (код ЄДРПОУ 41244069) та одноосібно став єдиним засновником, власником та директором підприємства з 29.03.2017 року. Відповідно до даних з реєстру юридична адреса ТОВ «МАТІН ГРУП» зазначена: 69063 м. Запоріжжя, вул. Поштова, б. 31.

Таким чином, ОСОБА_3 29.03.2017 року, будучі виконавцем злочину, діючи у співучасті з невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, у порушення ст.ст.81, 87, 89 Цивільного кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), ст.ст.56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 16 липня 2015 року), ст.ст.8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (№755-IV від 15 травня 2003 року в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), вчинив фіктивне підприємництво, шляхом створення суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «МАТІН ГРУП» з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала в наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності в конвертації у готівку безготівкових грошових коштів та незаконному формуванні їм податкового кредиту та витрат з оподаткування.

У подальшому після державної реєстрації ТОВ «МАТІН ГРУП» ОСОБА_3 передав статутні документи невстановленій слідством особі, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження.

З 29.03.2017 року по теперішній час ОСОБА_3 значиться засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «МАТІН ГРУП».

16 червня 2017 року ОСОБА_3 на виконання вказівок невстановленої у ході «4 досудового розслідування особи, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, виступаючи від імені зареєстрованого на нього суб`єкта господарювання ТОВ «МАТІН ГРУП», особисто відкрив у відділенні AT «ТАСКОМБАНК» у м. Запоріжжі поточний рахунок № НОМЕР_3 та отримав сертифікат з цифровим підписом на керування банківським рахунком за системою «Клиєнт-Банк», який в подальшому передав невстановленій особі, з метою його подальшого використання у проведенні безтоварних фінансових операцій у тому числі для здійснення прикриття незаконної діяльності.

Шляхом передачі невстановленій слідством особі, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, статутних документів та сертифікату з цифровим підписом, який надав можливість здійснювати управління поточним рахунком товариства, ОСОБА_3 фактично передав керування товариством невстановленій слідством особі, що надало змогу у подальшому здійснювати незаконну діяльність TOB «МАТІН ГРУП» з проведення безтоварних господарських операцій з метою незаконного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат підприємствам реального сектору економіки.

За проведення вищезазначених дій, пов`язаних з державною реєстрацією ТОВ «МАТІН ГРУП» та відкриття банківського рахунку невстановлена особа заплатила ОСОБА_3 грошову винагороду у розмірі приблизно 500 грн.

Таким чином, ОСОБА_3 діючи умисно, з корисливих мотивів з метою отримання грошової винагороди, за попередньою домовленістю з невстановленою особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, створив з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «МАТІН ГРУП» (код ЄДРПОУ 41244069) без мети здійснення подальшої господарської діяльності, яке не мало на балансі основних та оборотних фондів (активів), власних або орендованих виробничих потужностей, складських приміщень, автотранспорту, не залучало найманих працівників, тобто не мало господарських можливостей здійснювати власну статутну діяльність з неспеціалізованої оптової торгівлі та іншої діяльності.

Так, у період з 01.07.2017 по 31.03.2018 років, невстановлена особа, всупереч встановленого законами України порядку здійснення підприємницької діяльності, в порушення обов`язків суб`єкта господарювання - платника податків щодо належного ведення бухгалтерського та податкового обліку фінансово-господарської діяльності, ведення в установленому порядку обліку об`єктів оподаткування та доходів і витрат, складання звітності, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, здійснювали незаконну підприємницьку діяльність, шляхом проведення оформлення операцій щодо реалізації від імені фіктивного суб`єкта господарювання ТОВ "МАТІН ГРУП" (код ЄДРПОУ 41244069) на адресу інших суб`єктів господарювання - ТОВ "АСТОНВУД" (код ЄДРПОУ 41632265), ТОВ "КАЙНЕРС" (код ЄДРПОУ 41553943), ТОВ "РАЛЬФ ГРУП (код ЄДРПОУ 41505994), ТОВ "БЕРТОН ПРОМ" (код 41246951), ТОВ "ПІВДЕНЬ-ПРОМБУД" (код ЄДРПОУ 41185009), ТОВ "ЄВРОПОСТАЧ" (код ЄДРПОУ 41164523), ТОВ "ЛАУРІСПЛЮС" (код ЄДРПОУ 41072108), ТОВ "УПЕК" (код ЄДРПОУ 40531520), (код ЄДРПОУ 39883560), ТОВ "ВКП "УКРІННМАШ" (код ЄДРПОУ 40172140), TOB "ЕРК ТРЕЙДЕНГ" (код ЄДРПОУ 40147135), ТОВ "МІРМАРК" (код ЄДРПОУ 38891235), ТОВ " АВІСМЕТІЗ-З АПОРІЖЖЯ" (код ЄДРПОУ 35449872), TOB ЗСТМК "АЛЕКСАНДРІЯ" (код ЄДРПОУ 33754422), ТОВ "ЕЛЄОН" (код ЄДРПОУ 32755891), ТОВ "АГРОБИТСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 32318737), ПСП "ПЕРЕМОГА" (код ЄДРПОУ 30495832), ТОВ "НВП "КОНСАТ" (код ЄДРПОУ 30293810), СФГ "СКОРПІОН" (код ЄДРПОУ 19 829,24), ФГ "АЛЬФА" (код ЄДРПОУ 21235629), ТОВ "МП "ПМК" (код 37494275) отриманням від них безготівкових коштів на банківський рахунок підконтрольного фіктивного суб`єкта господарювання з подальшою конвертацією цих коштів у готівку.

Далі, невстановленою у ході досудового розслідування особою від імені ТОВ «МАТІН ГРУП» (код ЄДРПОУ 41244069) та номінального директора ОСОБА_3 підроблювались первинні бухгалтерські документи (договори купівлі-продажу, податкові накладні, рахунки - фактури, видаткові накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), акти прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг) товарно-транспортні накладні), які оформлювались з порушенням вимог Цивільного кодексу України, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» щодо повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства, та не містили особистий підпис ОСОБА_3 , оскільки були виконані іншою невстановленою слідством особою з імітацією справжнього підпису ОСОБА_3 , тобто виписані невстановленою особою документи не можуть бути належними доказами реальності вчинення цих господарських договорів. Проте, на підставі таких документів невстановленою слідством особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, проводилось оформлення продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) контрагентам - покупцям (замовникам), які за такими правочинами та господарськими операціями отримали податкову вигоду у вигляді зменшення об`єкта оподаткування податком на прибуток, а саме незаконно враховували такі валові витрати при визначенні об`єкта оподаткування при декларуванні податку на прибуток за 2017-2018 роки та з податку на додану вартість за липень 2017- березень 2018 року. Зокрема, таку податкову вигоду отримано контрагентами - покупцями (замовниками послуг, робіт): ТОВ "АСТОНВУД" (код ЄДРПОУ 41632265) на суму 1 418 350,58 гри., ТОВ "КАЙНЕРС" (код ЄДРПОУ 41553943) на суму 818 127,58 грн., ТОВ "РАЛЬФ ГРУП" (код ЄДРПОУ 41505994) на суму 253 300,70 грн., ТОВ "БЕРТОН ПРОМ" (код 41246951) на суму 559 263,46 грн., ТОВ "ПІВДЕНЬ-ПРОМБУД" (код ЄДРПОУ 41185009) на суму 69 622,94 грн, ТОВ "ЄВРОПОСТАЧ" (код ЄДРПОУ 41164523) на суму 276 646,54 грн, ТОВ "ЛАУРІСПЛЮС" (код ЄДРПОУ 41072108) на суму 30 232,87 грн, ТОВ "УПЕК" (код ЄДРПОУ 40531520), ТОВ "ВКП "УКРІННМАШ" (код ЄДРПОУ 40172140) на суму 30 561,00 грн, TOB "ЕРК ТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 40147135) на суму 13 163,33 грн, TOB "МІРМАРК" (код ЄДРПОУ 38891235) на суму 4981,67 грн, ТОВ"АВІСМЕТІЗ-ЗАПОРІЖЖЯ" (код ЄДРПОУ 35449872) на суму 31 320,49 грн, TOB ЗСТМК "АЛЕКСАНДРІЯ" (код ЄДРПОУ 33754422) на суму 12000,17 грн, ТОВ "ЕЛЄОН" (код ЄДРПОУ 32755891) на суму 67 496,39 грн, ТОВ "АГРОБИТСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 3231873 7) на суму 73 762,05 грн, ПСП "ПЕРЕМОГА" (код ЄДРПОУ 30495832) на суму 33956,67 грн, ТОВ "НВП "КОНСАТ" (код ЄДРПОУ 30293810) на суму 98770,00 грн, СФГ "СКОРПІОН" (код ЄДРПОУ 30085408) на суму 19 829,24 грн, ФГ "АЛЬФА" (код ЄДРПОУ 21235629) на суму 24 400,00 грн.

Крім цього, невстановлена особа, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, з корисливих мотивів, використовуючи реквізити та діючи від імені TOB «МАТІН ГРУП» у період з листопада 2017 року по лютий 2018 року забезпечила прикриття незаконної діяльності підприємства- контрагента - ТОВ " МП "ПМК" (код 37494275) щодо ухилення від сплати податків шляхом укладення нікчемних угод та документального оформлення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ «МАТІН ГРУП» (ЄДРПОУ 39617489) первинних документів щодо реалізації металобрухту у кількості 2221,854 тон на загальну суму 15 809 930, 25 грн. без ПДВ, які заблоковано, оскільки з початку діяльності підприємства придбання металобрухту не встановлене.

Таким чином, у березні 2017 року ОСОБА_3 діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, тобто у складі групи осіб, вчинив фіктивне підприємництво, а саме створив юридичну особу ТОВ "МАТІН ГРУП" (код ЄДРПОУ 41244069), в якій виступив номінальним засновником та керівником підприємства, відкрив банківські рахунки та передав документи, а також фактичне управління підприємством невстановленій особі, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, з метою прикриття незаконної діяльності.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 кваліфіковано за ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, тобто створення суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 визнав себе повністю винним, підтвердив факт вчинення ним зазначених діянь за вказаних обставин. У вчиненому щиро розкаявся. Просив задовольнити клопотання, звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закрити кримінальне провадження.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_4 підтримав клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, оскільки з моменту вчинення злочину, тобто з березня 2017 року, пройшло більше двох років та просив суд кримінальне провадження закрити.

Судом ОСОБА_3 роз`яснено наслідки звільнення від кримінальної відповідальності згідно зі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Заслухавши думку прокурора та обвинуваченого, дослідивши клопотання, суд вважає необхідним задовольнити заявлене клопотання з наступних підстав.

Згідно з ч.3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч.2 ст. 284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Приймаючи до уваги, що кримінальне правопорушення, яке вчинив ОСОБА_3 відповідно до ст. 12 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості, з моменту його вчинення минуло більше двох років. Перебіг строків давності не зупинявся та не переривався, суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_3 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження закриттю на підставі п.1 ч.2 ст. 284 КПК України

Керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 288,369-372,392,395 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України - закрити у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку закінченням строку давності притягнення до відповідальності.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду через Жовтневий районний суд м.Запоріжжя протягом семи днів з дня оголошення ухвали. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —331/2617/19

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Клименко Л. В.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Клименко Л. В.

Ухвала від 25.08.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Клименко Л. В.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

Постанова від 13.05.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Постанова від 13.05.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні