Вирок
від 19.07.2019 по справі 746/317/19
СРІБНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 746/317/19

1-кп/746/50/19

В И Р О К

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

19 липня 2019 року

Срібнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Срібне кримінальне провадження № 12019270250000060 від 05.04.2019 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с. Савинці Срібнянського району Чернігівської області, мешканки АДРЕСА_1 , працюючої робітницею Сокиринського ПАЛ, одруженої, не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 , маючи умисел, направлений на незаконне заволодіння шахрайським способом грошовими коштами Державного бюджету України, переслідуючи при цьому мету незаконного збагачення, діючи умисно, в період з 01.09.2017 року по 31.03.2018 року, отримуючи згідно із рішенням управління соціального захисту населення Срібнянської РДА від 02.11.2017 року «Про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї» державну соціальну допомогу як малозабезпечена сім`я, достовірно знаючи вимоги управління соціального захисту населення Срібнянської РДА, що грунтуються на Законі України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» та Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 року за №250 «Про затвердження порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям», про навмисне неподання достовірних відомостей чи приховування відомостей, що впливають на встановлення права на соціальну допомогу та визначення її розміру, подала до Управління соціального захисту населення Срібнянської РДА завідомо неправдиві відомості- вказала у декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги від 13.09.2017 року, а саме в розділі V даної декларації «Відомості про земельні ділянки, що перебувають у власності або володінні (користуванні) членів сім`ї або зареєстрованих у житловому будинку осіб, членів сім`ї», де умисно не зазначила відомості про наявність у її власності земельної ділянки (паю) площею 1,0150 га, який ОСОБА_4 передала в оренду ТОВ «Обрій» та отримувала орендну плату, внаслідок чого, незаконно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, отримала надмірно виплачену державну соціальну допомогу на суму 2726 гривень 94 копійки, в результаті чого шахрайським шляхом заволоділа бюджетними коштами, чим спричинила збитків Державному бюджету на загальному суму 2726 гривень 94 копійки, перерахованими розпорядником - управлінням соціального захисту населення Срібнянської РДА в період часу з 01.09.2017 року по 31.08.2018 року.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, визнала повністю, щиро розкаялася та підтвердила обставини скоєння нею кримінального правопорушення, викладені в обвинувальному акті. Пояснила, що подала до Управління соціального захисту населення Срібнянської РДА завідомо неправдиві відомості, не вказавши у декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги від 13.09.2017 року, а саме в розділі V даної декларації «Відомості про земельні ділянки, що перебувають у власності або володінні (користуванні) членів сім`ї або зареєстрованих у житловому будинку осіб, членів сім`ї», відомості про наявність в її власності земельної ділянки площею 1,0150 га, яку вона передала в оренду ТОВ «Обрій» та отримувала орендну плату, внаслідок чого безпідставного отримала державну соціальну допомогу на суму 2726 гривень 94 копійки. На даний час матеріальна шкода нею повністю відшкодована.

Враховуючи те, що обвинувачена ОСОБА_4 в повному обсязі визнала свою вину у вчиненні інкримінованого їй органом досудового розслідування злочині при обставинах, викладених в обвинувальному акті, та беручи до уваги, що інші учасники судового розгляду також не оспорювали фактичні обставини справи, і судом встановлено, що учасники судового розгляду, в тому числі обвинувачена правильно розуміє зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши їм положення ч. 3 ст. 349 КПК України про те, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, вислухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Суд вважає, що органи досудового слідства правильно кваліфікували дії обвинуваченої ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), що знайшло своє підтвердження в суді, за що обвинувачена і повиннна нести кримінальну відповідальність.

При визначенні виду і розміру покарання суд враховує ступінь і характер суспільної небезпеки скоєного кримінального правопорушення, особу обвинуваченої, обставини, які пом`якшують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 , у відповідності до ст. 66 КК України є визнання вини у вчиненому, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування завданого збитку.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 , у відповідності до ст. 67 КК України судом не встановлено.

За місцем проживання Срібнянською селищною радою Чернігівської області ОСОБА_4 характеризується позитивно.

Приймаючи судове рішення про міру покарання, суд враховує інформацію, що характеризує обвинувачену, викладену представником уповноваженого органу з питань пробації в досудовій доповіді. За висновком органу пробації призначення покарання не пов`язаного з позбавленням волі буде достатньо для виправлення обвинуваченої. Виконання покарання у громаді можливе за умови здійснення нагляду та застосування соціально-виховних заходів, що необхідні для виправлення та запобігання вчиненню повторних кримінальних правопорушень.

То суд, враховуючи тяжкість вчиненого обвинуваченою злочину, особу обвинуваченої, приходить до висновку, що за наявності наведених підстав ОСОБА_4 слід призначити покарання за ч. 1 ст. 190 КК України, достатнє для її виправлення і перевиховання, запобігання вчиненню нових злочинів, у виді штрафу. Призначення судом саме такого покарання є єдино вірним для досягнення визначеної у статті 50 КК України мети покарання - виправлення засудженої і запобігання вчиненню інших злочинів як нею, так і іншими особами.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України , суд

З А С У Д И В :

ОСОБА_4 визнати винуватою у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, та призначити їй покарання у виді штрафу в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 510 гривень.

Речові докази: особову справу №450621 ОСОБА_4 , в якій міститься оригінал заяви №1374 від 13.09.2017 року та оригінали інших документів, які додавалися ОСОБА_4 , на 102 аркушах, визнані речовими доказами 15.04.2019 року, залишити в матеріалах кримінального провадження протягом усього часу їх зберігання.

Вирок може бути оскаржений до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення через Срібнянський районний суд Чернігівської області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Суддя

СудСрібнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення19.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83130481
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —746/317/19

Вирок від 19.07.2019

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні