Ухвала
від 19.07.2019 по справі 640/13100/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

19 липня 2019 року м. Київ № 640/13100/19

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохін В.В., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї додатками

Головного управління ДФС у Тернопільській області до Приватного акціонерного товариства "Українська енергетична група" про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу, В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДФС у Тернопільській області звернулось з позовною заявою про надання дозволу на погашення податкового боргу Приватного акціонерного товариства "Українська енергетична група" (код ЄДРПОУ 31306909) за рахунок його майна, що перебуває у податковій заставі в розмірі 40000,81грн.

Пунктом 3 частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі також - КАС України) встановлено, що суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Підстави та порядок провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів врегульовано спеціальною нормою, а саме статтею 283 КАС України.

Так, відповідно до частини першої статті 283 КАС України провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів при здійсненні ними визначених законом повноважень здійснюється на підставі заяви таких органів щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Положенням частини другої статті 283 КАС України встановлено, що заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі та повинна містити: 1) найменування адміністративного суду; 2) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку заявника; 3) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку, якщо такий відомий, щодо сторони, до якої застосовуються заходи, визначені частиною першою цієї статті; 4) підстави звернення із заявою, обставини, що підтверджуються доказами, та вимоги заявника; 5) перелік документів та інших матеріалів, що додаються; 6) підпис уповноваженої особи суб`єкта владних повноважень, що скріплюється печаткою.

Отже, частиною другою статті 283 КАС України встановлений спеціальний строк звернення органів доходів і зборів до суду при здійсненні ними визначених законом повноважень. Так, заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Як встановлено судом, підставою для звернення до суду про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, є Акт опису майна від 03 жовтня 2017 року №24.

Отже, позивачем пропущено, встановлений частиною другою статті 283 КАС України, строк звернення до суду.

Натомість, позивач в обґрунтування дотримання ним процесуального строку звернення до суду в позовній заяві посилається на статтю 122 КАС України та статтю 102 Податкового кодексу України, проте звернення органів доходів і зборів врегульовано спеціальною нормою, а саме статтею 283 КАС України, в той час, як зазначеними позивачем нормами, врегульовано загальний строк звернення до суду, який до даної позовної заяви не застосовується.

Таким чином, заявником не обґрунтовано звернення до суду з вказаною заявою тільки з липня 2019 року, тобто поза межами спеціального строку звернення органів доходів і зборів до суду при здійсненні ними визначених законом повноважень, а саме протягом 24 годин.

Крім того, в порушення вимог пункту 6 частини першої статті 283 КАС України підпис уповноваженої особи суб`єкта владних повноважень не скріплено печаткою.

Разом з тим, суд зазначає, що додане до матеріалів позовної заяви платіжне доручення №461 від 09.04.2019р. про сплату судового збору у розмірі 1921,00грн. не є належним доказом сплати судового збору у справі №640/13100/19, оскільки воно було подано позивачем до матеріалів справи №640/6741/19 за позовом ГУ ДФС у Тернопільській області до ПАТ "Українська енергетична група" про зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 25.04.2019р. повернуто позовну заяву на підставі п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України.

Суд зазначає, що пунктом 2 частини першої статті 7 Закону України Про судовий збір передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Таким чином, позивачу необхідно надати докази сплати судового збору у справі №640/13100/19.

Згідно з частиною третьою статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої та другої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Таким чином, суд вважає за належне вказати, що зазначені вище недоліки позовної заяви повинні бути усунені позивачем шляхом подання до суду із посиланням на реквізити даної ухвали, зокрема:

- докази сплати судового збору за подання адміністративного позову у справі №640/13100/19;

- заяви про поновлення строку звернення до суду.

Керуючись статтями 160, 161, 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання даної ухвали.

3. Попередити позивача про те, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви, вона буде повернута йому відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства.

Ухвала оскарженню не підлягає. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями), відповідно частини другої статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Амельохін

Дата ухвалення рішення19.07.2019
Оприлюднено22.07.2019
Номер документу83141013
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу

Судовий реєстр по справі —640/13100/19

Ухвала від 26.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 28.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 04.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 04.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 15.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Рішення від 11.12.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 22.11.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 19.07.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні