Рішення
від 09.07.2019 по справі 454/348/19
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/348/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 липня 2019 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Мандрик І.Я.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Сокаль справу за позовом ОСОБА_1 до Карівської сільської ради Сокальського району, ОСОБА_2 про визнання права на земельну частку (пай),

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд та просить визнати за ним право на земельну ділянку, після смерті матері.

Свої вимоги мотивує наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати, після смерті якої відкрилася спадщина на земельну ділянку.

Спадкоємцями є він та його сестра, яка не претендує на спадщину, однак нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з огляду на те, що сертифікат видано сільською радою, а не районною державною адміністрацією.

Представник позивача подав заяву про розгляд справи у його та позивача відсутності, позов підтримав.

Представник відповідача в судове засідання також не з`явився, подав заяву, в якій зазначив, що позов визнає та просить розгляд справи проводити без його участі.

Відповідач ОСОБА_2 , в судове засідання не прибула.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно сертифікату, ОСОБА_3 належало право на земельну частку (пай), загальною площею 3,25, без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості.

ОСОБА_3 все належне їй на день смерті майно заповіла позивачу, що стверджується заповітом від 27.02.2004р.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та до дня смерті проживала разом з позивачем в с.Заставне Сокальського району, що стверджується довідкою №694 від 18.08.2017р.

ОСОБА_2 відмовилася від прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 , що стверджується нотаріально посвідченою заявою від 24.10.2016р.

В силу ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належать спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч. 1 п. г ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1268 ЦК України, спадкоємець який проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем після смерті матері.

В той же час, відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.04. Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

За таких підстав, позивач має право на спадкування права на земельну ділянку.

Керуючись ст.ст.12, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну ділянку, загальною площею 3,25га, без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 НОМЕР_2 , виданого Карівською сільською радою на ім`я ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину рішення воно може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Відомості, які зазначаються в рішенні суду відповідно до п.4) ч.5 ст.265 ЦПК України та не проголошуються, відповідно до ч.2 ст.268 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Карівська сільська рада Сокальського району, ЄДРПОУ: 04370610, місцезнаходження: с.Карів, Сокальський район, Львівська область.

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 19.07.2019р.

Головуючий: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення09.07.2019
Оприлюднено21.07.2019
Номер документу83142949
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/348/19

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні