Ухвала
від 15.07.2019 по справі 757/36334/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36334/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 липня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого другого слідчоговідділу Першогоуправління організаціїдосудових розслідувань(Управлінняз розслідуваннязлочинів усфері службовоїдіяльності такорупції)Державного бюророзслідувань ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

В С Т А Н О В И В:

12.07.2019 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого другого слідчоговідділу Першогоуправління організаціїдосудових розслідувань(Управлінняз розслідуваннязлочинів усфері службовоїдіяльності такорупції)Державного бюророзслідувань ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Другим слідчим відділом Першого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000000982 від04.07.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5ст.191, ч. 2 ст. 209 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлюються наступні обставини, так службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) діючи умисно, за попередньою змовою з службовими особами підприємств Державної форми власності, а також з іншими невстановленими особами за період з 19.01.2017 по 24.05.2019 шляхом проведення псевдо господарських фінансових операцій, заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах.

Слідчий вказує, що при розслідуванні даного кримінального правопорушення виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом вилучення їх копій, за період з 19.01.2017 по день постановлення ухвали, які перебувають у володінні банківських установ щодо відкриття та обслуговування розрахункових рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Підставами вважати, що документи перебувають у володінні банківських установ, щодо відкриття та обслуговування банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є матеріали кримінального провадження.

Слідчий зазначає, що зазначені документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів службових осіб підприємств, а також є необхідними для проведення судових експертиз, перевірок дотримання сторонами вимог податкового та іншого законодавства. Іншим чином отримати копії зазначених документів ніж провести тимчасовий доступ не можливо.

Посилаючись на вищевикладене та, враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, містять сліди вчинення кримінального правопорушення і необхідні для проведення експертиз та іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до вище вказаних документів.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Зі змісту та матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні Другого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019000000000982 від04.07.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5ст.191, ч. 2 ст. 209 КК України.

Відомості, що містяться у вищевказаних документах, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для проведення допитів, проведення відповідних слідчих і процесуальних дій під час здійснення досудового розслідування та можуть бути використані як докази стороною обвинувачення для доказування події кримінального правопорушення, винуватості осіб та інших обставин, визначенихст. 91 КПК України.

Виходячи зі змісту вимогст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах та документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

Відповідно до ст.60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» - інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до ст.62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» - інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Приймаючи до уваги вищевикладене, а також враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи та інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, а саме в частині надання тимчасового доступу, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів слідчому та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні.

В частині надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів оперуповноваженим, клопотання задоволенню не підлягає, оскільки останні не є стороною обвинувачення у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст.108,160,162,163,164,166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , а також слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №62019000000000982від04.07.2019 дозвіл на проведення тимчасового доступу до оригіналів документів з можливістю вилучення їх копій, за період з 19.01.2017 по день постановлення ухвали, які перебувають у володінні банківських установ щодо відкриття та обслуговування розрахункових рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:

- № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 які відкрито в Печерська філія АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_5 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ;

- № НОМЕР_6 який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_3 ;

- № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 які відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (МФО НОМЕР_12 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_4

- № НОМЕР_13 який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »(МФО НОМЕР_14 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_5 ;

- № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 які відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_19 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_6 , а саме:

2.1. юридичних справ; анкет клієнта банку; всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печатки, копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) банківських рахунків; довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками; договорів та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на банківські рахунки вказаних підприємств;

2.2. платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам вищевказаних підприємств;

2.3. Відомостей щодо IP - адрес підключення до системи клієнт-банк, банківських виписок (роздруківок руху коштів) по розрахункових рахунках (в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу), а також довідку про залишок коштів (на момент проведення тимчасового доступу)на рахунках вищевказаних підприємств,

2.4. заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, з банківських рахунків вищевказаних підприємств.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірені копії ухвали надано слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/36334/19-к

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні