Рішення
від 11.07.2019 по справі 904/1309/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.07.2019м. ДніпроСправа № 904/1309/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мельниченко І.Ф. за участю секретаря судового засідання Прокопенко А.В. розглянув спір

за позовом Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Промінструмент", м. Дніпро

про стягнення заборгованості в сумі 411 504, 36 грн.

Представники:

від позивача Борейко Н.О.;

від відповідача Антонов Є.М.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Банк Кредит Дніпро" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області про стягнення 351 223, 70 грн., що складають суму заборгованості за договором про встановлення ліміту овердрафту № 1054004-ОП від 18.05.2018; 28 984, 91 грн. - відсотків; 24 753, 23 грн. - пені за несвоєчасне погашення кредиту; 1 117, 90 грн. - пені за несвоєчасне погашення відсотків; 5 268, 36 грн. - інфляції за несвоєчасне погашення кредиту; 156, 36 - грн. інфляції за несвоєчасне погашення відсотків.

Відповідач заперечує проти задоволення позовних вимог та посилається на те, що позовна заява підписана не уповноваженою особою, у зв`язку з чим останній просить суд залишити позовну заяву без розгляду.

До того ж, ТОВ "Компанія Промінструмент" зазначає про відсутність у позивача права на звернення з даним позовом до суду з огляду на те, що підприємством останнього в порушення умов спірного договору не було дотримано процедуру досудового врегулювання спору.

Також, відповідач у відзиві вказує на те, що позивачем до позовної заяви залучено неякісну копію заяви про приєднання до Універсального договору банківського обслуговування.

У відповіді на відзив позивач зазначив про те, що довіреність представника підприємства останнього підписана повноважною особою - Головою Правління АТ "Банк Кредит Дніпро" Малинською О. О. у відповідності до пункту 19.5 Статуту, а отже відсутні підстави для залишення позовної заяви без розгляду

Крім того, АТ "Банк Кредит Дніпро" вказав на те, що 28.02.2019 відповідачеві була направлена вимога № 34-602/1 про погашення заборгованості з розрахунком заборгованості, однак остання залишена ТОВ "Компанія Промінструмент" без виконання.

Щодо посилання відповідача стосовно неякісної копії заяви про приєднання до Універсального договору банківського обслуговування позивач зазначив про те, що вказані обставини не відповідають дійсності, оскільки всі додатки до позовної заяви є читабельними.

21.06.2019 від відповідача надійшло клопотання про залучення доказів до матеріалів справи, у т.ч. листа б/н від 16.05.2019 щодо укладення мирової угоди, яке задоволено господарським судом.

11.07.2019 позивачем подано клопотання про залучення до матеріалів справи додаткових доказів, у т.ч. виписок по особовим рахункам позичальника за спірним договором, частина з яких залучена до матеріалів справи разом з позовною заявою.

Господарським судом задоволено клопотання позивача.

Ухвалою від 05.04.2019 господарським судом відкрито провадження у справі № 904/1309/19, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 06.05.2019.

Ухвалою господарського суду від 06.05.2019 відкладено підготовче засідання до 21.05.2019.

21.05.2019 господарським судом продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів до 04.07.2019, за усним клопотанням відповідача відкладено підготовче засідання до 11.06.2019, про що постановлено відповідну ухвалу.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 11.06.2019 закрито підготовче провадження, справу призначено до розгляду по суті на 08.07.2019.

08.07.2019 розгляд справи відкладено до 11.07.2019, про що господарським судом постановлено відповідну ухвалу.

11.07.2019 у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 240 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

11.04.2018 Публічним акціонерним товариством "Банк Кредит Дніпро", яке в подальшому змінило назву на "Банк Кредит Дніпро" (далі - банк, позивач у даній справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія Промінструмент" (далі - клієнт, відповідач у даній справі) підписано заяву про приєднання до Універсального договору банківського обслуговування.

Згідно умов Заяви про приєднання до Універсального договору банківського обслуговування, підписанням цієї Заяви Клієнт надає Банку свою згоду на відкриття поточного рахунку та надання платіжних карток на умовах, викладених у цій Заяві та в Універсальному договорі банківського обслуговування клієнтів-юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та осіб,які провадять незалежну професійну діяльність, у АТ "Банк кредит Дніпро" (далі - УДБО ЮО), а також повністю та безумовно приймає пропозицію Банку укласти Універсальний договір банківського обслуговування клієнтів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, у ПАТ "Банк Кредит Дніпро" на умовах, зазначених в УДБО ЮО. Клієнт підтверджує, що перед поданням цієї Заяви ознайомився з Тарифами Банку та умовами УДБО ЮО, що знаходиться на Офіційному сайті Банку за електронною адресою www.creditdnepr.com.ua та/або в установі Банку, з ними погоджується і зобов`язується виконувати.

18.05.2018 Публічним акціонерним товариством "Банк Кредит Дніпро" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія Промінструмент" підписано заяву про встановлення ліміту овердрафту 1054004-ОП (далі - кредитний договір).

Згідно умов кредитного договору ліміт овердрафту станом на дату підписання цієї заяви - 232 976,00 грн. Максимальний ліміт овердрафту встановлюється згідно з УДБО ЮО. Рахунок для встановлення ліміту овердрафту № НОМЕР_1 . Строк встановлення ліміту овердрафту: 365 днів, з можливістю автоматичної пролонгації на такий же строк, на умовах, визначених в Розділі 9 УДБО ЮО.

Згідно умов кредитного договору клієнт зобов`язується протягом строку дії цього Договору забезпечити постійні та регулярні надходження грошових коштів (Чистих Кредитних Оборотів (далі - ЧКО)) на Поточний рахунок в наступних обсягах: починаючи з другого календарного місяця дії Договору в обсязі не менше 30% (тридцяти відсотків) від заявлених ЧКО; в третій календарний місяць дії Договору обсязі не менше 60% (шістдесяти відсотків) від заявлених ЧКО; в четвертий і наступні календарні місяці дії Договору - в обсязі не менше 100% (сто відсотків) від заявлених ЧКО.

Контрольна дата підрахунку ЧКО - останнє число кожного відповідного календарного місяця дії. Сума заявлених ЧКО 1 164 881,00 грн.

Процентна ставка (% річних): на поточну заборгованість за овердрафтом - 22%, на прострочену заборгованість за овердрафтом - 44%.

Порядок розрахунку/встановлення/погашення ліміту овердрафту, відповідальність сторін, санкції за невиконання зобовязань, порядок нарахування/сплати процентів - на умовах визначених в Розділі 9 УДБО ЮО.

Відповідно до умов кредитного договору підписанням цієї Заяви про встановлення ліміту овердрафту Клієнт надає Банку свою згоду на встановлення ліміту Овердрафту на умовах викладених у цій Заяві та в УДБО ЮО, а також повністю та безумовно приймає пропозицію Банку укласти Універсальний договір банківського обслуговування клієнтів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, у ПАТ "Банк Кредит Дніпро" на умовах, зазначених в УДБО ЮО. Клієнт підтверджує, що перед підписанням цієї Заяви ознайомився з Умовами встановлення ліміту Овердрафту та УДБО ЮО, які знаходяться на Офіційному сайті Банку за електронною адресою www.creditdnepr.com.ua (Корпоративні клієнти) та/або в установі Банку, з ними погоджується і зобов`язується виконувати.

Згідно з умовами кредитного договору підписанням цієї Заяви Клієнт підтверджує, що ознайомлений та згодний з тим, що: підписання Договору, який складається з Заяви та УДБО ЮО, сторонами досягнуто згоди щодо всіх істотних умов договору про встановлення ліміту Овердрафту, які передбачені законодавством України для такого виду договорів та достовірність усіх даних, вказаних в цій Заяві; ця Заява в двох примірниках, у випадку її підписання сторонами, скріплення печатками сторін є підтвердженням оформлення Договору про встановлення ліміту Овердрафту на умовах УДБО ЮО.

Відповідно до пункту 2.1. УДБО ЮО ПАТ "Банк Кредит Дніпро" надає публічну пропозицію (оферту) юридичним особам резидентів та нерезидентів України), фізичним особам - підприємцям та фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, у розумінні статтею 633, 641, 644, Цивільного кодексу України. Укласти УДБО ЮО на зазначених у ньому умовах.

Згідно з пунктом 2.2. УДБО ЮО Клієнт приєднується до УДБО ЮО у розумінні статті 634 Цивільного кодексу України шляхом подання заяви про надання банківських послуг встановленої Банком, що свідчить про згоду на прийняття пропозиції Банка на умовах зазначених в УДБО ЮО безумовно та в повному обсязі.

Підпунктом 9.1.1. Розділу 9 УДБО ЮО на підставі Договору про встановлення Ліміту Овердрафту, укладається шляхом оформлення Позичальником Заяви про встановлення ліміту овердрафту, Банк зобов`язується надати Позичальнику кредит у вигляді Овердрафту з Лімітом Овердрафту, визначеним відповідно до вимог цього розділу УДБО ЮО та Заяви про оформлення ліміту овердрафту (Додаток 10 до УДБО ЮО), а Позичальник має право отримати такий Овердрафт, а після отримання, зобов`язаний використати Овердрафт за цільовим призначенням, повернути всю заборгованість за основною сумою Овердрафту, сплатити проценти, комісії , штрафні санкції та інші платежі, що передбачені УДБО ЮО, у строки передбачені УДБО ЮО. Зобов`язання Банку щодо надання Овердрафту є відкличним, тобто без попереднього повідомлення Позичальника, в односторонньому порядку Банк може відмовитися від подальшого виконання взятих на себе зобов`язань, у тому числі у разі погіршення фінансового стану Позичальника та/або несвоєчасного виконання ним договірних зобов`язань перед Банком.

Згідно з підпунктом 9.3.2. Розділу 9 УДБО ЮО Позичальник зобов`язаний здійснювати погашення кожної заборгованості за основною сумою овердрафту у розмірі фактичного дебетового залишку за поточним рахунком не пізніше 60 календарних днів з дня виникнення такої заборгованості.

Виконуючи умови договору, позивачем відкрито відповідачу кредитну лінію в режимі овердрафт.

Відповідно до підпункту 9.2.2.2. Розділу 9 УДБО ЮО Банк щомісячно протягом 10 робочих днів місяця, наступного за звітним, переглядає ліміт овердрафту, розрахований банком після перегляду ліміту овердрафту, починає діяти з 25-го числа поточного місяця.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідності до підпункту 9.2.2.3. Розділу 9 УДБО ЮО, листами від 16.08.2018 та 19.12.2018 АТ "Банк Кредит Дніпро" повідомлено ТОВ "Компанія Промінструмент" про зміну ліміту овердрафту, встановивши новий розмір ліміту овердрафту в сумі 551 000, 00 грн. та 212 000,00 грн. відповідно (а.с. 44-45).

Відповідно до підпункту 9.2.2.4. Розділу 9 УДБО ЮО, якщо позичальник погодиться зі зміненим розміром ліміту овердрафту, але при цьому змінений ліміт овердрафту менше суми фактичної заборгованості Позичальника за овердрафтом, Позичальник зобов`язаний до 25 числа місяця перегляду ліміту овердрафту погасити частину фактичної заборгованості за овердрафтом у розмірі різниці між фактичною заборгованістю за овердрафтом та новим лімітом овердрафту. Якщо дата кінцевого терміну погашення заборгованості за овердрафтом припадає на неробочий/святковий день, погашення різниці між фактичною заборгованістю за овердрафтом та розміром нового ліміту овердрафту повинно бути здійснено першого робочого дня, наступного за таким неробочим/святковим днем. Якщо Позичальник не погасив різницю між фактичною заборгованістю за овердрафтом і новим розміром ліміту овердрафту у строк, передбачений цим пунктом, така сума різниці з наступного робочого дня після спливу строку для її погашення вважається простроченою і відображається на рахунку простроченої заборгованості. На суму простроченої заборгованості за договором нараховуються проценти виходячи із процентної ставки, що застосовується для простроченої заборгованості відповідно до Заяви про встановлення ліміту овердрафту.

Підпунктами 9.3.4. Розділу 9 УДБО ЮО незважаючи на інші положення договору овердрафту, у разі направлення Банком Позичальнику відповідно до умов договору овердрафту вимоги про погашення заборгованості за договором овердрафту у зв`язку із виникненням будь-якої несприятливої події, Позичальник зобов`язаний погасити усю заборгованість за основною сумою овердрафту, процентами, комісіями, штрафами, пенями та іншими платежами за договором овердрафту протягом 5 банківських днів з дати отримання Позичальником зазначеної вимоги, якщо інший строк не передбачений вимогою Банку.

Так, 28.02.2019 позивачем направлена вимога № 34-602/1 від 07.02.2019 про погашення заборгованості з розрахунком заборгованості, однак, остання залишена відповідачем без виконання, що стало підставою для звернулось з даним позовом до суду.

Відповідно до статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідач неналежним чином виконав взяті на себе зобов`язання за кредитним договором, здійснивши розрахунки частково в сумі 232 353,09 грн., що підтверджується меморіальними ордерами, які залучено до матеріалів справи (а.с. 47-56), у зв`язку з чим у останнього виникла заборгованість по кредиту у розмірі 351 223,70 грн. та заборгованість за нарахованими відсотками у розмірі 28 984,91 грн. (а.с. 61-71).

В судовому засідання 08.07.2019 представником відповідача підтверджено наявність у нього заборгованості за спірним договором на зазначену вище суму.

Крім того, вказані обставини підтверджуються листом ТОВ "Компанія Промінструмент" щодо укладення мирової угоди (а.с. 131).

Доказів погашення заборгованості за кредитом в сумі 351 223,70 грн. та нарахованими відсотками в сумі 28 984,91 грн. на момент розгляду спору відповідач не надав, у зв`язку з чим вимоги позивача щодо стягнення зазначених вище сум слід визнати обґрунтованими і такими що підлягають задоволенню.

Відповідно статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошових зобов`язань на вимогу кредитора, зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Згідно наданого позивачем розрахунку інфляція грошових коштів за несвоєчасне погашення кредиту за загальний період січень-лютий 2019 складає 5 268,36 грн., інфляція грошових коштів за несвоєчасне погашення відсотків за загальний період січень-лютий 2019 складає 156,36 грн., які підлягають до примусового стягнення.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до пункту 9.11.1 УДБО ЮО за несвоєчасне погашення одержаного Овердрафту, а також процентів за користування Овердрафтом, Банк має право стягнути, а Позичальник зобов`язаний сплатити Банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період такого прострочення, від суми простроченої заборгованості за Овердрафтом та процентами за користування Овердрафтом, за кожен день прострочення. Пеня сплачується у гривнях за курсом Національного банку України на день сплати пені. Позичальник відшкодовує інші збитки, завдані Банку невиконанням зобов`язань. Сплата пені не звільняє Позичальника від сплати процентів за фактичний час користування кредитними ресурсами згідно з умовами Договору овердрафту.

Згідно наданого позивачем розрахунку сума пені за несвоєчасне погашення кредиту за загальний період прострочення з 25.09.2018 по 24.03.2019 складає 24 753,23 грн., сума пені за несвоєчасне погашення відсотків за загальний період прострочення з 11.10.2018 по 24.03.2019 складає 1 117,80 грн., які підлягають до примусового стягнення.

Керуючись статтями 526, 543, 546, 610, 611, 625, 1048, 1054 Цивільного кодексу України, статтями 129, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Промінструмент" (49044, м. Дніпро, вул. Барнаульська, буд. 2А, кімн. 206, код ЄДРПОУ 34501268) на користь Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 32, код ЄДРПОУ 14352406) 351 223,70 грн. (триста п`ятдесят одну тисячу двісті двадцять три гривні 70 коп.) заборгованості по простроченому кредиту, 28 984,91 грн. (двадцять вісім тисяч дев`ятсот вісімдесят чотири гривні 91 коп.) відсотків, 24 753,23 грн. (двадцять чотири тисячі сімсот п`ятдесят три гривні 23 коп.) пені за несвоєчасне погашення кредиту, 1 117,90 грн. (одна тисяча сто сімнадцять гривень 90 коп.) пені за несвоєчасне погашення відсотків, 5 268,36 грн. (п`ять тисяч двісті шістдесят вісім гривень 36 коп.) інфляції грошових коштів за несвоєчасне погашення кредиту, 156,36 грн. (сто п`ятдесят шість гривень 36 коп.) інфляції грошових коштів за несвоєчасне погашення відсотків, 6 172,57 грн. (шість тисяч сто сімдесят дві гривні 57 коп.) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Повне рішення складено 22.07.2019.

Суддя І.Ф. Мельниченко

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено22.07.2019
Номер документу83149513
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 411 504, 36 грн

Судовий реєстр по справі —904/1309/19

Судовий наказ від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Рішення від 11.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 11.06.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні