Рішення
від 12.07.2019 по справі 673/164/19
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/164/19

Провадження № 2/673/350/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Ягодіної Т.В.,

за участю секретаря судових засідань Ясінської М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

В січні 2019 року позивач звернувся в суд з позовом до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Чернелівці Деражнянського району Хмельницької області помер ОСОБА_2 , після смерті якого залишилося спадкове майно, яким є право на земельну частку (пай) розміром 3,1 в умовних кадастрових гектарах у землі, що перебувала в колективній власності КСГП Правда та розташована на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області. Позивач є спадкоємцем до майна померлого за заповітом та звернувся до нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав, проте йому в цьому було відмовлено у зв`язку з пропуском ним встановленого законодавством шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивач стверджує, що такий строк пропущений ним з поважних причин, оскільки йому не було відомо про наявність заповіту на його ім`я і такий заповіт був виявлений ним лише в червні 2018 року, тому він просив визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою судді від 31.01.2019 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, а позивачу - відповіді на відзив.

Відповідач у встановлений судом строк без поважних причин відзив на позов не надав, тому суд вирішив справу за наявними матеріалами у відповідності до ч.8 ст. 178 ЦПК України.

В судове засідання позивач не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, в якій підтримав позовні вимоги та просить їх задоволити з підстав, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, в якій не заперечив щодо задоволення позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1235 цього Кодексу заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Згідно із ч.1 ст. 1270 цього Кодексу для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За ч. 3 ст. 1272 цього Кодексу за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Клопотівецькою сільською радою Деражнянського району Хмельницької області.

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, до складу якого увійшло право на земельну частку (пай) розміром 3,1 в умовних кадастрових гектарах у землі, що перебувала в колективній власності КСГП Правда та розташована на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, яке належало ОСОБА_2 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 , виданого на підставі розпорядження Деражнянської райдержадміністрації №454 від 17.02.1997 року.

Заповітом, посвідченим секретарем Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області 09.08.2002 року, який на день смерті спадкодавця не був змінений та скасований, все своє майно ОСОБА_2 заповів ОСОБА_1 , який є позивачем у дані справі.

Згідно з письмовим повідомленням приватного нотаріуса Деражнянського районного нотаріального округу Янцаловської В.О. №937/01-16 від 10.09.2018 року позивачу відмовлено в оформленні його спадкових прав після смерті ОСОБА_2 у зв`язку із пропуском ним встановленого законодавством шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Судом з`ясовано, що позивач вчасно не звернувся до нотаріальної контори та не подав заяву про прийняття спадщини у зв`язку з тим, що на час відкриття спадщини не проживав із спадкодавцем і про наявність заповіту, складеного на його користь, дізнався у червні 2018 року, тобто поза межами строку, передбаченого частиною першою статті 1270 ЦК України.

Так, довідкою Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області №295 від 14.08.2018 року підтверджується, що станом на 19.01.2004 року, тобто на час смерті ОСОБА_2 , останній був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою він проживав одиноко.

Крім того, як вбачається із означеного повідомлення нотаріуса від 10.09.2018 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась. Тобто нотаріусом не були здійснені повідомлення та виклик спадкоємця за заповітом, хоча закон пов`язує виникнення у нотаріуса обов`язку здійснювати дії щодо сповіщення спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме, з моментом заведення спадкової справи.

Таким чином, встановлені по справі обставини дають підстави суду зробити висновок про те, що причини, з яких позивачем було пропущено встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , є поважними, оскільки були пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для вчинення таких дій, у зв`язку з чим він був позбавлений можливості своєчасно оформити свої спадкові права, що є підставою для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Наведене узгоджується із позицією Верховного Суду, викладеною у постанові КЦС ВС від 26.06.2019 року №565/1145/17 (61-38298св18).

Згідно із ч.1 ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З огляду на викладене, приймаючи до уваги те, що позивачем доведено обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог, для реалізації спадкових прав позивачу слід визначити додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини терміном в три місяці.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 247, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Замостянським РВ УМВС України у Вінницькій області 19.03.1997 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 ) до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області (місцезнаходження: Хмельницька область, Деражнянський район, с. Клопотівці, вул. Центральна, 19, код ЄДРПОУ 04406271) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: Т. В. Ягодіна

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено23.07.2019
Номер документу83158717
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/164/19

Рішення від 12.07.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні