Рішення
від 17.07.2019 по справі 706/249/19
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/249/19

2/706/252/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.07.2019 м. Христинівка

Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Орендарчук М.П.,

за участю секретаря Карбівська Я.Є

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Христинівської сільської ради про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Христинівської сільської ради про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Просила встановити факт прийняття нею - ОСОБА_1 спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за нею, ОСОБА_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті дідуся ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок під літерою Л-І , вартістю 63302 гри.: літню кухню під літерою Б , вартістю 14965 гри.; сарай під літерою В , вартістю 4465 гри.; сарай під літерою Г , вартістю 2765 гри.; колодязь питний під номером №1 , вартістю 4624 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач. посилалась на такі обставини.

Її дідусь ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 07.11.2001 року.

Згідно Заповіту від 25 лютого 1994 року, жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться в с. Христинівка Христинівськоі`О району Черкаської області , дідусі) заповів їй ОСОБА_1 .

Вищевказаний житловий будинок після смерті дідуся вона прийняла спадщину шляхом фактичного прийняття спадщини, а саме вступила у володіння і розпорядження житловим будником з відповідними господарськими будівлями і спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чипом, вона фактично прийняла спадщину, користуюся і доглядаю за вищевказаним домоволодінням.

Із заявою про прийняття спадщини у передбачений законодавством строк не звернулася, оскільки вважала, що достатньою підставою є фактичне прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не зявилась, проте від неї надійшла заява, в якій вона вказала, що позовні вимоги підтримує та просить справу розглядати у її відсутність.

Представник відповідача Христинівської сільської ради в підготовче судове засідання не зявився, проте від сільської ради до суду надійшла заява, в якій зазначено, що просить справу розглядати без участі представника, та не заперечує проти задоволення справи в порядку спадкування.

Суд, відповідно до ст.ст.200,223,247 ЦПК України розглядає справу у підготовчому засіданні за відсутності позивача і відповідача, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч.3,4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому ст.ст.206,207 цього Кодексу.

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких умов суд вважає можливим вирішити справу без участі позивача та представника відповідача Христинівської сільської ради.

Дослідивши письмові докази: копії свідоцтва про смерть, копії технічного паспорту на домоволодіння; копії свідоцтва про народження; витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища; копії свідоцтва про розірвання шлюбу; копії заповіту, інші письмові докази у справі, суд вважає, що позов ОСОБА_1 . підлягає задоволенню повністю,

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 07.11.2001 року.

Згідно Заповіту від 25 лютого 1994 року, жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться в с . Христинівка Христинівського району Черкаської області , дідусь заповів онучці ОСОБА_1 .

Вищевказаний житловий будинок після смерті дідуся позивач прийняла спадщину шляхом фактичного прийняття спадщини, а саме вступила у володіння і розпорядження житловим будником з відповідними господарськими будівлями і спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до заповіту від 25.02.1994 р. ОСОБА_2 належнмй йому будинок з надвірними спорудами що знаходиться в АДРЕСА_1 заповів ОСОБА_1 ..

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після його смерті спадщину прийняла ОСОБА_1 шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном, однак не оформила свої спадкові права.

Відповідно до ст. 549 ЦК Української РСР 1963 р. визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Протягом шести місяців з дня відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 спадкоємець ОСОБА_1 фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, заяву про прийняття спадщини до нотаріуса не подавала. Після смерті ОСОБА_2 спадкоємець ОСОБА_1 , яка проживала разом з останнім в житловогому будинку по АДРЕСА_1 , продовжила проживати у вказаному житловому будинку,

У зв`язку з цим необхідно встановити факт прийняття ОСОБА_1 спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановленні факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Частинами 1, 3 ст. 1268, ч. 1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Оскільки позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину за законом після смерті дідуся ОСОБА_2 , яка у свою чергу прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 однак не оформила своїх спадкових прав на житловий будинок по АДРЕСА_1 , який належав ОСОБА_2 , проте оформити право на вказаний житловий будинкок в нотаріальному порядку не може, тому необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР 1963 р., чинного на час виникнення спірних правовідносин, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Керуючись ст.ст. 328, 1233 ЦК України, ст. ст. 524 ч. 1, 529, 530, 531, 549 ЦК Української РСР 1963 р., ст.ст. ст.ст. 10, 11,60, 179, 208, 209, 212-215, 315 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) до Христинівської сільської ради ( 20009, с.Христинівка, вулиця Щорса, 4, Код ЄДРПОУ: 26261910, КОАТУУ: НОМЕР_3 ) про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Встановити факт прийняття - ОСОБА_1 спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті дідуся ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок під літерою Л-І , вартістю 63302 гри.: літню кухню під літерою Б , вартістю 14965 гри.; сарай під літерою В , вартістю 4465 гри.; сарай під літерою Г , вартістю 2765 гри.; колодязь питний під номером №1 , вартістю 4624 грн.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області шляхом подачі в тридцять днів з дня проголошення (отримання копії) рішення апеляційної скарги.

Суддя М. П. Орендарчук

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено23.07.2019
Номер документу83167318
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/249/19

Рішення від 17.07.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні