Ухвала
від 22.07.2019 по справі 320/3871/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

22 липня 2019 року м. Київ № 320/3871/19

Суддя Київського окружного адміністративного суду Панченко Н.Д., розглянувши позов Головного управління ДФС у Київській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Сігма Агрокомпані , Товариства з обмеженою відповідальністю Артерстелт про стягнення коштів, отриманих за нікчемним правочином,

ВСТАНОВИВ:

до суду звернулось Головного управління ДФС у Київській області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Сігма Агрокомпані , Товариства з обмеженою відповідальністю Артерстелт , в якому просить суд:

- застосувати наслідки, визначені частиною третьою статті 228 Цивільного кодексу України, шляхом стягнення з ТОВ Сігма Агрокомпані (код ЄДРПОУ 39826565) на користь ТОВ Артерстелт (код ЄДРПОУ 40435235) кошти у сумі 609924, 00 грн., як таких, що були отримані за недійсним правочином;

- застосувати наслідки, визначені частиною третьою статті 228 Цивільного кодексу України, шляхом стягнення з ТОВ Артерстелт (код ЄДРПОУ 40435235) в дохід держави кошти в сумі 609924, 00 грн., як таких, що були отримані за недійсним правочином.

Відповідно до частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: 1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; 2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); 3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; 4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; 5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); 6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Крім того, відповідно до пункту 2 частини п`ятої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

З ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що у ТОВ Сігма Агрокомпані (код ЄДРПОУ 39826565) та ТОВ Артерстелт (код ЄДРПОУ 40435235) наявні засоби зв`язку, проте позивачем зазначено, що засоби зв`язку відповідачів йому не відомі, що не відповідає дійсності.

В порушення вимог вищевказаної статті в позовній заяві не зазначено засобів зв`язку та адрес електронної пошти відповідачів.

Крім того, відповідно до абзацу 2 частини другої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав , що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень.

Згідно з частиною шостою статті 161 Кодексу адміністративно судочинства України, у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

У позовній заяві позивач зазначає, що про порушення його прав управлінню стало відомо з моменту ухвалення Київським окружним адміністративним судом рішення у справі № 810/2602/17, яким було встановлено, що правочин між відповідачами є таким, що порушує засади цивільного і господарського законодавства тощо. Рішення у справі № 810/2602/17 ухвалено 06.12.2018, законної сили набрало 08.01.2019. Таким чином, починаючи з 08.01.2019 позивачеві було відомо про обставини, які стали підставами звернення до суду з цим позовом.

У зв`язку з цим суд вважає, що підстави, які дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог виникли у позивача саме за результатами розгляду справи № 810/2602/17 та набранням рішенням законної сили, а не з дня, коли позивач для себе вирішив звернутися до суду з цим позовом, а саме 18.07.2019.

Враховуючи вищенаведені положення чинного законодавства, суд дійшов висновку про недотримання позивачем тримісячного строку звернення до суду із заявленими вимогами, а із змісту позовної заяви судом не встановлено поважних причин його пропуску.

Частиною першою статті 123 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Наведені обставини вказують на невідповідність позовної заяви вимогам процесуального законодавства.

Згідно з частинами першою, другою статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Недоліки позовної заяви повинні бути усунені шляхом подання до суду:

заяви про поновлення строку звернення до адміністративного суду та докази поважності причин його пропуску;

належним чином оформленої позовної заяви, яка відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України , зокрема, із зазначенням засобів зв`язку та адрес електронної пошти відповідачів .

Керуючись статтями 160, 161, 169, 171, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Головного управління ДФС у Київській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Сігма Агрокомпані , Товариства з обмеженою відповідальністю Артерстелт про стягнення коштів, отриманих за нікчемним правочином, - залишити без руху.

2. Протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху позивачеві необхідно усунути недоліки позовної заяви у спосіб, визначений даною ухвалою.

3. Роз`яснити позивачеві, що якщо недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, не будуть усунуті у встановлений судом строк, позовна заява буде повернута відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачеві за адресою, зазначеною у позовній заяві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Панченко Н.Д.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.07.2019
Оприлюднено24.07.2019
Номер документу83170770
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/3871/19

Рішення від 25.05.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 16.10.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Рішення від 21.05.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні