Постанова
від 23.02.2010 по справі 2а-128/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2010 року Справа №2а-12 8/09/0870

(12 год. 15хв.)

Запорізький окружний ад міністративний суд в складі головуючого судді Щербака А .А., при секретарі Запара О.І., ро зглянувши у відкритому судов ому засіданні справу за адмі ністративним позовом Управл іння пенсійного фонду Україн и в Хортицькому районі м. Запо ріжжя до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Юлан» про стягнення заборгованост і.

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружног о адміністративного суду над ійшов адміністративний позо в

Управління пенсійного фо нду України в Хортицькому ра йоні м. Запоріжжя до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Юлан» про стягнення заб оргованості

Позивач в позовній заяві з азначив, що ТОВ «Юлан» згідно картки особового рахунку ст рахувальника має борг зі спл ати штрафних санкцій в сумі 358 грн. 19 коп., пені 45 грн. 58 коп., всьо го 403 грн. 77 коп. Борг виник у зв' язку з несвоєчасною сплатою ТОВ «Юлан» заборгованості на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування та за неподання відомостей, що в икористовуються в системі пе рсонального обліку. Тобто ст аном на 03.02.2010 ТОВ «Юлан» має заб оргованість зі сплати штрафн их санкцій, перед Управління м пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запорі жжя у сумі 403 грн. 77 коп.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обся зі, просив їх задовольнити та дав пояснення в обґрунтуван ня позову аналогічні викладе ним у позовній заяві.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про час та мі сце судового розгляду повід омлявся належним чином, про п ричини неявки суду не повідо мив.

Розглянувши наявні матері али та фактичні обставини сп рави, дослідивши і оцінивши н адані докази в їх сукупності суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.14 Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування" №1058 від 09.07.2003р., Товарист во з обмеженою відповідальні стю "Юлан" є страхувальником.

Відповідач є платником вне сків до Пенсійного фонду Укр аїни, номер реєстрації платн ика 08/31-1252, ідентифікаційний ном ер юридичної особи (ЄДРПОУ) 205169 29.

Згідно картки особового ра хунку страхувальника ТОВ «Юл ан» має борг зі сплати штрафн их санкцій в сумі 328 грн. 19 коп., п ені 45 грн. 58 коп. всього 403 грн. 77 ко п.

Управлінням Пенсійного фо нду України в Хортицькому ра йоні м. Запоріжжя прийн яте рішення про застосування фінансових санкцій та нарах ування пені за несвоєчасну с плату страхувальником страх ових внесків №254 від 01.10.2004р. на су му 188 грн. 19 коп. та нарахування п ені в розмірі 45 грн. 18 коп., також до ТОВ "Юлан» за неподання від омостей, що використовуються в системі персонального обл іку була застосована фінансо ва санкція, рішення №269 від 23.05.2005р . на суму 170 грн. 00 коп.

Товариством з обмеженою ві дповідальністю "Юлан" були от римані нарочно: рішення про з астосування фінансових санк цій та нарахування пені за не своєчасну сплату страхуваль ником страхових внесків, та р ішення про застосування фіна нсових санкцій за неподання відомостей, що використовуют ься в системі персонального обліку , що підтверджує підпи с на обох рішеннях.

Згідно з довідкою позивача від 03.02.2010 ТОВ «Юлан» заборгован ість у розмірі 403 грн. 77 коп. не сп лачено.

Таким чином, загальна забор гованість відповідача стано вить 403 грн. 77 коп.

Згідно з п.п 2.1 п. 2 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої постановою правлі ння Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, страхува льники є платниками страхови х внесків. Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 За кону України "Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний нараховувати, о бчислювати і сплачувати в ус тановлені строки страхові вн ески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня. У відповідності із ч. 6 ст.20 з азначеного Закону, страхувал ьники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звіт ний період, не пізніше ніж чер ез 20 календарних днів із дня з акінчення цього періоду.

Для Товариства з обмеженою відповідальністю "Юлан" базо вим звітним періодом є кален дарний місяць. Підпунктом 5.1.4 п ідпункту 5.1 пункту 5 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16 січня 2004 року за № 64/8663 передба чено, що нараховані за відпов ідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахув ання безготівкових сум з їх б анківських рахунків не пізні ше ніж через 20 календарних дні в із дня закінчення цього пер іоду незалежно від виплати з аробітної плати (доходу), на су ми яких нараховуються страхо ві внески.

Відповідно до пункту 2 ч.9 ст.1 06 Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування " №1058 від 09.07.2003 р., за несвоєчасну сплату страхува льниками страхових внесків н акладається штраф залежно ві д строку затримки платежу в р озмірі:

10 відсотків своєчасно не сп лачених зазначених сум - у раз і затримки їх сплати у строк д о 30 календарних днів включно;

20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у с трок до 90 календарних днів вкл ючно;

50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати пон ад 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених страхових вне сків і фінансових санкцій на раховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум кошт ів, розрахованих за кожний де нь прострочки платежу.

Відповідно до п.п 9.3.2 п.п 9.3 п.9 Ін струкції про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни, затвердженої постаново ю правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1 та зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 за №64/8663, у разі , коли страхувальник несвоєч асно сплачує страхові внески , накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

при затримці їх сплати у стр ок до 30 календарних днів включ но, -10 відсотків зазначених су м;

при затримці їх сплати у стр ок до 90 календарних днів,- 20 від сотків зазначених сум.

при затримці їх сплати пона д 90 календарних днів, - 50 відсот ків зазначених сум.

При цьому складається ріше ння за формою згідно з додатк ом 14.

Розрахунок фінансової сан кції здійснюється на підстав і даних картки особового рах унку платника. Рішення про за стосування штрафів, зазначен их у цьому підпункті, складає ться в залежності від термін у затримки сплати страхових внесків:

1. при затримці до 30 календар них днів включно, на наступни й день після закінчення зазн ачених 30 календарних днів ріш ення про застосування штрафу виноситься у розмірі десяти відсотків від суми фактично сплаченої за цей період недо їмки. Тобто, рішення виносить ся одне на всю суму сплаченої недоїмки за період з 1 до 30 кале ндарного дня незалежно від к ількості випадків сплати за вказаний період.

2. при затримці сплати страх ових внесків до 90 календарних днів включно, на наступний де нь після закінчення зазначен их 90 календарних днів рішення про застосування штрафу вин оситься у розмірі двадцяти в ідсотків від суми фактично с плаченої за цей період недої мки.

3. при затримці сплати страх ових внесків, що є більшою 90 ка лендарних днів, рішення вино ситься у розмірі п'ятдесяти в ідсотків від суми фактично с плаченої недоїмки. Одночасно на суми своєчасно не сплачен их страхових внесків і фінан сових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка заз начених сум коштів, розрахов аних за кожний день простроч ки платежу.

Відповідно до п.5 ч.9 ст.106 Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування", за неподання відомо стей, що використовуються в с истемі персоніфікованого об ліку, накладається штраф не м енше десяти неоподатковуван их мінімумів доходів громадя н. За неподання відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку.

Відповідно до ч.13 ст.106 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" № 1058 від 09.07.2003 p., про нараху вання пені та накладення штр афів, передбачених частиною дев'ятою цієї статті, посадов і особи виконавчих органів П енсійного фонду, в порядку, вс тановленому правлінням Пенс ійного фонду, виносять рішен ня, які протягом трьох робочи х днів із дня їх винесення над силаються страхувальнику. Су ми пені та штрафів, передбаче них частиною дев'ятою цієї ст атті, підлягають сплаті стра хувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При ць ому в цей же строк страхуваль ник має право оскаржити зазн ачене рішення до вищого орга ну Пенсійного фонду або в суд овому порядку з одночасним о бов'язковим письмовим повідо мленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійно го фонду, посадовими особами якого прийняте це рішення.

Відповідно до підпункту 2.4 пункту 2 Порядку ведення орг анами Пенсійного фонду Украї ни обліку надходження платеж ів зі збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування т а інших платежів, затверджен ого постановою правління Пен сійного фонду України 19.01.2002 р. № 2-4 та зареєстрованого в Мініст ерстві юстиції України 1 бере зня 2002 року за №212/6500 документами , що підтверджують погашення платником зобов'язань є одер жані від установ банків випи ски з рахунків у вигляді елек тронного реєстру розрахунко вих документів та їх паперов і копії, копії квитанцій, одер жані від установ банків або н адіслані поштовим переказом .

Абзацом 8 ч.3 ст. 106 Закону орга н Пенсійного фонду України м ає право звернутися до адмін істративного суду з позовом про стягнення недоїмки.

Згідно п.4 ст.94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Враховуючи що заборговані сть ТОВ "Юлан" зі сплати штраф них санкцій перед бюджетом у правління пенсійного фонду У країни становить 403 грн. 77 коп. добровільно не була сплачена відповідачем, тому, суд прихо дить до висновку, що вимоги по зивача ґрунтуються на законі і підлягають задоволенню в п овному обсязі.

На підставі викладено, ст.с т. 94, 158, 161-163 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю « Юлан» (69097 м. Запоріжжя, вул. Задніпровська 28, кв. 45 код ЄДР ПОУ 30584108) користь управління Пе нсійного фонду України в Хор тицькому районі м .Запоріжжя (69076, м .Запоріжжя, вул.Запорозь кого Козацтва, 25-а, код ЄДРПОУ 20516929 на р/р 25600301001081 в філії ЗОУ ВАТ "Д ержавний ощадний банк Україн и", , МФО 313957) - 403гр. 77коп. (чотирист а три гривні сімдесят сім коп ійок) заборгованість по фіна нсовим санкціям та пені.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі заяви про апеляційн е оскарження в десятиденний строк з дня складання постан ови в повному обсязі (якщо пос танову було проголошено у ві дсутності особи, яка бере уча сть у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарж ення обчислюється з дня отри мання нею копії постанови) та поданням після цього протяг ом двадцяти днів апеляційної скарги, з одночасної подачею її копії до суду апеляційної інстанції, або без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків для подачі заяви про апел яційне оскарження чи апеляці йної скарги.

Повне рішення виготовлено 01 березня 2010 року.

Суддя (підпис) А.А. Щерб ак

Дата ухвалення рішення23.02.2010
Оприлюднено23.03.2010
Номер документу8317209
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-128/10/0870

Постанова від 23.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Постанова від 23.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Ухвала від 14.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Постанова від 23.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Ухвала від 14.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні