Судовий наказ
від 17.07.2019 по справі 910/9147/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

СУДОВИЙ НАКАЗ

м. Київ

17.07.2019Справа № 910/9147/19

Господарський суд міста Києва у складі судді М.В. Данилової розглянувши заяву 09/07-01 від 09.07.2019 року Про видачу судового наказу Товариства з обмеженою відповідальністю ФРЕЯ-ЄВА (надалі - Заявник) до Товариства з обмеженою відповідальністю Арма Маркет (далі - Боржник) про стягнення заборгованості за дистриб`юторським Договором № 6 від 09.06.2016 року.

ВСТАНОВИВ:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "ФРЕЯ-ЄВА" (надалі - ТОВ "ФРЕЯ- ЄВА", Продавець або Заявник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Арма Маркет" (надалі - ТОВ "Арма Маркет", Покупець або Боржник) 09.06.2016 укладений у письмовій формі дистриб`юторський договір №6 (надалі - Договір).

Відповідно до умов Договору, зокрема його пунктів 1.2., 2.1. - З.9., 5.2., ТОВ "Фрея-Єва" зобов`язалось поставити Покупцю замовлені товари, а ТОВ "Арма Маркет" зобов`язалось ці товари прийняти та оплатити у встановлений договором строк з моменту передачі товару.

Пунктом 5.2. Договору передбачено, що розрахунки за продукцію здійснюються у порядку і строки, визначені у комерційних умовах, викладених у додатку 2 до Договору. Відповідно до пункту 2 Додатку 2 до Договору - умови оплати складають до 30 календарних днів від дати отримання продукції Покупцем.

ТОВ "Фрея-Єва" виконувало свої обов`язки та здійснило 15.06.2016 поставку партії продукції на суму 20425,80 грн., але Покупець в порушення Договору у встановлений строк, тобто до 15.07.2016 (строк 30 днів після поставки останньої партії) не розрахувався в повному обсязі за отриманий товар.

ТОВ "Арма Маркет" частково оплатило переданий йому товар (на суму 3500 грн.) та частково повернуло неоплачений ним товар (на суму 2769,23 грн.).

Станом на 09.07.2019 непогашена заборгованість ТОВ "Арма Маркет" перед ТОВ "Фрея-Єва" за поставлений товар становить 14156,57 грн.

Факт поставки товару на суму 20425,80 грн. підтверджують:

- зареєстрована належним чином Податкова накладна від 15.06.2016 №2 на суму 20425,78 грн.;

- квитанція від 29.06.2016 №9107495473 про реєстрацію вказаної податкової накладної.

ТОВ "Фрея-Єва" надсилало до ТОВ "Арма Маркет" претензію від 06.03.2018 №06/03-01 з вимогами про сплату заборгованості, але відповіді на, неї не отримало.

За своїм змістом та правовою природою укладений сторонами договір є договором купівлі-продажу.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з частиною першою статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про наявність якого заявнику невідомо (ч. 2 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України ).

За приписами ч.ч. 1, 2 ст. 147 Господарського процесуального кодексу України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги.

Наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у господарському судочинстві, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

За змістом п. 3 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України, суд відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу, зокрема, щодо стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, сума якої перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Грошовим, за змістом статей 524, 533 - 535, 625 Цивільного Кодексу України, є виражене в грошових одиницях (національній валюті України чи в грошовому еквіваленті в іноземній валюті) зобов`язання сплатити гроші на користь іншої сторони, яка, відповідно, має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Грошовим слід вважати будь-яке зобов`язання, що складається в тому числі з правовідношення, за яким праву кредитора вимагати від боржника виконання певних дій кореспондує обов`язок боржника сплатити гроші на користь кредитора. Зокрема, грошовим зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона зобов`язана оплатити поставлену продукцію, виконану роботу чи надану послугу в грошах, а друга сторона вправі вимагати від першої відповідної оплати, тобто в якому передбачено передачу грошей як предмета договору або сплату їх як ціни договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного Кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного Кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

В силу приписів ч. 1 ст. 626 Цивільного Кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 193 Господарського Кодексу України, статей 525, 526 Цивільного Кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (п. 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного Кодексу України).

Відповідно до статті 549 Цивільного Кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Отже, пеня не є заборгованістю за договором, а являється штрафною санкцією, вимоги про сплату пені у зв`язку з порушенням грошових зобов`язань хоча й мають грошовий характер, але за своєю природою не є основним зобов`язанням, а є заходом відповідальності за порушення зобов`язань, а відтак, вимоги про стягнення пені не підлягають розгляду в порядку наказного провадження.

Таким чином, відповідно до ст.ст. 509, 525 Цивільного кодексу України та ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України, заявлені вимоги про видачу судового наказу підлягають частковому задоволенню, а саме у розмірі 14 156,57 грн.

Згідно з частино 1 статті 123Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат та пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з пунктом 1 частини 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача (боржника).

Враховуючи викладені вище обставини суд дійшов висновку про те, що компенсація заявнику витрат на сплату судового збору в сумі 99,63 грн. підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 123, 129, 147-149, 151, 154, 155, 156, 159 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 509, 525, 549, 611, 625 Цивільного кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

НАКАЗАВ:

1. Стягнути з боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю Арма Маркет (адреса: 02081, м.Київ, вул.. Здолбунівська, 7-Д, кім. 22 код ЄДРПОУ 39252751) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ФРЕЯ-ЄВА (адреса: 62489, Харківська обл., Харківський район, селище міського типу Безлюдівка, вул. Чайковського будинок 210 Б код ЄДРПОУ 39803621) суму боргу у розмірі - 14 156,57 грн. (чотирнадцять тисяч сто п`ятдесят шість грн. 57 коп.) та судовий збір у розмірі 99,63 грн. (дев`яносто дев`ять грн. 63 коп.).

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю ФРЕЯ-ЄВА (адреса: 62489, Харківська обл., Харківський район, селище міського типу Безлюдівка, вул. Чайковського будинок 210 Б код ЄДРПОУ 39803621)

Боржник : Товариство з обмеженою відповідальністю Арма Маркет (адреса: 02081, м.Київ, вул.. Здолбунівська, 7-Д, кім. 22 код ЄДРПОУ 39252751)

3.Повідомити Боржника про те, що під час розгляду вимог в порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених Стягувачем вимог по суті.

4.Відповідно до положень ст. 157 Господарського процесуального кодексу України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Заява про скасування судового наказу має містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника для фізичних осіб - громадян України;

3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника боржника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження;

4) наказ, що оспорюється;

5) зазначення про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача.

5.Заява підписується боржником або його представником.

До заяви про скасування судового наказу додаються:

1) документ, що підтверджує сплату судового збору;

2) документ, що підтверджує повноваження представника боржника, якщо заява подається таким представником;

3) клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

6. Копію судового наказу, копію заяви Стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами, надіслати Боржнику.

7. Судовий наказ після набрання ним законної сили видати Стягувачу.

8. Боржник та Стягувач можуть ознайомитись із змістом цього судового наказу у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою http://www.reyestr.court.gov.ua/Page/1, ввівши у віконці "Справа №" номер "910/9147/19".

9.Дата набрання судовим наказом законної сили


.

10. Строк пред`явлення судового наказу до виконання до


(включно).

11. Дата видачі судового наказу Стягувачу


.

Суддя М.В. Данилова

УВАГА!

У відповідності до приписів ч. 3 ст. 154 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований в порядку, передбаченому Розділом ІІ цього Кодексу.

Порядок скасування судового наказу:

Боржник повинен протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до нього документів подати до господарського суду міста Києва у письмовій формі заяву про скасування судового наказу, документ, що підтверджує повноваження представника боржника, якщо заява подається таким представником, та документ, що підтверджує сплату судового збору у розмірі 96,05 грн. за наступними реквізитами:

отримувач: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030101;

код отримувача: 37993783;

банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

код банку отримувача (МФО): 899998;

рахунок: 34314206083017;

код класифікації доходів бюджету: 22030101;

найменування коду класифікації доходів бюджету: судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050);

символ звітності: 206;

наявність відомчої ознаки: " 83" Господарські суди;

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8); судовий збір, за подання до господарського суду заяви
(ПІБ чи назва установи, організації позивача) про скасування судового наказу № 910/9147/19, Господарський суд міста Києва.

Зміст відповідної заяви про скасування судового наказу повинен відповідати вимогам ст. 157 Господарського процесуального кодексу України.

У разі ненадходження до суду заяви Боржника про скасування судового наказу № 910/9147/19 протягом п`яти днів після закінчення строку на її подання, судовий наказ № 910/9147/19 набере законної сили та буде вручений Стягувачу.

Суддя М.В. Данилова

Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено24.07.2019
Номер документу83176643
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9147/19

Судовий наказ від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні