Постанова
від 19.07.2019 по справі 219/7425/19
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/7425/19

Провадження № 3/219/2666/2019

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.07.2019 року суддя Хомченко Л.І. Артемівського міськрайонного суду Донецької області розглянув протокол про адміністративне правопорушення, що надійшов від заступника начальника Головного управління ДФС у Донецькій області, про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , 1972 року народження, директора ТОВ Украгроторгпром проживає за адресою: АДРЕСА_1

за ст. ч.1 ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення ,

В С Т А Н О В И В :

Згідно протоколу ОСОБА_1 вчинив правопорушення порядку ведення податкового обліку господарських операцій, відсутні регістри бухгалтерського обліку, в результаті чого встановлено відсутність на дату складання акту перевірки документального підтвердження права ТОВ Украгроторгпром включення до податкового кредиту сум податку на додану вартість від вартості товарів по даті події, яка відбулась раніше-або оприбуткування товарів, або перерахування коштів не підтверджується документально передача права власності та , відповідно до ви користування у власній господарській діяльності ТОВ Украгроторгпром . На порушення п.44.1 ст. 44, пп. а п. 198.1, п.198.2, п.198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-VI, із змінами та доповненнями (в редакції чинної в періоді, що підлягав перевірці), підприємством ТОВ Украгроторгпром за правочинами, які не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ними, завищено суму податкового кредиту по взаємовідносинам із контрагентом-постачавльником ТОВ ЛЕНД Центр (ЄДРПОУ 40536471 у розмірі 78172,29 грн., за вересень 2016 року на загальну суму ПДВ 78172,29 грн., чим скоїв адміністративне правопорушення передбачено ч.1 ст. 163 -1 КУпАП України.

Згідно з вимогами ст. 245 КУпАП завданням провадження у справах про адміністративні правопорушення є всебічне повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її у точній відповідності із законом та забезпечення виконання винесеної постанови.

Згідно ч.1ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Крім того, статтею 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачені вимоги до змісту протоколу про адміністративне правопорушення, який повинен містити пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається у двох екземплярах, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Вручення особі протоколу про адміністративне правопорушення підтверджується її підписом. У разі відмови даної особи від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це.

З матеріалів справи вбачається, що особа, яка притягується до відповідальності, взагалі не була присутня при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, для участі під час складення протоколу не викликалась, протокол нею не підписувався.

Містяться лише відомості про те, що викликався до Бахмутського відділу аудиту платників ГУ ДФС у Донецькій області для складення протоколу про адміністративне правопорушення, однак доказів отримання ОСОБА_1 повідомлення про виклик у матеріалах справи відсутні.

Так, само, як і відсутній підпис ОСОБА_1 про отримання другого примірника протоколу.

У протоколі про адміністративне правопорушення також відсутні пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

У разі неможливості складання адміністративного протоколу на місці вчинення правопорушення статтею 259 КУпАП передбачено доставлення порушника з цією метою або затримання в порядку ст.260 цього кодексу .

Складання протоколу у відсутність ОСОБА_1 є грубим порушенням його прав, йому не роз`яснено його права, передбачені ст. 268 КУпАП .

Аналіз зазначених норм та фактичних обставин справи дає підстави вважати, що при складенні протоколу були порушені вищезазначені вимоги закону, а відповідно і права ОСОБА_1 .

Крім того, у протоколі про адміністративне правопорушення не зазначено повні данні правопорушника, що унеможливлює суд ідентифікувати особу правопорушника.

Суд самостійно не може усунути недоліки, допущені посадовою особою при складанні протоколу, тому дана справа підлягає поверненню.

Вимогами ст. 278 КУпАП передбачено, що посадовою особою при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення, серед інших питань, вирішуються питання чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Таким чином, було встановлено, що протокол про адміністративне правопорушення № 486 від 02.07.2019 року, який є документом, що офіційно засвідчує факт неправомірних дій і є одним із основних джерел доказів у справі, не відповідає вимогам ст. 256 КУпАП України .

Зазначені вище недоліки при складанні протоколу унеможливлюють суд прийняти законне та обґрунтоване рішення у даній справі у зв`язку з чим протокол про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 підлягає поверненню до Головного управління ДФС у Донецькій області для належного оформлення.

Керуючись ст.ст. 9 , 163-1 , 245 , 256 , 278 , 283 КУпАП , -

ПОСТАНОВИВ:

Повернути справу про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 163-1 ч. 1 КУпАП , відносно ОСОБА_1 до Головного управління ДФС у Донецькій області для належного оформлення протоколу про адміністративне правопорушення відповідно до норм КУпАП України .

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Л. І.Хомченко

Дата ухвалення рішення19.07.2019
Оприлюднено24.07.2019
Номер документу83183233
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —219/7425/19

Постанова від 19.07.2019

Адмінправопорушення

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Хомченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні