Рішення
від 23.07.2019 по справі 326/1129/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 326/1129/19

Провадження № 2-о/326/59/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2019 року Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючої - судді Стріжакової Т.В.

за участю секретаря Філанової В.І.

заявниці ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Приморську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, про встановлення факту смерті, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду з заявою про встановлення факту смерті. Заявлені вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , що підтверджується дублікатом лікарського свідоцтва про смерть № 303 та довідкою про причину смерті № 303, виданими установою Центральна міська лікарня м.Харцизька №1 Донецької області від 07.06.2019. Вказані медичні документи видані установою, що згідно з Законом України від 15.04.2014 Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України є недійсною, і не створюють правових наслідків. З таким документом (дублікат лікарського свідоцтва про смерть № 303) вона не може зареєструвати факт смерті чоловіка. Вона звернулась до Приморського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Запорізькій області з метою державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , однак отримала відмову, оскільки лікарське свідоцтво видане установою Центральна міська лікарня м.Харцизська №1 Донецької області є незаконним та видане установою, яка створена у порядку, не передбаченому законом. Згідно з довідкою №676/2320000676 від 30.01.2017 вона є внутрішньо переміщеною особою, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Її чоловік ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Макіївка Донецької області. Він помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м.Харцизськ Донецької області. Там вона як дружина померлого отримала свідоцтво по смерть, оскільки без нього не можливо було поховати на цвинтарі тіло. У даному лікарському свідоцтві про смерть, окрім незаконної печатки установи, міститься підпис лікаря, що може свідчити про достовірність факту смерті. Перебування у шлюбі підтверджуються свідоцтвом про шлюб.

Встановлення факту смерті чоловіка необхідно їй для державної реєстрації смерті, отримання свідоцтва про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану та в подальшому звернення до органів Пенсійного Фонду України для оформлення державної допомоги, а також для оформлення спадщини після смерті чоловіка.

Просить встановити факт смерті у місті Харцизськ Донецької області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м.Макіївка Донецької району, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.1).

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 дала пояснення, аналогічні викладеним у заяві, просила встановити факт смерті її чоловіка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , м.Макіївка Донецької району, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заінтересована особа Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, який належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, представника в судове засідання не направив, надав письмову заяву від 23.07.2019, в якій заперечень по справі не вказав, просив розглянути справу на розсуд суду та за відсутності представника відділу (а.с.13).

Вислухавши заявника, дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено , що згідно з паспортом громадянина України ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в м.Кізел Пермської області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.3) На її ім`я виданий ідентифікаційний номер (а.с.3 зв.бік). Згідно з довідкою №676/2320000676 від 30.01.2017 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи ОСОБА_1 має фактичне місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.4).

Згідно з паспортом громадянина України ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Макіївка Донецької області, за життя був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 (а.с.5).

У свідоцтві про укладення шлюбу зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , 25.11.1972 зареєстрували шлюб, після реєстрації шлюбу прізвища: ОСОБА_4 , ОСОБА_4 (а.с.11). Тобто заявниця ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_2 , факт смерті якого вона просить встановити.

У лікарському свідоцтві про смерть №303 від 07.06.2019, що видане Центральною міською лікарнею м.Харцизська №1 зазначено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ; смерть настала вдома, причина смерті - набряк мозку, наслідки інфаркту головного мозку на фоні церебрального атеросклерозу з гіпертензією. Причина смерті встановлена лікарем ОСОБА_6 (а.с.7). Згідно з довідкою про причину смерті ОСОБА_5 помер від набряку мозку, наслідків інфаркту головного мозку на фоні церебрального атеросклерозу з гіпертензією (а.с.8). Заявником також надано свідоцтво про смерть ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6). У свідоцтві про поховання зазначено, що ОСОБА_7 здійснила поховання померлого ОСОБА_5 на кладовищі м.Харцизськ (Центральне) (а.с.9). У довідці

Мікроради Жовтневий м.Харцизьку зазначено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали сумісно за адресою: АДРЕСА_4 (а.с.16). Ці документи видані на тимчасово окупованій території органами, діяльність яких вважається на Україні незаконною, тому документи є недійсними.

Приморським РВ ДРАЦС ГТУЮ у Запорізькій області від 23.07.2019 видано заявниці ОСОБА_1 відмову у проведенні державної реєстрації смерті та видачі відповідного свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки не надані медичні документи, оформлені медичними закладами належним чином. Крім того, відповідно до Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими ч.3 ст.9 цього Закону, є недійсним і не створює правових наслідків. Для отримання свідоцтва про смерть заявниці запропоновано звернутися до суду (а.с.10).

Заявницею надано фотографії місця поховання ОСОБА_2 (а.с.14,15).

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ст.317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Воно може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Відповідно до п.13 Постанови Пленуму ВСУ від 31.03.95 №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин. Пунктом 18 Постанови передбачено, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Указом Президента України від 14 листопада 2014 року № 875/2014 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях , яким зобов`язано КМУ вжити заходів щодо припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв.

Згідно з наказами Міністерства юстиції України від 25.11.2014 №246/7, 247/7 Про переміщення органів та установ юстиції Луганської області , Про переміщення органів та установ юстиції Донецької області , свідоцтва про смерть, видані органом, який знаходиться на не контрольованій території, є недійсним. Використання їх в якості документів, що засвідчують факт смерті, є неможливим.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до ст.17 ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті.

Відповідно до п. 1 глави 5 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5, підставою для державної реєстрації смерті є рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час. Пунктом 6 глави 5 розділу ІІІ встановлено, що державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі, зокрема, встановлення у судовому порядку факту смерті.

Відповідно до ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Аналізуючи досліджені в судовому засіданні докази, які узгоджуються між собою, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість вимог заявниці.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 помер на тимчасово окупованій території, свідоцтво про його смерть видане органом, який знаходиться на не контрольованій території України, тому є недійсним і не створює правових наслідків на території України.

Заява про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Харцизськ Донецької області , Україна , яка визначена Верховною Радою України як тимчасово окупована територія України, подана дружиною померлого до суду за межами такої території України. Факт смерті знайшов підтвердження в судовому засіданні на підставі досліджених в судовому засіданні письмових доказів, пояснень заявниці.

Встановлення факту смерті чоловіка для заявниці має юридичне значення, потрібно їй для реалізації своїх прав та обов`язків, пов`язаних зі смертю її чоловіка, державної реєстрації його смерті, звернення до органів Пенсійного фонду України, оформлення спадщини.

В інший спосіб даний факт не може бути встановлений.

Враховуючи викладене, вимоги заявниці про встановлення факту смерті ОСОБА_2 підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 81, 133, 247, 259, 89, 264, 265, 273, 293, 294, 315, 319, 430 ЦПК України, Законом України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , заінтересована особа Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Макіївка Донецької області, що мала місце ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Харцизськ Донецької області, Україна.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі, якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 ; мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, розташований за адресою: 72102, Запорізька область, Приморський район, м.Приморськ, вул.Банкова, буд.110, код ЄДРПОУ 26073060.

Суддя підпис Т.В. Стріжакова

Згідно з оригіналом: суддя Т.В. Стріжакова

23.07.2019

Дата ухвалення рішення23.07.2019
Оприлюднено24.07.2019
Номер документу83188107
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —326/1129/19

Рішення від 23.07.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Рішення від 23.07.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні