Рішення
від 23.07.2019 по справі 712/16056/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Рішення

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №712/16056/18

Провадження №2/712/959/19

23 липня 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Марцішевської О.М.

з участю секретаря судового засідання - Олефіренко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Руставі 17 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСББ Руставі 17 (вул. Руставі, 17, м. Черкаси) звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), посилаючись на те, що відповідач є квартиронаймачем та споживачем житлово-комунальних послуг, які надає ОСББ. На даний час відповідач ухиляється від оплати житлово-комунальних послуг, що сприяє накопиченню боргу, тому заборгував 4248,23 грн., 3 % річних в сумі 120,99 грн., індекс інфляції за весь час прострочення, в сумі 405,32 грн., а всього 4774,54 грн., також просить покласти на відповідачку судовий збір 1762,00 грн.

Представник позивача Харченко О.М. в судове засідання звернувся з заявою про розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги підтримав в повному обсязі. Проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з"явився, причини неявки суду не відомі, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, з заявами та клопотаннями до суду не звертався.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 280 ЦПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що згідно відомостей наданих ОСББ Руставі 17 ОСОБА_1 є квартиронаймачем квартири АДРЕСА_1 Квартира АДРЕСА_1 утримання та експлуатацію якого здійснює ОСББ Руставі 17 .

У вказаній квартирі зареєстроване місце проживання відповідачки з 20.04.1988 року. Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.07.2019р. право приватної власності на вказану квартиру не зареєстровано.

Отже, відповідач є квартиронаймачем та отримує та споживає комунальні послуги з утримання будинку та прибудинкової території, які включають у себе прибирання прибудинкової території, санітарно- технічне обслуговування, обслуговування внутрішньо будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування та інш.

За таких обставин, між ОСББ Руставі 17 та Відповідачем утворились договірні правовідносини, які породжують цивільні права і обов`язки у сфері житлово-комунальних послуг у порядку ст. 11 ЦК України.

Згідно довідки про склад сім"ї ТОВ "Управляюча компанія "Житло" від 26.01.2017 до складу сім"ї зареєстрованих за адресою: АДРЕСА_1 входить ОСОБА_1 .

Обєднання співвласників багатоквартирного будинку Руставі 17 (місцезнаходження м. Черкаси, вул.Руставі, будинок 17), зареєстровано 20.03.2018, що підтверджено випискою з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 21.03.2018.

Стаття 4 Закону України Про об"єднання співвласників багатоквартирних будинків`передбачає, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне обєднання.

Стаття 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги , житлово-комунальні послуги це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги , послуги по утриманню будинків та прибудинкових територій відноситься до категорії комунальних послуг.

У відповідності до ст. 11 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку рішення загальних зборів є обов`язковим для виконання всіма співвласниками.

Відповідно до ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Вищим органом управління об`єднання є загальні збори, рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 Протокол № 2 від 24 квітня 2017 року, було прийнято рішення про затвердження тарифу на утримання будинку та прибудинкової території з 01 травня 2017 року у розмірі:

1 поверх - повний тариф - 2,70 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири;

-пільговий тариф - 1,70 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири;

2-9 поверх - повний тариф - 3,50 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири;

пільговий тариф - 2,00 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири.

Фонд капітального ремонту будинку 2,00 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири.

Рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку № 17 по вул. Руставі Протокол № 3 від 09 серпня 2018 року було прийнято рішення про затвердження тарифу на утримання будинку та прибудинкової території з 01 серпня 2018 року у розмірі:

1 поверх - повний тариф - 3,70 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири;

-пільговий тариф - 1,70 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири;

2-9 поверх - повний тариф - 4,50 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири;

пільговий тариф - 2,00 грн. з 1 м 2 загальної площі квартири.

Фонд капітального ремонту будинку 2,00 грн. з 1м 2 загальної площі квартири.

Прийняті загальними зборами рішення та розміри внесків є діючими, правомірними, ніким не оспореними та не скасованими.

Відповідачем претензій щодо якості та кількості наданих послуг по обслуговуванню будинку АДРЕСА_1 та прибудинкової території у передбаченому законодавством порядку суду та позивачу надано не було.

У період часу з листопада 2016 року по 30 квітня утримання та експлуатацію будинку АДРЕСА_1 здійснювало ТОВ "Управляюча компанія "Житло".

Відповідно до договору про відступлення права вимоги від 01.05.2018 ОСББ "Руставі 17" одержало право вимоги замість ТОВ "Управляюча компанія "Житло" вимагати з відповідача належного виконання зобов"язань по сплаті дольової участі в утриманні будинку та прибудинкової території.

Частиною 1 ст. 66 ЖК України передбачено, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги у порядку встановленому законом.

Статтею 68 ЖК України передбачено, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 ЗУ Про житлово-комунальні послуги`споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно з ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона боржник зобов`язана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, сплатити гроші).

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору.

За період з листопада 2016 року по грудень 2018 року відповідач плату за житлово-комунальні послуги здійснює не регулярно, чим спричиняє майнову шкоду позивачу та перешкоджає належному виконанню позивачем передбачених зобов"язань по утриманню будинку та прибудинкової території.

Згідно оборотної відомості нарахувань та оплати внесків і платежів на утримання будинку та прибудинкової території квартиронаймачу по кв. АДРЕСА_1 ОСОБА_1 за період з листопада 2016 року по листопад 2018 року станом на 01.12.2018 має заборгованість за послуги по утриманню будинку та прибудинкової території в розмірі 4248,23 грн., добровільно погасити заборгованість відповідач відмовляється.

Суд вважає, що відповідач за період з листопада 2016 року по листопад 2018 року належним чином не виконував свої зобов"язання, внаслідок чого утворилася заборгованість в сумі 4248,23 грн., про що свідчить розрахунок заборгованості по внесках на утримання будинку та прибудинкової території, який приєднано до матеріалів справи.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобовязання, на вимогу кредитора зобовязаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

В зв"язку з тим, що відповідачем жодним чином не здійснено заходів по погашенню боргу, позивач набув цілком законного права вимагати як кредитор від боржника, який прострочив виконання грошового зобовязання, відповідальності, передбаченої частиною 2 ст. 625 Цивільного кодексу України.

Згідно з наданого позивачем розрахунку вбачається, що інфляційні нарахування за прострочення грошового зобов"язання станом на 01.12.2018р. становлять 405,32 грн., розмір 3 % річних від простроченої суми складає 120,99 грн., які підлягають до стягнення з відповідача.

Оцінивши зібрані у справі докази, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення і звідповідача на користь позивача необхідно стягнути 4248,23 грн. боргу по внесках на утримання будинку та прибудинкової території, 3 % річних в сумі 120,99 грн., індекс інфляції за весь час прострочення, в сумі 405,32 грн., а всього стягнути 4774,54 грн.

Позивачем при подачі позову до суду сплачений судовий збір в розмірі 1762 грн. позовні вимоги задоволені, тому на підставі ст. 141 ЦПК України, з відповідачів на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в сумі 1762 грн.

Щодо стягнення з відповідачів на користь позивача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 3000,74 грн., суд вважає наступне.

Відповідно до п. 1 ч.2 ст. 137 ЦПК України розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, повязану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Приймаючи до уваги, що суду в підтвердження надання правничої допомоги наданий договір про надання правничої допомоги від 11.12.2018, Додаток №1 до договору про надання правничої допомоги від 11.12.2018 з умовами та обсягом надання вищевказаних послуг, платіжне доручення №2 від 17.12.2018 на суму 3000,74 грн., а тому позовні вимоги в цієї частині також підлягають до повного задоволення.

Керуючись ст. ст.509, 526, 625 ЦК України, ст.ст.67,68 ЖК України,ЗУ Про житлово-комунальні послуги ,ст. 4 Закону України Про об"єднання співвласників багатоквартирних будинків , ст.ст. 83, 95, 137, 141, 223, 259, 263-265, 268, 273, 280- 282 ЦПК, суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на користь об"єднання співвласників багатоквартирного будинку Руставі 17 (юридична адреса м. Черкаси, вул. Руставі,17, код ЄДРПОУ 42007663) борг по внесках на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 4248,23 грн., 3 % річних в сумі 120,99 грн., індекс інфляції за весь час прострочення в сумі 405,32 грн., а всього стягнути 4774 грн. 54 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на користь об"єднання співвласників багатоквартирного будинку Руставі 17 (юридична адреса м. Черкаси, вул. Руставі,17, код ЄДРПОУ 42007663) судовий збір в розмірі 1762 грн., витрати на правову допомогу в сумі 3000,74 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом за письмовою заявою відповідача, яка подається протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено в загальному порядку до Апеляційного суду Черкаської області через місцевий суд (з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до Апеляційного суду Черкаської області) протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення (відповідачем у випадку залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Дата виготовлення повного тексту рішення 23 липня 2019 року.

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення23.07.2019
Оприлюднено24.07.2019
Номер документу83194496
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/16056/18

Рішення від 23.07.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 01.02.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні