Постанова
від 17.07.2007 по справі ап-17/205
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АП-17/205

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2007 р.   Справа № АП-17/205   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л.М. при секретарі судового засідання Нестеренко А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні  адміністративну справу

за позовом:Прокурора Городенківського району Івано-Франківської області, м. Городенка, Івано-Франківської області, вул. Конституції України, 7 в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції в Городенківському  районі, м.Городенка, Івано-Франківської  області, вул.Ринкова, 2,   78100.

до відповідача:

                      Приватного селянського фермерського господарства "Затишок", с.Рашків, Городенківського  району, Івано-Франківської області, вул.Галицька, 31,  78114.

про стягнення 986 грн.35 коп. за рахунок активів

За участю представників:

Від позивача:Горобієвська М.О. - завідувач юридичного сектору (довіреність №8091/Г/10-019   від 22.12.2006 року ).

Від відповідача:представники не з"явилися.

встановив:  заявлено позов про  стягнення 986 грн. 35  коп.

                                            

Позивач заявлені вимоги підтримав.

          Відповідач  в  судове засідання  не з”явився, відзиву на позов не подав. За наведених обставин, справа розглядається за наявними матеріалами відповідно до ст.128 Кодексу адміністративного судочинства  України.

          Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, суд встановив, що Приватне селянське фермерське господарство "Затишок", с.Рашків, Городенківського  району, Івано-Франківської області, вул.Галицька, 31 є платником  податків.

          Станом на 06.06.2007 у Приватного селянського фермерського господарства "Затишок", виник податковий борг перед бюджетом на загальну суму  986 грн. 35 коп. по сплаті земельного податку в результаті несвоєчасної сплати до бюджету платежів, нарахування яких проведено за податковими розрахунками земельного податку на 2006 р., 2007 р. № 913 від 11.01.2006 р. та № 914 від 11.01.2006 р., які подані платником податків до Державної податкової інспекції  в Гопроденксівському районі.

          Згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції (підпункт 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України N 2181-III від 21.12.2000 року).

          Право податкових органів на звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами передбачене пунктом 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу".

          Відповідно до підпункту 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у встановлені строки, визнається сумою податкового боргу платника податку.

          Відповідно до ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів зобов'язані сплачувати відповідну суму податків  і  зборів  в  установлені законом строки.

          Згідно пункту 1.2 статті 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" податковим зобов'язанням є зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Податковим  боргом  в  розумінні п. п. 1.3 ст.1 Закону  України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»є податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно    узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному або судовому порядку,    але несплачене  у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

          Відповідно до пп. 6.2.1 ст. 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені законом строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

          Судом встановлено, що відповідно до п. п. 6.2.1 - 6.2.3 цього Закону ДПІ в м. Івано-Франківську направляла відповідачу першу та другу податкові вимоги: №1/263 від 01.07.2003 року та №2/312 від 09.10.2003 року на узгоджену та несплачену суму  податкового зобов'язання,  однак заборгованість залишилася непогашеною. Наявність податкового боргу відповідача також підтверджується розрахунком суми заборгованості Приватного селянського фермерського господарства "Затишок",  станом на 06.06.2007 року.

          Відповідно до п.3.1.ст.3  Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов»язань виключно за рішенням суду. Активами платника податків в розумінні п.1.7. ст.1 вказаного закону є  -  кошти,  матеріальні  та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

          Доказів, які б свідчили про виконання відповідачем зобов'язання щодо сплати податкового боргу в сумі позову або ж спростували доводи позивача суду не подані.

За наведених обставин, суд вважає вимоги позивача, щодо стягнення податкового боргу в сумі 986 грн. 35 коп. за рахунок активів відповідача, обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

        На  підставі  викладеного  та керуючись ст.124 Конституції України, Законом України  «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»,  п.4. ст.94, ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                            постановив :

позов задоволити.

Стягнути за рахунок активів Приватного селянського фермерського господарства "Затишок", с.Рашків, Городенківського  району, Івано-Франківської області, вул.Галицька, 31 (ідентифікаційний код 30586636) в дохід бюджету 986 грн. 35 коп.,  про що в порядку ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України  видати виконавчий лист після набрання постановою  законної сили.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

         

        Суддя                                                                                         Неверовська Л.М.

           

Постанова виготовлена в повному обсязі та підписана  17.07.2007 р.

Документ виготовлено в  АС "Діловодство суду"

Боднарчук М.Б.              

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення17.07.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу832096
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ап-17/205

Постанова від 17.07.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні