Рішення
від 17.07.2019 по справі 915/1444/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2019 року Справа № 915/1444/19

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Олейняш Е.М. при секретарі судового засідання Ковальжи А.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Управління містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради, вул. Михайла Грушевського, № 3 (вул. Грушевського), м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213 (код ЄДРПОУ 24063287)

до відповідача Публічного акціонерного товариства «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» , вул. Михайла Грушевського, 19 (вул. Грушевського), м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213 (код ЄДРПОУ 01353373)

про стягнення коштів в розмірі 184 749, 45 грн.

Представники сторін у судове засідання не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Миколаївської області звернулось Управління містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради з позовною заявою про стягнення з Публічного акціонерного товариства «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» заборгованості в сумі 184 749, 45 грн.

І. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 27.05.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено розгляд справи по суті в судовому засіданні на 27.06.2019 року.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 27.06.2019 року відкладено розгляд справи в судовому засіданні на 17.07.2019 року.

Сторони явку повноважних представників в судове засідання 17.07.2019 року не забезпечили.

12.07.2019 року до господарського суду Миколаївської області від позивача надійшло клопотання вх. № 11686/19, в якому позивач просить суд розглянути справу за відсутності позивача. Позовну заяву підтримує у повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 196 ГПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Клопотання позивача про розгляд справи за відсутності представника судом задоволено.

Ухвали господарського суду Миколаївської області від 27.05.2019 року та від 27.06.2019 року, надіслані на адресу відповідача Публічного акціонерного товариства «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» , вул. Михайла Грушевського, 19 (вул. Грушевського), м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213 повернуті до суду поштовою установою із відміткою пошти «за не запитом» (арк. 32-35, 43-45).

Відповідно до п. 4 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

В Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, місцезнаходження юридичної особи (п. 10 ч. 2 ст. 9 вказаного Закону)

Ухвали направлялись на адресу відповідача Публічного акціонерного товариства «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» , вул. Михайла Грушевського, 19 (вул. Грушевського), м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213 вказану в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Отже, якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Сторони у розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження, та зобов`язані сумлінно користуватися наданими їм процесуальними правами (рішення Європейського суду з прав людини від 03.04.2008 у справі "Пономарьов проти України".)

Відповідно до ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності представника відповідача.

В судовому засіданні 17.07.2019 року судом відповідно до ч. 1 ст. 240 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ІІ. ЗАЯВИ ТА КЛОПОТАННЯ У СПРАВІ.

Заяви та клопотання відсутні.

ІІІ. СТИСЛИЙ ВИКЛАД ПОЗИЦІЙ УЧАСНИКІВ ПРОЦЕСУ.

1. Правова позиція позивача.

Позивач зазначає, що предметом спору є вимога стягнення грошової заборгованості. Підставою позову позивачем зазначено обставини щодо неналежного виконання відповідачем умов договору оренди нерухомого майна комунальної власності № 5 від 01.08.2013 року, а саме: зобов`язання щодо своєчасної оплати орендних платежів, внаслідок чого позивачем заявлено до стягнення заборгованість у спірній сумі. Позовні вимоги обґрунтовані положеннями ст. 193 ГК України, ст. 530, 625, 629, 785 ЦК України, ст. 19, 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та умовами договору.

2. Правова позиція (заперечення) відповідача.

Відповідач не скористався наданим йому ч. 1, 2, 4 ст. 161 ГПК України правом на подання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

ІV. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ЗМІСТ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН З ПОСИЛАННЯМ НА ДОКАЗИ, НА ПІДСТАВІ ЯКИХ ВСТАНОВЛЕНІ ВІДПОВІДНІ ОБСТАВИНИ.

Розглянувши матеріали справи, керуючись принципом верховенства права, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, суд встановив наступне.

01.08.2013 року між Управлінням містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань міської ради (орендодавець) та Публічним акціонерним товариством Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона (орендар) укладено договір № 5 оренди нерухомого майна комунальної власності (арк. 9-12).

Відповідно до п. 10.1 Договору цей договір укладено строком на 2 роки 11 місяців, що діє з 01 серпня 2013 року до 01 липня 2016 року включно.

Договір підписано та скріплено печатками сторін.

Умовами договору сторони передбачили наступне.

Відповідно до п. 1.1 Договору орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування майно комунальної власності міста (далі - майно) на 1 поверсі загальною площею 202,8 кв.м., розміщене за адресою: АДРЕСА_1 , що перебуває на балансі Управління містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань міської ради (балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку на 31 березня 2013 року і становить 185 030 грн. 00 коп. (сто вісімдесят п`ять тисяч тридцять грн. 00 коп.).

Відповідно до п. 2.1 Договору орендар вступає у строкове платне користування Майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього Договору та акта приймання-передачі майна.

Відповідно до п. 2.2 Договору передача майна в оренду не тягне за собою виникнення в Орендаря права власності на це Майно. Власником Майна залишається територіальна громада міста, а Орендар користується ним протягом строку оренди.

Відповідно до п. 5.1 Договору орендар зобов`язаний використовувати орендоване Майно відповідно до його призначення та умов Договору.

Відповідно до п. 3.1 Договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна, затвердженої рішенням міської ради від 25.02.2010 року № 9 (далі - Методика), або за результатами конкурсу на право оренди Майна і на дату підписання договору становить 3 862 грн. 49 коп. (три тисячі вісімсот шістдесят дві грн. 49 коп.).

Відповідно до п. 3.2 Договору нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до п. 3.3 Договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць.

Відповідно до п. 3.6 Договору орендна плата сплачується Орендарем тільки в грошовій формі незалежно від наслідків господарської діяльності щомісячно не пізніше 15 числа поточного місяця до місцевого бюджету, згідно з наданим Орендодавцем рахунком, який орендар до 10 числа щомісячно самостійно отримує в кабінеті № 316 міськвиконкому.

Відповідно до п. 5.2 Договору орендар зобов`язаний своєчасно отримувати рахунки й у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Відповідно до п. 5.8 Договору орендар зобов`язаний щомісяця до 10 числа надавати Орендодавцеві інформацію про перерахування орендної плати за попередній місяць (копію платіжного доручення з відміткою обслуговувального банку про перерахування орендної плати). На вимогу Орендодавця проводити звіряння взаєморозрахунків по орендних платежах і оформляти відповідні акти звіряння.

Відповідно до п. 3.8 Договору у разі припинення (розірвання) Договору оренди Орендар сплачує орендну плату до дня повернення Майна за актом приймання-передачі включно. Закінчення строку дії Договору оренди не звільняє Орендаря від обов`язку сплатити заборгованості за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, враховуючи санкції.

Відповідно до п. 5.9 Договору орендар зобов`язується у разі припинення або розірвання договору повернути орендодавцеві орендоване майно в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати орендодавцеві збитки в разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) орендованого майна з вини орендаря.

Відповідно до п. 10.6 Договору чинність цього договору припиняться, зокрема, достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням суду.

Відповідно до п. 10.9 Договору у разі припинення або розірвання цього договору майно протягом трьох робочих днів повертається орендодавцю. У разі, якщо орендар затримав повернення майна, він несе ризик його випадкового знищення або випадкового пошкодження.

Відповідно до п. 10.10 Договору майно вважається поверненим Орендодавцю/Балансоутримувачу з моменту підписання сторонами акта приймання-передавання. Обов`язок щодо складання акта приймання-передавання про повернення майна покладається на орендодавця.

Судом встановлено, що на виконання умов договору орендодавець передав, а орендар прийняв у користування майно - нежитлове приміщення на І поверсі, площею 202,8 кв.м., яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі акту приймання-передачі в оренду майна від 01.08.2013 року (арк. 13).

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 10.06.2015 року по справі № 915/836/15:

- стягнуто з відповідача ПАТ «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» на користь позивача Управління містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради заборгованість за оренду нерухомого майна комунальної власності за договором № 5 від 01.08.2013 року в сумі 46 298, 45 грн., в тому числі: 42 215, 74 грн. - заборгованості з орендної плати (за період з липня 2014 року по березень 2015 року); 4 082, 71 грн. - пені;

- розірвано договір оренди нерухомого майна комунальної власності № 5 від 01.08.2013 року, укладений між Управлінням містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради та Публічним акціонерним товариством «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» (арк. 14-17).

Рішення господарського суду Миколаївської області від 10.06.2015 року по справі № 915/836/15 набрало законної сили 23.06.2015 року.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 27.06.2017 року по справі № 915/532/17:

- стягнуто з ПАТ «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» на користь Управління містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради заборгованість зі сплати орендної плати за користування нерухомим майном у сумі 169 737, 02 грн. (за період з 01.04.2015 року по 01.04.2017 року);

- зобов`язано ПАТ «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» повернути за актом приймання-передачі Управлінню містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради нежитлове приміщення площею 202,8 кв.м., розташоване за адресою: м. Первомайськ, вул. Грушевського, 19 (арк. 18-21).

Рішення господарського суду Миколаївської областівід 27.06.2017 року по справі № 915/532/17 набрало законної сили 11.07.2017 року.

29.01.2019 року державним виконавцем Первомайського міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Миколаївській області Габун К.С. складено Акт державного виконавця, яким встановлено, що представник від боржника не з`явився. Виконавчі дії щодо вилучення нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 та передачі зазначеного приміщення Управлінню проведено без представника боржника (арк. 26).

30.01.2019 року державним виконавцем Первомайського міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Миколаївській області Габун К.С. винесено постанову про закінчення виконавчого провадження ВП № 56294636 з виконання наказу № 915/532/17 від 11.07.2017 року про вилучення нежитлового приміщення (арк. 25 на звороті).

На підставі п. 3.8 договору позивачем було нараховано відповідачу орендну плату за період з квітня 2017 року по січень 2019 року на загальну суму 184 749, 85 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості (арк. 27).

Невиконання відповідачем зобов`язання з оплати орендних платежів і стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

V. ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ УЧАСНИКІВ СПРАВИ ТА ДЖЕРЕЛА ПРАВА, ЯКІ ЗАСТОСУВАВ СУД.

Враховуючи вищевикладене, на підставі ст. 11, 202, 509 ЦК України між сторонами на підставі договору виникло господарське зобов`язання, яке в силу ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 759 ЦК України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ч. 3 ст. 283 ГК України об`єктом оренди може бути, зокрема, нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення).

Відповідно до ч. 6 ст. 283 ГК України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1-2, ч. 5 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 286 ГК України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар зобов`язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Строки внесення орендної плати визначаються у договорі (ч. 3 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» ).

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов`язаний повернути орендодавцеві об`єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

У відповідності до ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 3 ст. 653 ЦК України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Відповідно до ч. 2 ст. 795 ЦК України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Відповідно до п. 5.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 12 від 29.05.2013 року Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майна з урахуванням положень статей 653, 795 ЦК України та умов договору, якщо останніми передбачено, що після закінчення або дострокового розірвання договору оренди нарахування орендної плати за фактичне користування майном припиняється з моменту підписання акта приймання-передачі приміщень орендодавцеві, нарахування орендної плати за відповідний період є правомірним.

Відповідно до п. 3.8 Договору у разі припинення (розірвання) Договору оренди Орендар сплачує орендну плату до дня повернення майна за актом приймання-передачі включно. Закінчення строку дії Договору оренди не звільняє Орендаря від обов`язку сплатити заборгованості за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, враховуючи санкції.

Як встановлено вище, договір оренди припинив свою у зв`язку із розірванням за судовим рішенням по справі № 915/836/15. Проте, фактично відповідачем (орендарем) майно повернуто позивачу (орендодавцю) лише 29.01.2019 року під час виконання судового рішення, що підтверджується Актом державного виконавця від 29.01.2019 року та постановою державного виконавця про закінчення виконавчого провадження від 30.01.2019 року. Суду не подано доказів проведення оплати відповідачем за користування майном за період з 01 квітня 2017 року по 29 січня 2019, як і не спростовано позовних вимог в частині нарахування заборгованості в розмірі 184 749, 45 грн.

Отже, позовні вимоги про стягнення з відповідача 184 749, 45 грн. є обґрунтованими, підставними та підлягають задоволенню.

VІ. РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ.

Судовий збір в розмірі 2 771, 24 грн. згідно ст. 129 ГПК України слід відшкодувати позивачу з відповідача.

Керуючись ст. ст. 129, 233, 236-238, 240, 241, 254, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з відповідача Публічного акціонерного товариства «Первомайська міжгосподарська пересувна механізована колона» , вул. Михайла Грушевського, 19 (вул. Грушевського), м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213 (код ЄДРПОУ 01353373) на користь Управління містобудування, архітектури, комунальної власності та земельних питань Первомайської міської ради, вул. Михайла Грушевського, № 3 (вул. Грушевського), м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55213 (код ЄДРПОУ 24063287):

- 184 749, 45 грн. (сто вісімдесят чотири тисячі сімсот сорок дев`ять грн. 45 коп.) - заборгованості;

- 2 771, 24 грн. (дві тисячі сімсот сімдесят одна грн. 24 коп.) - витрат по сплаті судового збору.

3. Наказ видати позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 22.07.2019 року.

Суддя Е.М. Олейняш

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено25.07.2019
Номер документу83219841
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1444/19

Судовий наказ від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Рішення від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні