Рішення
від 17.07.2019 по справі 761/40127/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40127/18

Провадження № 2/761/2672/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Піхур О.В.,

за участю :

секретаря судового засідання - Мусійчук В.С.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради, третя особа: Приватне акціонерне товариство Гіпроцивільпромбуд про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в :

У жовтні 2018 року позивач звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з даним позовом.

Ухвалою судді від 23.10.2018 року відкрито провадження у даній справі в порядку загального позовного провадження та призначено до розгляду у підготовче засідання.

Ухвалою судді від 23.05.2019 року закрито підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті в загальному позовному провадженні.

Позовні вимоги, обґрунтовані тим, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що відділом реєстрації смерті у місті Києві видав свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 28.03.2015р., актовий запис № 5699. Факт споріднення позивача з ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про народження :ерії НОМЕР_2 від 14 травня 1957 року, в якому вказано, що матір`ю ОСОБА_2 є ОСОБА_3 . Однак після смерті ОСОБА_3 позивач не звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки спадкове майно у неї було відсутнє.

З листа ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ГІПРОЦИВІЛЬПРОМБУД (ЄДРПРОУ 02497697, надалі - ПАТ ГІПРОЦИВІЛЬПРОМБУД ) вих. № 01-765 від 09.08.2018р. позивачу стало відомо, що станом - його бабуся ОСОБА_4 та його мати ОСОБА_3 рахуються акціонерами цієї компанії. Так, відповідно до отриманих Позивачем відомостей, за ОСОБА_4 зареєстровано прості іменні акції ПАТ ГІПРОЦИВІЛЬПРОМБУД в бездокументарній формі у кількості 7 шт. В свою чергу, за ОСОБА_3 також зареєстровано прості іменні акції ПАТ ГІПРОЦИВІЛЬПРОМБУД в бездокументарній формі у кількості 7 шт. Після чого позивач звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, однак постановою нотаріуса від 10.08.2018р. позивачу було відмовлено в оформленні спадщини в зв`язку з пропущенням строку для прийняття спадщини.

Тому, позивач просив суд визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини після померлої його матері ОСОБА_3 - 2 місяці з юменту набрання законної сили рішенням суду; визначити ОСОБА_2 додатковий строк для прийняття спадщини після померлої його бабусі ОСОБА_4 - 2 місяці з моменту набрання законної сили рішенням суду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі, посилаючись на викладене в позовній заяві.

У судове засідання представник відповідача не з`явився, подав до суду заперечення на позовну заяву, в якій просив слухати справу без його участі.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, повно та всебічно дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла громадянка ОСОБА_4 , яка була рідною бабою позивача , про що 02 жовтня 1996 року відділом реєстрації актів громадянського стану Печерського району м. Києва було видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 . Майно, яке належало ОСОБА_4 , було успадковане її рідною дочкою та рідною матір`ю позивача - громадянкою ОСОБА_3 . Дівоче прізвище моєї матері та спадкоємиці баби позивача - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про одруження ОСОБА_6 та ОСОБА_3 . Факт споріднення ОСОБА_4 та ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про народження № НОМЕР_5, в якому вказано, що матір`ю ОСОБА_3 є ОСОБА_4 .

Рідна матір позивача ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що відділом реєстрації смерті у місті Києві видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 28.03.2015р., актовий запис № 5699. Факт споріднення Позивача з ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 14 травня 1957 року, в якому вказано, що матір`ю ОСОБА_2 є ОСОБА_3 .

Після смерті матері позивач не звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки спадкове майно у неї було відсутнє. Все, що могло бути успадковане після смерті матері, нею було передане або подароване моїй сім`ї ще до дати її смерті.

З листа Приватного акціонерного товариства Гіпроцивільпромбуд від 09.08.2018р. позивачу стало відомо, що його бабуся ОСОБА_4 та його мати ОСОБА_3 рахуються акціонерами цієї компанії. Так, відповідно до отриманих позивачем відомостей, за ОСОБА_4 зареєстровано прості іменні акції ПАТ ГІПРОЦИВІЛЬПРОМБУД в бездокументарній формі у кількості 7 шт. В свою чергу, за ОСОБА_3 також зареєстровано прості іменні акції ПАТ ГІПРОЦИВІЛЬПРОМБУД в бездокументарній формі у кількості 7 шт.

Отримавши документи та відомості про право власності ОСОБА_4 та ОСОБА_3 на вказані акції, позивач звернувся до державного нотаріуса Першої київської державної нотаріальної контори Мотицького І.Л. із заявою про прийняття спадщини. 10.08.2018р. державний нотаріус Першої київської державної нотаріальної контори Мотицький І.Л. виніс постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, в якій зазначив, що видати свідоцтво про право на спадщину неможливо, оскільки спадкоємцем пропущений встановлений законом для прийняття спадщини строк.

Представником відповідача було подано заперечення на позовну заяву, де він просить суд відмовити в задоволені позову, аргументуючи це тим, що відповідно до абзацу 26 та 29 листа Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування від 16.05.2013 №24-753/0/4-13 - необізнаність особи про наявність спадкового майна не може бути визнане поважною причиною пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Стаття 1222 Цивільного кодексу України передбачає, що спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 549 цього Кодексу спадкоємець вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1223 Цивільного кодексу України, право на спадкування мають особи визначені у заповіті, а у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 1258 Цивільного кодексу України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Згідно із статтею 1220 Цивільного кодексу України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 3, 5 статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Нотаріуси вчиняють нотаріальні дії передбачені ст. 34 ЗУ Про нотаріат .

Відповідно ст. 69 ЗУ Про нотаріат нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом перевіряє факт смерті спадкодавця, наявність заповіту, час і місце відкриття спадщини, склад спадкового майна. Нотаріус або посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, також перевіряє коло осіб, які мають право на обов`язкову частку в спадщині.

Відповідно ст. 49 ЗУ Про нотаріат нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо: 1) вчинення такої дії суперечить законодавству України.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ст. 81 ЦПК України).

Враховуючи вищевикладене, даючи юридичну оцінку зібраним по справі доказам у їх сукупності, беручи до уваги, що позивачем доведено, що строк для прийняття спадщини було ним пропущено з поважної причини, оскільки не було ніяких документів, які б вказували на наявність у ОСОБА_4 та ОСОБА_3 простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства Гіпроцивільпромбуд , оскільки акції існують в без документальній формі, а тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 81, 141, 258, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, ст. ст. 229, 1216 - 1218, 1270, 1272, ЦК України, Постанова Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ) до територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 36, ЄДРПОУ 22883141), третя особа: Приватне акціонерне товариство Гіпроцивільпромбуд (м. Київ, вул. Гоголівська, буд. 22-24, ЄДРПОУ 02497697) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , тривалістю два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складення повного тексту рішення 24.07.2019 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено25.07.2019
Номер документу83225980
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —761/40127/18

Рішення від 17.07.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Рішення від 17.07.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні