Рішення
від 24.07.2019 по справі 910/5631/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

24.07.2019Справа № 910/5631/19 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Торгово - виробнича компанія Майстер

до Товариства з обмеженою відповідальністю Літера - Друк

про стягнення 33067,43 грн

Суддя Усатенко І.В.

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгово-виробнича компанія "Майстер" звернулося до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Літера-Друк" про стягнення 33067,43 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав взяті на себе за договором № 90 від 22.02.2019 зобов`язання по оплаті отриманого товару у повному обсязі, в зв"язку з чим позивач просить стягнути з відповідача 33067,43 грн.

Ухвалою суду від 13.05.2019 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

24.05.2019 від позивача через канцелярію суду надійшов супровідний лист на виконання ухвали від 13.05.2019 про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 29.05.2019 відкрито провадження у справі № 910/5631/19, ухвалено, розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику учасників справи, надано відповідачу строк у 15 днів з дати отримання ухвали на подання відзиву.

Відповідач, згідно рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення № 01030 5033396 9 від 03.06.19 отримав ухвалу суду від 29.05.2019 про відкриття провадження у справі, проте, не скористався своїм правом, забезпеченим ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, відзив у встановлений строк суду не надав. Про наслідки не подання відзиву відповідач був повідомлений ухвалою суду від 29.05.2019 про відкриття провадження у справі № 910/5631/19.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч.1 статті 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч.1 статті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

22.02.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю Торгово - виробнича компанія Майстер (продавець, позивач) та Товариство з обмеженою відповідальністю Літера друк (покупець, відповідач) уклали договір купівлі - продажу № 90 про те, що продавець передає у власність протягом строку дії даного договору, а покупець приймає та сплачує на умовах та в порядку, визначених договором, товар передбачений договором. Сума договору складає: 74278,10 грн. Поставка товару здійснюється на підставі замовлення покупця. Продавець гарантує, що він є власником товару, який поставляється за цим договором, також гарантує, що товар не є проданим, переданим, заставленим третім особам, не знаходиться під арештом, судових справ та інших заборон щодо його відчуження немає, товар не є обтяженим ніякими зобов`язаннями, жодними претензіями третіх осіб.

Предметом договору є: крейдований папір R4 NEXT GLOSS 250 гр/м2, р-р аркуша 70х96 см, в кількості 11900 аркушів за ціною 5695, 00 грн/арк., крейдований папір R4 NEXT GLOSS 250 гр/м2, р-р аркуша 70х100 см, в кількості 1100 аркушів за ціною 5916, 00 грн/арк.

Відповідно до п. 2.1. - 2.3. договору, ціна за товар, що поставляється продавцем, згідно п.1.1. в рахунках та накладних вказується та сплачується в українських гривнях з урахуванням податку на додану вартість. Ціна за товар залишається та сплачується в українських гривнях з урахуванням податку на додану вартість. Ціна за товар залишається незмінною на весь час дії договору, якщо курс EUR/UAH (ASK) взятий на сайті http://www.udinform.com/ на день сплати не відрізняється від курсу EUR/UAH (ASK) на дату, вказану у видатковій накладній, не більш ніж на + 0,5%. В разі збільшення курсу більш ніж на 0,5% ціна за товар перераховується відповідно до зміни проценту курсу. Покупець зобов`язаний оплатити 100% суми даного договору, згідно п. 1.1. та п. 2.1. на протязі 14 банківських днів з дати видаткової накладної. Вартість доставки, маркування та пакування входить до вартості товару. Сторони погоджуються, що згідно податкового кодексу України, податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних за товари ( послуги), отримані за цим договором, будуть надані виключно в електронному вигляді, складені із заповненням всіх обов`язкових реквізитів, передбачених чинним Порядком заповнення накладних, з накладанням електронного цифрового підпису уповноважених осіб та печатки сторони, та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних в строк згідно з чинним законодавством України.

Пунктом 3.1. - 3.3. договору, поставка товару виконується в строк 3 календарних днів з дати даного договору. Дострокова поставка доставляється. Продукція поставляється покупцю за вказаною адресою: м. Київ, вул.. Зрошувальна, буд. 5б. Уповноважений представник покупця перевіряє товар по найменуванню, кількості, ціні та затверджує свої підписом видаткову накладну. При цьому повноваження, відповідальної за приймання товару особи покупця, яка має право підписувати накладні до даного договору, повинні бути підтверджені відповідною довіреністю, завіреною підписом керівника з поставленням печатки.

Відповідно до п. 5.1. та п.п. 5.1.1. договору, продавець зобов`язаний передати покупцю товар належної якості у асортименті, кількості та за цінами, зазначеними у відповідних рахунках - фактурах та накладних.

Згідно з п.п. 5.2.1., 5.2.2. договору, покупець зобов`язаний отримати від продавця товар в термін та місці обмовленому сторонами. Покупець зобов`язаний оплатити переданий йому товар в строк, передбачений п. 2.2. даного договору.

Відповідно до п.6.2., 6.3. договору, у випадку порушення термінів оплати переданої продукції згідно п.2.2. даного договору покупець сплачує продавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості неоплаченої продукції за кожний день прострочення. У разі несплати повної суми за дану отриману партію товару, протягом 28 ( двадцяти восьми) календарних днів, покупець сплачує продавцю штраф в розмірі 25% від вартості неоплаченої продукції.

Пунктом 6.4. передбачено, що сторона, що несе відповідальність згідно даного договору, не звільняється від подальшого виконання умов договору.

Відповідно до п. 9.1. договору, даний договір набирає сили з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами взятих на себе зобов`язань за договором.

Спір у справі виник у зв`язку із неналежним, на думку позивача, виконанням відповідачем грошового зобов`язання із своєчасної оплати переданого у власність за договором №90 від 22.02.2019 товару, в зв"язку з чим позивач просить стягнути з відповідача 33067,43 грн.

З огляду на встановлений ст. 204 Цивільного кодексу України принцип правомірності правочину, суд приймає до уваги договір поставки №90 від 22.02.2019, як належну підставу, у розумінні норм ст.11 названого Кодексу України, для виникнення у позивача та відповідача взаємних цивільних прав та обов`язків.

Дослідивши зміст укладеного між сторонами договору, суд дійшов висновку, що даний правочин за своєю правовою природою є договором купівлі - продажу.

Відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 ст. 656 ЦК України передбачено, що предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому.

Відповідно до ст. 689 ЦК України покупець зобов`язаний прийняти товар, крім випадків, коли він має право вимагати заміни товару або має право відмовитися від договору купівлі-продажу.

Відповідно до ч. 1 ст. 691 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Відповідно до ч. 1 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

За змістом ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

За приписами ст. ст. 11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають, зокрема, з договору.

Згідно зі ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. ст. 6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до п. 2.2. договору, покупець зобов`язаний оплатити 100% суми даного договору, згідно п. 1.1. та п. 2.1. на протязі 14 банківських днів з дати видаткової накладної.

Відповідно до видаткової накладної №337 від 25.02.2019, позивачем було передано ( поставлено), а відповідачем отримано (прийнято) товар: крейдований папір R4 NEXT GLOSS 250 гр/м2, р-р аркуша 70х96 см, в кількості 11900 аркушів за ціною 5695, 00 грн/арк., крейдований папір R4 NEXT GLOSS 250 гр/м2, р-р аркуша 70х100 см, в кількості 1100 аркушів за ціною 5916, 00 грн/арк., передбачений договором на загальну суму 74278,10 грн. Видаткова накладна містить печатку та підпис ТОВ Торгово - виробнича компанія Майстер та підпис уповноваженого представника ТОВ Літера - Друк (повноваження представника відповідача на отримання товару від позивача підтверджується довіреністю №511 від 25.02.2019, довіреність дійсна до 05.03.2019, довіреність містить підпис керівника підприємства та печатку ТОВ Літера - Друк ). До видаткової накладної також додано супровідні документи, а саме, товарно - транспортну накладну №Р337 від 25.02.2019 за якою товару відпущено на суму 74278,10 грн. А також відомості про вантаж, відповідно до якого вартість вантажу ( товару) визначено у розмірі 74278,10 грн., дана відомість містить підписи уповноважених представників сторін та печатки ТОВ Літера - Друк та ТОВ Торгово - виробнича майстерня Майстер .

У матеріалах справи міститься рахунок на оплату №297 від 15.02.2019 до видаткової накладної №337 від 25.02.2019 на загальну суму 74278,10 грн. (видаткова накладна містить посилання на зазначений рахунок).

Отже, відповідно до п.2.2. договору №90 від 22.02.2019, відповідач мав оплатити 100% суми прийнятого за видатковою накладною №337 від 25.02.2019 товару до 18.03.2019 включно.

Відповідно до платіжного доручення №1736 від 14.03.2019 відповідач перерахував на рахунок ТОВ ТВК Майстер грошові кошти у розмірі 5154,07 грн. Призначення платежу: за папір за рах. №497 від 14.03.19 у т.ч. ПДВ 20% - 859,01 грн. .

Відповідно до листа №17 від 14.03.2019 надісланого відповідачем позивачу, ТОВ Літера - Друк просить ТОВ ТВК Майстер , призначення платежу від 14.03.2019 № 1736 вважати наступним: оплата за папір за рах №297 від 15.02.19 у т.ч. пдв 20% - 859,01 грн. .

Таким чином, відповідач частково виконав покладені на нього обов`язки з оплати переданого товару за видатковою накладною №337 від 25.02.2019.

Станом на 19.03.2019 заборгованість відповідача за не оплату поставленого йому позивачем товару складала 69124,03 грн.

Отже, відповідач є таким, що прострочив свої зобов`язання з оплати переданого за договором № 90 від 22.02.2019 товару.

Також у матеріалах справи міститься претензія - вимога № 3 від 25.03.2019, відповідно до якого позивач повідомляє відповідача про наявність заборгованості у розмірі 69124,03 грн. та просить сплатити її на рахунок позивача. Докази направлення даної претензії містяться в матеріалах справи ( рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 01013 0502871 2 та № 01013 0502870 4).

Таким чином, в порушення вищезазначених норм Цивільного кодексу України та умов договору відповідач не здійснив оплату за передану позивачем продукцію в строк, передбачений договором, тобто, не виконав свої зобов`язання належним чином.

Відповідно до платіжного доручення №1838 від 03.04.2019 відповідач (ТОВ Літера - Друк ) перерахував на рахунок позивача ( ТОВ ТВК Майстер ) грошові кошти у розмірі 60000,00 грн. Призначення платежу : оплата за папір за рах №297 від 15.02.2019 у т.ч. ПДВ 20% - 10000,00 грн. .

Отже, заборгованість відповідача за не оплату переданого за видатковою накладною №337 від 25.02.2019 товару, станом на 04.04.2019 складала 9124,03 грн.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Відповідач своїм правом передбаченим ст. 165 ГПК України не скористався, відзив на позовну заяву до суду не подав, жодних доказів в спростування наведених Позивачем обставин не було додано також.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення 9124,03 грн. суми основної заборгованості з не оплати відповідачем вартості отриманого за договором №90 від 22.02.2019 ( видатковою накладною №337 від 25.02.2019) визнаються обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Дії відповідача є порушенням грошових зобов`язань, тому є підстави для застосування встановленої законодавством відповідальності.

Згідно з приписами ст. ст. 216 - 218 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій. Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. Господарські санкції застосовуються в установленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин. Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Відповідно до ч.1 статті 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ч. 6 статті 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до п. 6.3. договору №90 від 22.02.2019, у разі несплати повної суми за дану отриману партію товару, протягом 28 ( двадцяти восьми) календарних днів, покупець сплачує продавцю штраф в розмірі 25% від вартості неоплаченої продукції.

Оскільки, відповідач, відповідно до п. 6.3. договору №90 від 22.02.2019 не сплатив до 25.03.2019 (включно) 100% суми прийнятого за видатковою накладною №337 від 25.02.2019 товару, позивачем було нараховано штраф у розмірі 17281,00 грн. (25%) від вартості неоплаченої продукції.

Згідно перерахунку суду, штраф у розмірі 25% від вартості (69124,03 грн.) неоплаченого товару, який був прийнятий за видатковою накладною №337 від 25.02.2019 складає 17281,00 грн. З огляду на вищезазначене сума штрафу у розмірі 25% від вартості (69124,03 грн.) неоплаченого товару, який був прийнятий за видатковою накладною №337 від 25.02.2019 підлягає стягненню у розмірі - 17281,00 грн.

Відповідно до п. 6.2. договору у випадку порушення термінів оплати переданої продукції згідно п.2.2. даного договору покупець сплачує продавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості неоплаченої продукції за кожний день прострочення.

Згідно ч.6 статті 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений законом або договором.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку ст. 625 ЦК України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові. (Відповідної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у постанові № 48/23 від 18.10.2011 р. та Верховний Суд України у постанові № 3-12г10 від 08.11.2010 р.).

Позивачем за період прострочення оплати відповідачем переданого за видатковою накладною №337 від 25.02.2019 товару було нараховано на суму заборгованості 69124,03 грн. в період з 15.03.19 по 03.04.19 пеню у розмірі 1363,53 грн. та 3% річних у розмірі 113,63 грн., а також в період з 04.04.19 по 22.04.19 на суму заборгованості 9124,03 грн. було нараховано 170,98 грн. пені, та 3% річних у розмірі 14,25 грн.

Суд вважає неправильним розрахунок позивача розмірів пені та 3% річних на суму заборгованості 69124,03 грн. Виходячи з визначеного позивачем періоду прострочення та сум вбачається, що позивачем при нарахуванні їх розмірів, було не враховано п. 2.2. договору №90 від 22.02.2019, укладеного між сторонами. Відповідно до п.2.2 договору покупець зобов`язаний оплатити 100% суми даного договору, згідно п. 1.1. та п. 2.1. на протязі 14 банківських днів з дати видаткової накладної. Датою видаткової накладної №337, за якою відповідачем було отримано товар від позивача, є 25.02.2019. Таким чином, нарахування штрафних санкцій на суму 69124,03 грн. ( заборгованість з не оплати отриманого за договором товару з урахуванням платіжного доручення №1736 від 14.03.2019) мало бути виконано починаючи з 19.03.2019 .

Крім того, в періоди прострочення враховані дати фактичної оплати поставленої позивачем продукції, що призвело до збільшення періодів на один день, відповідно до збільшення розмірів пені на суму вартості одного дня прострочення. (03.04.2019 відповідач згідно платіжного доручення №1838 перерахував позивачу 60000,00 грн.).

Відповідно до частини 2 статті 251 ЦК України терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати (частина 2 статті 252 ЦК України).

Статтею 253 ЦК України передбачено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Згідно з частиною 1 статті 255 ЦК України, якщо строк встановлено для вчинення дії, вона може бути вчинена до закінчення останнього дня строку.

Відповідно до частини 3 статті 549 ЦК України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відтак, пеня може бути нарахована лише за кожен повний день прострочення платежу.

Із системного аналізу наведених приписів чинного законодавства вбачається, що день фактичної поставки товару не включається до періоду часу, за який може здійснюватися стягнення пені.

Отже, з урахуванням положень договору №90 від 22.02.2019 та положень чинного законодавства період нарахування штрафних санкцій на суму заборгованості 69124,03 грн. мав бути визначений з 19.03.2019 по 02.04.2019.

Згідно перерахунку суду, з урахуванням зазначеного вище періоду, сума пені нарахованої на заборгованість (69124,03 грн.) з несвоєчасної оплати переданої продукції, в період з 19.03.2019 по 02.04.2019, складає 1022,66 грн., 3% річних складають 85,22 грн.. З огляду на вищезазначене сума пені підлягає стягненню у розмірі - 1022,66 грн., сума 3% річних підлягає стягненню у розмірі - 85,22 грн..

Згідно перерахунку суду, сума пені нарахованої на заборгованість (9124,03 грн., з урахуванням часткової погашення заборгованості відповідачем згідно платіжного доручення №1838 від 03.04.2019 на суму 60000,00 грн. ) з несвоєчасної оплати отриманої продукції, в період з 04.04.2019 по 22.04.2019, складає 170,98 грн., 3% річних складають 14,25 грн. З огляду на вищезазначене сума пені підлягає стягненню у розмірі - 170,98 грн., сума 3% річних підлягає стягненню у розмірі - 14,25 грн. Періоди визначені судом з врахуванням обмеження на вихід за межі позовних вимог, передбачений ст. 237 ГПК України (з урахуванням періодів, визначених позивачем).

Відповідач своїм правом передбаченим ст. 165 ГПК України не скористався, відзив на позовну заяву до суду не подав, жодних доказів в спростування наведених Позивачем обставин не було додано також.

Відповідно до положень ст. 2 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом - ГПК України) завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. При цьому, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, згідно положень ст. 74 ГПК України. Згідно зі ст. 79 ГПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди. У разі порушення боржником негативного зобов`язання кредитор незалежно від сплати неустойки та (або) відшкодування збитків і моральної шкоди має право вимагати припинення дії, від вчинення якої боржник зобов`язався утриматися, якщо це не суперечить змісту зобов`язання. Така вимога може бути пред`явлена кредитором і в разі виникнення реальної загрози порушення такого зобов`язання

Отже вимоги позивача визнаються судом частково обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню на загальну суму 27698,14 грн.

За приписами ст. ст. 73, 74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Частинами 3, 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

На підставі ст. 129 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача пропорційно сумі задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Літера-Друк" (місцезнаходження: 04212, м. Київ, вул. Маршала Малиновського, буд. 15/3, офіс 110 код ЄДРПОУ 32979649) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгово - виробнича компанія Майстер " (місцезнаходження: 01013, м. Київ, вул. Будіндустрії, будинок 7, кімната 14-А, код ЄДРПОУ 41415251) основного боргу 9124 (дев`ять тисяч сто двадцять чотири) грн. 03 коп., штраф в розмірі 25% від вартості неоплаченої продукції у розмірі 17281 (сімнадцять тисяч двісті вісімдесят одна) грн. 00 коп., 3% річних у розмірі 99 (дев`яносто дев`ять) грн. 47 коп.., пеню у розмірі 1193 (одна тисяча сто дев`яносто три) грн.. 64 коп. та 1609 ( одна тисяча шістсот дев`ять) грн. 08 коп. судового збору.

3. В частині стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Літера- Друк" (місцезнаходження: 04212, м. Київ, вул. Маршала Малиновського, буд. 15/3, офіс 110 код ЄДРПОУ 32979649) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгово - виробнича компанія Майстер " (місцезнаходження: 01013, м. Київ, вул.. Будіндустрій, будинок 7, кімната 14-А код ЄДРПОУ 41415251) пені у розмірі 340,88 грн та 3% річних у розмірі 28,41 грн - відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до частини 1 статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя Усатенко І.В.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.07.2019
Оприлюднено26.07.2019
Номер документу83231526
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5631/19

Рішення від 24.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 29.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні