Ухвала
від 15.07.2019 по справі 201/8022/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/8022/19

Провадження № 1-кс/201/4358/2019

УХВАЛА

15 липня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу про прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 32019041670000016 від 11.04.2019 року за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу про прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 32019041670000016 від 11.04.2019 року за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.212 КК України.

В обґрунтуваннязаявленого клопотанняслідчий посилавсяна те,що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) яке перебуває на податковому обліку ІНФОРМАЦІЯ_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ., при здійсненні фінансово-господарської діяльності з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ) у період 2018 року, діючи умисно з метою мінімізації власних податкових зобов`язань, шляхом проведення безтоварних операцій, безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ, у зв`язку з чим в порушення п.п. 139.1.9, п.п.201.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. навмисно ухилились від сплати податку на додану вартість, за вищевказаний період, на суму 2 906 279 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) перебуває на обліку ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 . Основний вид діяльності - будiвництво житлових i нежитлових будівель.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у 2018 році отримано бюджетні кошти у розмірі близько 118,4 млн. грн., на виконання будівельних робіт закладів охорони здоров`я, будівельних робіт та поточного ремонту, водопровідних та санітарно-технічних робіт.

Основними розпорядниками коштів є - ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Після перемоги конкурсів з проведення тендерних торгів схема роботи вказаного підприємства полягає у тому, що державні грошові кошти з використанням послуг «конвертаційних центрів» обготівковуються та у подальшому на них здійснюється придбання продукції (послуг) за цінами нижчими, ніж зазначені в тендерних угодах, або такі кошти привласнюються, розподіляються та легалізуються учасниками оборудки.

Так за період 2018 року підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » згідно єдиного реєстру податкових накладних та додатків № 5 до декларацій з ПДВ АІС податковий блок ДФС України, здійснило нібито придбання ТМЦ (робіт, послуг) - перерахувало отримані бюджетні кошти на рахунки СГД з ознаками «фіктивності», а саме: - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ) керівник та засновник ОСОБА_5 , НОМЕР_3 , загальна сума фінансово-господарських операцій складає 2 906 279,7 грн. ПДВ - послуги монтажу та обладнання, послуги вантажних перевезень, отримання труб, металоконструкцій та систем аерації.

Згідно інформаційних баз даних ДФС України ОСОБА_5 є засновником, директором та головним бухгалтером в одній особі на підприємствах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_8 ),

Допитана по кримінальному провадженню в якості свідка ОСОБА_5 показала що здійснила реєстрацію (перереєстрацію) на своє ім`я ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), за грошову винагороду, без мети ведення підприємницької діяльності передбаченою статутом вищевказаного підприємства, з метою надання можливості третім особам здійснювати прикриття незаконної діяльності вищевказаного підприємства.

Згідно дослідження аудиторської фірми ТОВ АФ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » за № 1/04 від 01.04.2019 встановлено ймовірні збитки, нанесені державі службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у вигляді несплати податку на додану вартість по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у сумі 2 906 279,7 грн.

В ході досудового розслідування по кримінальному провадженню № 32019041670000016 виникла необхідність в отриманні доказів інформаційного характеру, а саме документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) що становлять банківську таємницю зокрема інформацію про рух грошових коштів по банківським рахункам.

Згідно бази даних ДФС України АІС «Податковий блок» було встановлено що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) має розрахункові рахунки в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (мфо НОМЕР_9 ) а саме: № № НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , - українська гривня.

На підставі вищевикладеного слідчий для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення просить суд надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку), що містять банківську таємницю, надати тимчасовий доступ (тобто можливість ознайомитись та вилучити для приєднання до матеріалів кримінального провадження № 32019041670000016 ) до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) що знаходяться у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (мфо НОМЕР_9 ).

Слідчий надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутністю.

Враховуючи неприбуття сторін у судове засідання для розгляду клопотання, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування кримінального провадження за допомогою технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» відомості про операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди є банківською таємницею.

Відповідно до ст. 62 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками органам прокуратури України, Служби безпеки України, Державному бюро розслідувань. Національної поліції, Національному антикорупційному бюро України, Антимонопольного комітету України - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу.

Будь-яка інша інформація та в іншому обсязі, що стосується фізичних та юридичних осіб та містить банківську таємницю, може бути розкрита тільки на письмовий запит або з письмового дозволу власника такої інформації, оформленого відповідно до вимог нормативно-правових актів України, або за рішенням суду.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Нечипорук та Йонкало проти України" від 21 квітня 2011 року термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (також рішення від 30 серпня 1990 р. у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» (Fох, Campbell and Hartley v. the United Kingdom), п. 32, Series A, № 182).

У справі «Бакланов проти Росії» (рішення від 09.06.2005), так і в справі «Фрізен проти Росії» (рішення від 24.03.2005), Європейський суд з прав людини зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Частиною 2 ст. 91 КПК України передбачено, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, а також шляхом проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим кодексом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів, як один із заходів забезпечення кримінального провадження, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їхні копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як випливає з положень п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, частиною шостою вищезазначеної статті Кримінального процесуального закону також передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті буде доведено можливість використання як доказів відомості, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Суддя, дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, дійшов висновку, що клопотання слідчого про надання тимчасового доступу підлягає задоволенню, оскільки слідчим надано суду належні та достатні докази того, що дана слідча дія є необхідною. у даному кримінальному провадженні, так як проведення тимчасового доступу може дозволити органу досудового розслідування виявити та зафіксувати відомості щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, встановити коло причетних осіб, а також для ефективного та повного досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні. Крім того, слідчим суддею враховано те, що здобути необхідну для досудового розслідування інформацію іншим шляхом, окрім як звернення до слідчого судді із клопотанням про тимчасового доступу та отримання останнього, є неможливим. Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 91,93, ч. 4 ст. 107, 110,131-132, 159-160 163166, 309, 369372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 старшому слідчому 5-го ВРКП СУФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , старшому слідчому 5-го ВРКП СУФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , старшому слідчому 5-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_7 , старшому слідчому 5-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_8 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_9 дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей і документів та їх вилучення (виїмку), що містять банківську таємницю, надати тимчасовий доступ (тобто можливість ознайомитись та вилучити для приєднання до матеріалів кримінального провадження № 32019041670000016 ) до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) що знаходяться у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (мфо НОМЕР_9 ) а саме:

-обліково-реєстраційної юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з моменту відкриття і по теперішній час;

банківські картки із зразками підписів посадових осіб та відбитками печатки підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з моменту відкриття і по теперішній час.;

роздруківки про рух грошових коштів з зазначенням дат, контрагентів та призначення платежів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) №№ НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , - українська гривня,з моменту відкриття і по теперішній час у паперовому та електронному виді;

оригіналів розрахункових документів, що відображають надходження і витрату коштів по вищевказаним рахункам підприємств з моменту відкриття і по теперішній час.;

всіх платіжних документів та чеків вказаних підприємств з моменту відкриття і по теперішній час;

договори щодо отримання векселів, реєстр виданих векселів, оригінали векселю (або копії) які підтверджують пред`явлення до його сплати, заяви щодо сплати векселя, акти пред`явлення векселів до сплати;

матеріали кредитних справ стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з моменту відкриття і по теперішній час;

документів (роздруківки) з електронних реєстрів чи файлів, в яких містяться/збережені відомості та інші контактні або ідентифікаційні дані клієнта (номери телефонів, ІР-адреси, ПІБ та інше), за допомогою яких передавалися дані по вищевказаних рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) про зміну залишків на ньому по системі «Клієнт-Банк» за період часу з моменту відкриття по теперішній час;

відеозаписів (файлів), на яких зафіксовано через електронні ресурси (відео-візуальний контроль) отримання та перерахування готівки за допомогою програмно-технічних комплексів, призначених для автоматизованої видачі та прийому готівкових грошових коштів, як з використанням платіжних карт, так і без, а також виконання інших операцій, в тому числі оплати товарів і послуг, складання документів, що підтверджують вищезазначені операції, на магнітному носії, за період з моменту відкриття і по теперішній час.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —201/8022/19

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні