Ухвала
від 24.07.2019 по справі 757/36679/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36679/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення,-

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого другого слідчого відділу Третього управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий ОСОБА_3 подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб.

Судовим розглядом встановлено, що Третім Управлінням організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000000790, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 червня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні досліджуються факти зловживання військовими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 своїм службовим становищем з метою заволодіння державним майном шляхом проведення державних закупівель за завищеними цінами в порушення вимог Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони», вчинене у великих розмірах, з залученням підконтрольних підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

У ході досудового розслідування встановленою що у період 2016-2019 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) визнано переможцями ряду процедур публічних закупівель, які проводилися ІНФОРМАЦІЯ_1 , за результатами яких укладено відповідні договори.

Аналізом результатів проведення державних закупівель з використанням системи « ІНФОРМАЦІЯ_6 », встановлено, що вищезазначеним договорам передувало оголошення про проведення процедури публічної закупівлі, де замовником виступало Міністерство оброни України, учасниками, як правило ставали ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), переможцем обиралося одне з зазначених підприємств, при цьому кількісний склад учасників для кожної процедури змінювався.

У ході досудового розслідування одержано відповідь-повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_7 про розрахункові рахунки, які використовувались у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в ході здійснення фінансово-господарської діяльності та були відкриті в період 2016-2019 роки, в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » , а саме:

В українській гривні № НОМЕР_5 (дата відкриття 17.02.2017), № НОМЕР_6 (дата відкриття 28.03.2017);

Долар США № НОМЕР_5 (дата відкриття 17.02.2017);

Євро № 26006008100920 (дата відкриття 17.02.2017).

У зв`язку з викладеним, у слідства виникла необхідність дослідити обставини, пов`язані з відкриттям, обслуговуванням та здійсненням банківських операцій по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », отримати документи щодо подальшого руху грошових коштів отриманих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а також документи про осіб, які реєстрували, володіють (володіли) та розпоряджаються (розпоряджались) вказаним рахунком, та інших документів, а відтак наявна необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей та документів.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні прокурора, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161, 162, 163 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні. Разом з тим, прохання слідчого про вилучення оригіналів документів, слідчий суддя вважає передчасним, а відтак клопотання слід задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 62019000000000790 від 04.06.2019 ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх в копіях, які містять охоронювану законом таємницю по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »: в українській гривні № НОМЕР_5 (дата відкриття 17.02.2017), № НОМЕР_6 (дата відкриття 28.03.2017);

Долар США № НОМЕР_5 (дата відкриття 17.02.2017);

Євро № 26006008100920 (дата відкриття 17.02.2017), які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 , за період часу з дати відкриття рахунку по дату закриття рахунку, та провести в банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » виїмку їх в копіях, а саме:

- листів, заяв, довіреностей та інших документів, наданих посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », щодо надання повноважень іншим особам подавати до банку АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » платіжні доручення, перераховувати кошти, отримувати кошти, виписки банку тощо;

- виписки про рух грошових коштів по зазначеним рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з інформацією про точний час надходження (включаючи години, хвилини і секунди) і перерахування коштів по зазначеному рахунку компанії за період з моменту відкриття рахунку по дату закриття рахунку, в тому числі залишок грошових коштів на кінець і початок банківського дня, призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів зазначеної компанії, їх реєстраційні коди;

- банківські виписки про видачу готівки та чеків з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- договорів та інших документів на встановлення системи дистанційного керування банківськими рахунками;

- договорів, інших фінансових документів, що стали підставою для руху коштів по рахунку;

- договорів, укладених на користь чи за дорученням ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за період з моменту відкриття по дату закриття рахунку, в тому числі договорів, укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності з придбання та продажу цінних паперів;

- відомостей щодо управління вказаним рахунком шляхом використання всесвітньої системи об`єднаних комп`ютерних мереж Internet із зазначенням IP-адреси користувача і фактичної адреси;

- фотознімків особи (представника) вказаної компанії, якщо представниками банку робились такі при відкритті рахунку та його обслуговуванні;

- відомостей про всі рахунки, які були відкриті зазначеною компанією у банківській установі у вказаний період.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена у двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах клопотання № 757/36679/19-к.

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/36679/19-к

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні