Рішення
від 22.07.2019 по справі 916/1400/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" липня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1400/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Смелянець Г.Є.,

при секретарі судового засідання Орлов О.О.

розглянувши у судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження

справу №916/1400/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтера Кемікал"

до відповідача ОСОБА_1

про стягнення 37 461,28 грн., -

за участю представників :

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Альтера Кемікал" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з ОСОБА_1 37 461,28 грн., з яких: 25 480,00 грн. - основна сума заборгованості, 2 038,98 грн. - 3% річних, 9 942,30 грн. - інфляційне зростання.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором поставки № А-2028 від 01.06.2016р.

27.05.2019р. господарським судом Одеської області постановлено ухвалу про прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі, та розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У судове засідання щодо розгляду справи по суті позивач не з`явився та надав до суду заяву про розгляд справи без участі представника за вх. №12636/19 від 24.06.2019р.

Відповідач у судове засідання щодо розгляду справи по суті не з`явився, відзив на позов не надав, про причини свого нез`явлення суд не повідомив та жодних заяв чи клопотань про відкладення судового засідання не надав.

При цьому, ухвала про відкриття провадження у справі від 27.05.2019р., про оголошення перерви у судовому засіданні від 24.06.2019р., які надіслані відповідачу на адресу місця реєстрації, яка зазначена у довідці Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області від 02.07.2019р. №4/6-98, повернуті до суду органами зв`язку із зазначенням причин повернення інші причини не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення.

Окрім того, про дату, час і місце судового засідання 22.07.2019р. відповідач повідомлений судом шляхом розміщення відповідного оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Отже, із врахуванням строку розгляду справи, враховуючи, що господарським судом вжито всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про дату, час і місце розгляду судової справи, та забезпечення реалізації відповідачем права на судовий захист своїх прав та інтересів, в тому числі шляхом надання відповідних заяв по суті справи, господарський суд визнав за можливе вирішити справу за наявними матеріалами справи відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України.

Отже, із врахуванням строку розгляду справи, враховуючи, що господарським судом вжито всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про дату, час і місце розгляду судової справи, та забезпечення реалізації відповідачем права на судовий захист своїх прав та інтересів, в тому числі шляхом надання відповідних заяв по суті справи, господарський суд визнав за можливе вирішити справу за наявними матеріалами справи відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України.

На підставі ст. 240 ГПК України у судовому засіданні 22.07.2019р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи господарським судом встановлено:

01.06.2016р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Альтера Кемікал" (продавець, позивач) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (покупець, відповідач) укладено договір поставки №А-2028, згідно з яким продавець зобов`язується передати у власність покупця, а покупець зобов`язується прийняти у свою власність та оплатити товар на умовах, в кількостях та за ціною (вартістю), що наводяться в рахунку-фактурі, специфікації, або інших передбачених чинним законодавством документах на товар, які є невід`ємною частиною договору (додатки) та остаточно узгоджуються сторонами на кожну окрему партію товару.

Згідно п. 2.2. Договору, покупець, підписуючи документ про відвантаження (видаткову накладну, товарно-транспортну накладну або інший документ, що засвідчує відвантаження Товару від Продавця та Перевізника), виявляє згоду на прийняття Товару відповідно до попередньої домовленості із Продавцем та позбавляється права заявляти претензії, щодо невідповідності поставленого Товару за кількістю, номенклатурою, асортиментом та ціною попередній домовленості із Продавцем. Уповноважуючи певну особу на прийняття Товару від Продавця або Перевізника Покупець автоматично уповноважує таку особу підписувати відповідні товарно-супровідні документи на Товар. Приймання Товару за якістю здійснюється Покупцем в строк не більше п`яти днів з моменту його відвантаження.

Відповідно до п. 2.3 Договору, строки та умови поставки товару визначаються на кожну партію товару окремо та вказуються у специфікації, яка є невід`ємною частиною цього Договору.

П. 3.1 Договору встановлено, що загальна ціна (вартість) товару за цим договором визначається у рахунку-фактурі. Оплата ціни (вартості) товару здійснюється покупцем в національній валюті України безготівково шляхом банківського переказу грошових коштів на поточний рахунок продавця.

Відповідно до п. 3.2 Договору, оплата вартості (ціни) товару здійснюється покупцем, протягом 14 (чотирнадцяти) календарних днів з моменту відвантаження. Датою оплати вартості (ціни) Товару вважається дата надходження грошових коштів на поточний рахунок Продавця.

Згідно п. 4.1.1. Договору, продавець зобов`язується надати покупцю разом з товаром або засобами поштового зв`язку наступні документи: рахунок, видаткову накладну, податкову накладну.

Відповідно п. 4.2.1 Договору, покупець зобов`язується оплатити повну вартість (ціну) Товару у визначені цим Договором строки (терміни).

Умовами п. 5.2 Договору встановлено, що у випадку несвоєчасного виконання прийнятих на себе грошових зобов`язань по оплаті за товар за цим договором покупець зобов`язаний сплатити на користь продавця пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від загальної суми поставки за кожний день прострочення виконання зобов`язань.

П. 9.1 Договору встановлено, що договір набирає чинності з дати його укладення (підписання) сторонами ті діє до 31 грудня 2016 р., та моменту повного та належного виконання сторонами усіх своїх зобов`язань за цим Договором.

Відповідно до п. 9.2 Договору, якщо жодна зі сторін за 10 днів до закінчення терміну дії цього договору не заявила про своє бажання розірвати договір, то він вважається пролонгованим на один календарний рік, на тих же умовах.

Також господарським судом встановлено, що на виконання умов укладеного між сторонами договору позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 45 180 грн., що підтверджується видатковою накладною №104 від 02.06.2016р., згідно з якою вартість поставленого відповідачу товару становить 45 180,00 грн., довіреністю № 43 від 26.05.2016р. на отримання товарно-матеріальних цінностей уповноваженою особою ОСОБА_1 , а також рахунком на оплату №120 від 26.05.2016р., згідно з яким до сплати за товар відповідачем підлягає 45 180 грн.

В свою чергу відповідачем здійснено часткову оплату поставленого позивачем товару в сумі 19 700 грн., що підтверджується платіжними дорученнями: №3886 від 21.06.2016р. на суму 8 000 грн., № 3921 від 28.07.2016р. на суму 5 900 грн., № 3951 від 11.08.2016р. на суму 5 800 грн.

Залишок вартості поставленого позивачем товару неоплачений відповідачем, що і зумовило звернення позивача до суду з даним позовом.

Окрім того, згідно Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 18.02.2019р. до реєстру 04.10.2018р. внесено запис щодо припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 за власним рішенням.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, з наступних мотивів.

Відповідно до ст.509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст.11 цього Кодексу.

У ст.11 ЦК України встановлено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договір, який є обов`язковим для виконання сторонами.

Як вище встановлено господарським судом між сторонами у справі укладений договір про поставки №А-2028 від 01.06.2016р., згідно з яким позивач зобов`язався передати у власність відповідача товар, а відповідач зобов`язався прийняти та оплатити наступний товар протягом 14 календарних днів з моменту відвантаження.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно з ч.1 ст.692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

В силу вимог ч. 1 ст.530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Між тим, як вище встановлено господарським судом, товар, який позивач поставив відповідачу на суму 45 180 грн. відповідач оплатив частково в сумі 19 700 грн. залишок боргу в сумі 25 480 грн. не оплачений відповідачем як у строк, що встановлений у договорі, так і в подальшому.

При цьому, жодних заперечень щодо наявності цього боргу, а тим більш доказів, які спростовують його наявність відповідач до суду не надав.

У ст.610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У ст. 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши здійснений позивачем розрахунок 3% річних, згідно з яким розмір нарахованих відповідачу 3% річних з 12.08.2016р. по 12.04.2019р. становить 2 038,98 грн., господарським судом встановлено відповідність цього розрахунку обставинам справи щодо прострочення відповідача в оплаті товару.

Перевіривши розрахунок індексу інфляції, який здійснений позивачем, та згідно з яким розмір індексу інфляції з серпня 2016р. по лютий 2019р. включно становить 9 942,30 грн., господарським судом встановлено наявність арифметичної помилки у цьому розрахунку, оскільки за розрахунком суду розмір інфляційних з серпня 2016р. по лютий 2019р. включно становить 9 107,14 грн.

Розрахунок суми боргу з урахуванням індексу інфляції

Період заборгованостіСума боргу (грн.)Сукупний індекс інфляції за період?Інфляційне збільшення суми боргу?Сума боргу з врахуванням індексу інфляції? 01.08.2016 - 28.02.2019 25480 1.357 9107.14 34587.14

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість і правомірність позовних вимог в частині стягнення з відповідача основного боргу в сумі 25 480 грн., 3% річних в сумі 2 038,98 грн. та інфляційних втрат в сумі 9 107,14 грн., а отже, і їх задоволення.

Щодо наявності у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань запису про припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 за власним рішенням 04.10.2018р., господарський суд на підставі вимог п.4 ст.236 ГПК України враховує висновки щодо застосування норм права, який викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 13 лютого 2019 року у справі № 910/8729/18, та згідно з яким за змістом ст.ст. 51, 52, 598-609 ЦК України, статей 202-208 ГК України, частини восьмої статті 4 Закону України від 15 травня 2003 року N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" у випадку припинення підприємницької діяльності ФОП (із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію такого припинення) її зобов`язання (господарські зобов`язання) за укладеними договорами не припиняються, а продовжують існувати, оскільки вона як фізична особа не перестає існувати та відповідає за своїми зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтера Кемікал" задовольнити частково.

2.Стягнути з ОСОБА_1 / АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 / на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтера Кемікал" /49000, м. Дніпро, узвіз Балашовський, буд. 15, код ЄДРПОУ 39886949/ основний борг у розмірі 25 480 /двадцять п`ять тисяч чотириста вісімдесят/ грн., 3 % річних у розмірі 2 038 /дві тисячі тридцять вісім/ грн. 98 коп., інфляційні втрати у розмірі 9 107 /дев`ять тисяч сто сім/ грн. 14 коп., та судовий збір у розмірі 1920 /одна тисяча дев`ятсот двадцять/ грн. 95 коп.

3. У задоволені решти позовних вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст.241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня складання повного рішення.

Повне рішення складено 26 липня 2019 р.

Суддя Г.Є. Смелянець

Дата ухвалення рішення22.07.2019
Оприлюднено26.07.2019
Номер документу83258829
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 37 461,28 грн

Судовий реєстр по справі —916/1400/19

Рішення від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні