Рішення
від 18.07.2019 по справі 127/7863/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/7863/19

Провадження № 2-о/127/204/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 липня 2019 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого судді Бойко В.М.,

за участю секретаря Ревтюх О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вінниці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: товариства з обмеженою відповідальністю Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест , Вінницький міський центр зайнятості про встановлення факту відсутності трудових відносин,-

ВСТАНОВИВ:

У березні 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду за заявою про встановлення факту відсутності трудових відносин. Заява обґрунтована тим, що 26.09.2018 року ОСОБА_1 звернулась до Вінницького міського центру зайнятості з метою пошуку роботи та отримання статусу безробітної. Працівниками центру зайнятості відмовлено у взятті заявника на облік та повідомлено, що вона перебуває трудових відносинах з ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест , які до теперішнього часу не розірвані. Заявник зазначає, що ніколи не працювала ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест , а її дані використані останнім без відому. Заходи щодо врегулювання даної ситуації позитивного результату не дали, що й стало підставою звернення до суду. Встановлення даного факту ОСОБА_2 необхідно для отримання допомоги по безробіттю та уникнення непорозумінь при призначенні пенсії за віком

Ухвалою суду від 02.04.2019 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Заявник до судового засідання не з`явилась, однак до суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представник заінтересованої особи Вінницького міського центру зайнятості до судового засідання не прибула, однак до суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності. Проти задоволення заявлених вимог не заперечила..

Представник заінтересованої особи ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест до судового засідання не з`явився, про причини неявки до суду не повідомив, хоча про місце, дату та час судового засідання повідомлявся належним чином.

Вирішуючи заяву, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що 26.09.2018 року ОСОБА_3 з метою пошуку роботи звернулась до Вінницького міський центр зайнятості.

Відповідно до листа від 05.12.2018 року ОСОБА_3 повідомлено, що набуття нею статуту безробітної не представляється можливим. Відмова мотивована перебуванням заявника у трудових відносинах з ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест з 01.05.2017 року, при цьому інформація про розірвання трудових відносин в Державному реєстрі загальнообов`язкового державного соціального страхування відсутня (а.с. 18, 19).

Згідно копії трудової книжки ОСОБА_3 вбачається, що заявниця трудового договору з ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест не укладала та не перебувала з останнім у трудових відносинах. Так з 01.09.2016 року по 14.09.2018 року працювала менеджером інтернет-магазину за трудовим договором № 3 від 31.08.2016 року (а.с. 6-7).

Встановлення даного факту ОСОБА_2 необхідно для отримання допомоги по безробіттю та уникнення непорозумінь при призначенні пенсії за віком.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України передбачено, що суд в порядку окремого провадження розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення та від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, у випадках коли діючим законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення - в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: - згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; - заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Для виникнення трудових відносин між роботодавцем та працівником необхідна згода двох сторін, яка реалізується у формі договору. Такого договору ОСОБА_1 з ТОВ Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест не укладала, що підтверджується оглянутою в судовому засіданні трудовою книжкою.

Використання товариством даних заявника без її згоди у власних цілях не може створювати для ОСОБА_1 виникнення або зміни прав та обов`язків.

Враховуючи наведене, суд вважає, що заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати залишити за заявником.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 141, 206, 213, 259, 263-265, 315, 319 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що відсутності трудових відносин ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 з товариством з обмеженою відповідальністю Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест , ЄДРПОУ 41290906.

Судові витрати залишити за заявником.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення суду складено 18.07.2019 року.

Заявник ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа товариство з обмеженою відповідальністю Будівельно-інвестиційна компанія Орлеан-інвест , адреса: м. Херсон, вул. Миру, 19, ЄДРПОУ 41290906.

Заінтересована особа Вінницький міський центр зайнятості, адреса: м. Вінниця, вул. Привокзальна, 28, РНОКПП 42433672.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено28.07.2019

Судовий реєстр по справі —127/7863/19

Рішення від 18.07.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бойко В. М.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бойко В. М.

Ухвала від 20.03.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бойко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні