Ухвала
від 29.01.2019 по справі 450/936/17
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/936/17 Провадження № 1-кп/450/24/19

УХВАЛА

29 січня 2019 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

представника цивільного позивача ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Пустомити клопотання представника потерпілого ОСОБА_8 про зняття арешту у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12016140260000541 від 14.11.2016 року щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, -

в с т а н о в и в :

10 січня 2019 року представник потерпілого звернувся до суду із клопотанням про зняття арешту з майна, в якому просить скасувати арешт накладений ухвалою Перемишляиського районного суду Львівської області на комплекс будівель (адмінбудинок, будинок прохідної, будинок складу, будинок столярного цеху) по АДРЕСА_1 , загальною площею 1171,7 кв.м.

В обґрунтування поданого клопотання зазначає, що 12.12.2016р. ухвалою Перемишлянського районного суду Львівської області накладено арешт на комплекс будівель (адмінбудинок, будинок прохідної, будинок складу, будинок столярного цеху) по АДРЕСА_1 , загальною площею 1171,7 кв.м., який відповідно до відомостей з Реєстру права власності на нерухоме майно належав Публічному акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», заборонивши останньому розпоряджатись даним майном.

13.09.2017 року Господарським судом Львівської області прийнято рішення у справі №914/882/17 відповідно до якого визнано недійсним та вирішено скасувати запис Реєстратора Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 30.07.2016 № 15663268 про право приватної власності публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» на об`єкт нерухомого майна: приміщення адмінбудинку, будинку прохідної, будинку складу, будинку столярного цеху (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 986691746233), загальною площею 1171,7 кв.м по вул. Боршівській, 39а у м. Перемишляни Львівської області,

10.12.2018р. Західним апеляційним господарським судом зазначене вище рішення Господарського суду залишене без змін.

З метою виконання вказаних рішень районною радою надано в Центр надання адміністративних послуг при Перемишлянській районній державній адміністрації заяву про скасування права власності за ПАТ «Львівгаз» на комплекс будівель, які знаходяться за адресою: м.Перемишляни, вул.Боршівська, 39а та заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо права власності) на вищевказаний комплекс будівель.

Заява про скасування права власності за ПАТ «Львівгаз» на вказаний комплекс будівель реєстратором була розглянута та відповідно було скасовано право власності за ПАТ «Львівгаз», а у задоволені заяви про визнання права власності за Перемишлянською районною радою було відмовлено, оскільки, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно наявні обтяження накладені відповідно до ухвали Перемишлянського районного суду.

Таким чином зазначений арешт нерухомого майна порушує право Перемишлянської районної ради як власника нерухомого майна.

В судовому засіданні представник потерпілого заявника Перемишлянської районної ради ОСОБА_5 подане клопотання підтримав з підстав наведених у ньому.

Прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав.

Обвинувачений ОСОБА_4 та захисник ОСОБА_6 поклалися на розсуд суду.

Представник цивільного позивача ПАТ «Львівгаз» ОСОБА_7 поклався на розсуд суду.

Розглянувши клопотання та матеріали обвинувального акту, заслухавши думку присутніх сторін кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 , видане 14.12.2009 року на підставі рішення IV сесії ІІ скликання Перемишлянської районної ради № 93 від 12.03.1999 року, комплекс будівель, який знаходиться за адресою: м. Перемишляни вул. Боршівська, 39а, Львівської області як комунальна власність належить Перемишлянській районній раді.

30.07.2016 року державний реєстратор Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області ОСОБА_4 , за номером запису про право власності 15663268, здійснив державну реєстрацію комплексу будівель, який знаходиться за адресою: м. Перемишляни вул. Боршівська, 39а, Львівської області за Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Львівгаз».

Ухвалою слідчого судді Перемишлянського районного суду Львівської області від 12.12.2016 року задоволено клопотання слідчого про арешт майна в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016140260000541 від 24.11.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України та накладено арешт на комплекс будівель (адмінбудинок, будинок прохідної, будинок складу, будинок столярного цеху) по вул. Боршівській, 39а, м. Перемишляни Львівської області загальною площею 1171,7 кв.м., який відповідно до відомостей з Реєстру права власності на нерухоме майно належать Публічному акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», заборонивши останньому розпоряджатись даним майном.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 13.09.2017 року, яке 10.12.2018 року Західним апеляційним господарським судом залишене без змін, у справі №914/882/17 визнано недійсним та вирішено скасувати запис Реєстратора Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 30.07.2016 № 15663268 про право приватної власності публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» на об`єкт нерухомого майна: приміщення адмінбудинку, будинку прохідної, будинку складу, будинку столярного цеху (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 986691746233), загальною площею 1171,7 кв.м. по вул. Боршівській, 39а у м. Перемишляни Львівської області.

Судом встановлено, що на виконання рішення судів заява про скасування права власності за ПАТ «Львівгаз» на вказаний комплекс будівель реєстратором була розглянута та відповідно було скасовано право власності за ПАТ «Львівгаз».

Згідно копії рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень від 04.03.2019 року № 44942014, у задоволені заяви про визнання права власності за Перемишлянською районною радою було відмовлено, оскільки, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно наявні обтяження речових прав на нерухоме майно.

Матеріалами справи встановлено, що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серія НОМЕР_2 від 14.12.2009 року та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно серія ССГ № 119343 від 14.12.2009 року на праві комунальної власності Перемишлянської районної ради зареєстроване нерухоме майно, а саме: комплекс будівель, за адресою: вул. Боршівська, 39 а, м. Перемишляни, Перемишлянського району Львівської області.

За змістом ст. 317 ЦК України право власності складається з 3-х правомочностей: право володіння, право користування і право розпорядження майном.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Відповідно до вимог ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку.

Згідно з ч.1 ст. 174 КПК України, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Так клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Цією ж нормою КПК України передбачено, що арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого їх захисника і законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинили суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду.

Таким чином, законним власником зазначеного вище майна є Перемишлянська районна рада Львівської області.

З матеріалів клопотання, та пояснень власника встановлено, що арешт був накладений обґрунтовано.

Згідно п. 2 ч. 10 ст.110 КПК України, не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Враховуючий вищенаведене, оскільки на момент розгляду клопотання заявником доведено те, що відпали потреби у застосовані арешту на вищевказане майно, подальше його існування призведе до порушення прав власника Перемишлянської районної ради Львівської області, клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 174, 337 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

клопотання представника потерпілого задоволити.

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Перемишлянського районного суду Львівської області від 12.12.2016 року на комплекс будівель (адмінбудинок, будинок прохідної, будинок складу, будинок столярного цеху) по вул. Боршівській, 39а, м. Перемишляни, Львівської області, загальною площею 1171,7 кв. м., який відповідно до відомостей з реєстру права власності на нерухоме майно належить Публічному акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» (справа № 449/1175/16-к).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83273103
СудочинствоКримінальне
Сутьзняття арешту у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12016140260000541 від 14.11.2016 року щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —450/936/17

Ухвала від 17.01.2022

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 25.09.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 05.06.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні