Рішення
від 25.07.2019 по справі 601/1435/19
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/1435/19

Провадження № 2-о/601/49/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 липня 2019 року Кременецький районний суд Тернопільської області у складі: головуючого судді Білосевич Г.С.,

присяжних: Ткачука В.С., Корчинського В.Л.,

з участю секретаря судового засідання Польової Ж.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кременці справу за заявою комунального некомерційного підприємства Почаївська обласна психоневрологічна лікарня Тернопільської обласної ради, заінтересована особа - ОСОБА_1 про госпіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди,

з участю: прокурора Ліщук Д.В.,

представника заявника Якимчук О.М .,

заінтересована особа ОСОБА_1

особи, щодо якої розглядаються питання - ОСОБА_3 та її представника - адвоката Корфа П.К.,

встановив:

В.о. генерального директора КНП Почаївська обласна психоневрологічна лікарня ТОР Василюк Л. В . звернулась до суду із заявою про госпіталізацію ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: с.Ридомиль Кременецького району Тернопільської області у психіатричний заклад без її згоди, у зв`язку з наявністю у неї тяжкого психічного розладу, внаслідок чого остання неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

У судовому засіданні представник КНП Почаївська обласна психоневрологічна лікарня ТОР Якимчук О.М. заяву підтримала з підстав, викладених у ній та просить її задовольнити. Окрім того, пояснила, що ОСОБА_3 хворіє на тяжкі психічні розлади, тому потребує лікування. Неодноразово перебувала у них на лікуванні.

Прокурор в судовому засіданні погодився із заявленими вимогами про госпіталізацію ОСОБА_3 у психіатричний стаціонар без її згоди.

ОСОБА_1 , яка є опікуном ОСОБА_3 , просить подану заяву задовольнити, оскільки остання хворіє на тяжкий психічний розлад, вдома відмовляється від ліків, не спить, кричить, тому потребує лікування.

Адвокат Корф П.К. в судовому засіданні не заперечує проти поданої заяви.

Судом встановлено, що 24 липня 2019 року до КНП Почаївська обласна психоневрологічна лікарня ТОР поступила ОСОБА_3 в супроводі опікуна ОСОБА_1 ..

Згідно огляду комісії лікарів-психіатрів КНП Почаївська обласна психоневрологічна лікарня ТОР від 24 липня 2019 року № 79, оглянуто ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановлено, що вона страждає на важку розумову відсталість, синдром емоційно-волевої нестійкості, внаслідок чого неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, тому не може дати усвідомлену згоду на госпіталізацію.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши огляд комісії лікарів-психіатрів № 79 від 24 липня 2019 року приходить до висновку, що ОСОБА_3 страждає на тяжкий психічний розлад, тому потребує госпіталізації в психіатричний стаціонар без її згоди, оскільки остання не може самостійно дати усвідомлену згоду на лікування.

Згідно статті 14 Закону України Про психіатричну допомогу , особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, оскільки ОСОБА_3 , у зв`язку з наявністю в неї важкого психічного розладу, неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність та потребує госпіталізації до психіатричного закладу без її згоди.

На підставі наведеного, керуючись статтями 339 - 342, 430 ЦПК України, статтею 14 Закону України Про психіатричну допомогу , суд -

вирішив:

Заяву комунального некомерційного підприємства Почаївська обласна психоневрологічна лікарня Тернопільської обласної ради, заінтересована особа - ОСОБА_1 про госпіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: с .Ридомиль Кременецького району Тернопільської області в психіатричний стаціонар без її згоди.

Рішення допустити до негайного виконання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Заявник: комунальне некомерційне підприємство Почаївська обласна психоневрологічна лікарня Тернопільської обласної ради, місцезнаходження: вул. Фабрична, 17 м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02000872.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_2

Головуючий:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення25.07.2019
Оприлюднено28.07.2019
Номер документу83275677
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди, з участю: прокурора Ліщук Д.В., представника заявника Якимчук О.М ., заінтересована особа ОСОБА_1 особи, щодо якої розглядаються питання - ОСОБА_3 та її представника - адвоката Корфа П.К

Судовий реєстр по справі —601/1435/19

Рішення від 25.07.2019

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні