Ухвала
від 26.07.2019 по справі 405/5572/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/5572/19

1-кс/405/3144/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2019 року слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда, ОСОБА_1 , при секретарі судовогозасідання ОСОБА_2 ,за участю старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 розглянувши клопотання, погоджене значальником відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженніпрокуратури Кіровоградськоїобласті, пронадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами кримінального провадження внесеними в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №32019120010000037 від 05.06.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

В слідчому управлінні Головного управління ДФС у Кіровоградській області розслідується кримінальне провадження №32019120010000037 від 05.06.2019, відносно ФОП ОСОБА_4 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що фізична особа-підприємець ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за попередньою змовою з ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_6 ) та іншими невстановленими особами, являючись платником єдиного податку та перебуваючи на другій групі спрощеної системи оподаткування, протягом 2018 року при здійсненні експортних операцій з реалізації горіхів волоських, насіння гарбузового та квасолі, з метою ухилення від сплати податків не відобразив в податковій звітності дохід отриманий від такої діяльності в сумі 43012040 грн. та в порушення вимог ч.2 п.291.4 ст.291, ч.1 п.293.4 ст.293 Податкового кодексу України не сплатив до державного бюджету податок на доходи фізичних осіб в особливо великих розмірах на загальну суму 6451806 грн.

Також, встановлено, щоФОП ОСОБА_4 відкрито розрахункові рахунки у відділеннях різних банків, а саме: АТ «Ідея Банк», АБ «Укргазбанк», АТ «Правекс-Банк».

Згідно отриманої інформації, яку перевірено згідно Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18.02.1992 №2135-XII, через розрахункові рахунки, відкриті ФОП ОСОБА_4 , а також готівкою пройшли значні обсяги грошових коштів, суми яких значно перевищують задекларовані. Тобто ФОП ОСОБА_4 умисно не відобразив у податковій звітності, суми отриманих коштів, за рахунок чого ухилився від сплати податків в особливо великих розмірах.

В поданій податковій декларації платника єдиного податку фізичної особи підприємця за 2018 рік ФОП ОСОБА_4 сума доходу за звітний (податковий період), що оподатковується за ставкою 5% відображено суму в розмірі 956,0 тис. грн.

Згідно отриманої інформації ФОП ОСОБА_4 здійснив реалізацію товару на загальну суму 44 512 040 грн. У 2018 році згідно п.2 п.291.4 ст.291 ПКУ «друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.»

Зважаючи на викладене ФОП ОСОБА_4 за 2018 рік перевищив суму встановленого доходу на 43 012 040 грн.

Згідно п.2 п.293.8 ПКУ «платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу,в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов`язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу».

Беручи до уваги норми п.293.8 ПКУ ФОП ОСОБА_4 не сплатив до Державного бюджету України суму єдиного податку в розмірі 6 451 806 грн.

Вказані вище грошові кошти в сумі 44 512 040 грн. ФОП ОСОБА_4 отримував на розрахункові рахунки, а також готівкою від службових осіб та/або представників ТОВ "ТаркІнвест" (ЄДРПОУ 42462716) та ТОВ "Новадей" (ЄДРПОУ 41544530).

Таким чином, ФОП ОСОБА_4 не дотримався вимог ч.2 п. 291.4 ст. 291, ч 1 п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу України та в свою чергу занижено податок на доходи фізичних осіб в 2018 році в загальній сумі 6451806 грн.

На даний час по кримінальному провадженню виникла необхідність у долучені до матеріалів кримінального провадження документів, предметів та речей за допомогою яких вчиняються вищевказані кримінальні правопорушення шляхом їх вилучення в ході проведення обшуків.

Згідно ч.1 ст.98 КПК України визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі документи, предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом, або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частина 2 статті 98 КПК України передбачає, що речовими доказами є отримані у встановленому законом порядку предмети, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення або зберегли на собі сліди злочину, або були об`єктами злочинних дій, або з`явилися у результаті вчинення кримінального правопорушення, а також гроші та цінності, нажиті злочинним шляхом, і всі інші матеріальні об`єкти, які своїми якостями, ознаками, станом або місцезнаходженням відображають різні обставини предмета доказування (розслідуваної події) і можуть бути засобами до розкриття кримінального правопорушення і встановлення об`єктивної істини у справі та відповідають вимогам належності до справи, допустимості і достовірності.

З метою встановлення повного кола осіб причетних до скоєння кримінального правопорушення та місць зберігання первинної бухгалтерської документації ФОП ОСОБА_4 до оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області направлено доручення в порядку ст. 40 КПК України.

В ході виконання вказаного доручення оперативними працівниками ОУ ГУ ДФС у Кіровоградській області встановлено, що в своїй діяльності група осіб, яка причетна до протиправної діяльності ФОП ОСОБА_4 для ведення бухгалтерського та податкового обліку, зберігання первинних документів, та електронних носіїв використовують приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

За вказаною адресою проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Фактично за даною адресою знаходиться чорнова бухгалтерія щодо обліку кількості ввезених горіхів волоських та гарбузового насіння, закупівельні акти по придбанню товарів, а також комп`ютерна техніка на якій знаходиться реєстр продавців горіхів волоських та гарбузового насіння та інші документи по фінансово - господарській діяльності ФОП ОСОБА_4 .

Згідно інформаційної довідки № 171762595 від 26.06.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

В зв`язку з вищевикладеним, з метою повного, всебічного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виявлення, як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу, а також обставин, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, з метою надання цим обставинам належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку в домоволодінні розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться чорнова бухгалтерія, яка підтверджує протиправні дії вище вказаних осіб.

Вищезазначені документи, які знаходяться за вказаною вище адресою першочергово необхідні для проведення судово-почеркознавчої експертизи, ці документи містять відомості про механізм, обставини та наслідки вчинення кримінального правопорушення пов`язаного з умисним ухиленням від сплати податків, тобто містять відомості про злочинну діяльність, які мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказом під час судового розгляду, а також інші предмети і документи, які можуть мати значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

Беручи доуваги вищевикладенета враховуючи,що уматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що вказаніречі ідокументи маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні,з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,інших предметівта документів,в томучислі намагнітних носіях,якими зафіксованівідомості прообставини вчиненнякримінального правопорушення,виникла необхідністьв проведенніобшуку заадресою АДРЕСА_1 з метоювиявлення тафіксації вищевказанихвідомостей,відшукання знарядьвчинення кримінальногоправопорушення,керуючись ст.ст.110,223,234КПК України слідчий просила задовольнити клопотання.

В судовому засіданні старший слідчий з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 підтримала клопотання пронаданнядозволу напроведення обшуку, просила його задовольнити з підстав зазначених в ньому.

З`ясувавши думку слідчого, дослідивши та оцінивши в сукупності матеріали, додані до клопотання, ґрунтуючись на засадах справедливості, виваженості та законності, приходжу до висновку про доцільність часткового задоволення клопотання та надання дозволу на проведення обшуку.

Частиною 1,2 статті 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; речі, які планується виявити, мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

В той же час, слідчим в клопотанні та під час судового засідання но доведено обгрунтованість вилучення цінностей, здобутих злочинним шляхом під час проведення обшуку, тому в цій частині суд вважає за необхідне відмовити.

Керуючись ст.ст.110, 233,234,235,309 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 погоджене значальником відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженніпрокуратури Кіровоградськоїобласті, пронадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами кримінального провадження внесеними в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №32019120010000037 від 05.06.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України задовольнити частково.

Надати дозвілстаршому слідчому зОВС відділурозслідування кримінальнихпроваджень слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Кіровоградськійобласті ОСОБА_3 таіншим слідчим,які входятьв групупо здійсненнюдосудового розслідування на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , яка згідно інформаційної довідки № 171762595 від 26.06.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна на праві приватної власності належить ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ) з метою виявлення та вилучення речей і документів, які мають значення для вказаного кримінального провадження, а саме: документів фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 , документів бухгалтерського, податкового обліку та податкової звітності по взаємовідносинах з контрагентами щодо придбання горіхів волоських та гарбузового насіння, ТМЦ (робіт, послуг) та поставки даних товарів за 2018 рік, як на паперових так і на магнітних носіях інформації (ноутбуках, нетбуках, планшетах флешкартах, телефонах, дисках, системних блоках, зовнішніх жорстких дисках, модемах, серверах, відео-реєстраторах, сім - картках), чорнові записи, блокноти, сейфи, договори, додатки та специфікації до договорів, додаткові угоди, контракти, накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, шляхові листи, журнали видачі наказів на відрядження, прибуткові та видаткові касові ордери, платіжні доручення, виписки банку, рахунки-фактури, відомості про нарахування та виплату зарплати, заяви про прийняття, звільнення з роботи, надання відпусток, накази по підприємству, авансові звіти, чекові книжки, розрахункові документи, квитанції, складські документи (картки, квитанції), документи, довіреності, акти приймання-передачі робіт, регістри аналітичного та синтетичного бухгалтерського обліку витрат і доходів, головні книги, оборотно-сальдові відомості, журнали-ордери, податкові декларації з податку на прибуток, декларації про валютні цінності, звітність 1ДФ, листування з контрагентами, іншими організаціями, книги реєстрації вхідної та вихідної кореспонденції, касові книги, книги (журнали) складського обліку, прибуткові та видаткові складські накладні, складські квитанції, книгу-головну, статзвітність, Ф.1 "Баланс", Ф.2 "Звіт про фінансові результати", Ф.З "Звіт про рух грошових коштів з додатками та розшифровками", відомості та картки по бухгалтерських рахунках, оборотно-сальдові відомості та картки по бухгалтерському рахунку №311 "Поточні рахунки в національній валюті", відомості по рахунку №361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями загальні та в розрізі контрагентів", відомості по рахунку №631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" загальні та в розрізі контрагентів, картки аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках, роздруківки руху коштів по рахунках, договори на надання брокерських послуг, вантажно-митні декларації, інвойси, міжнародні товарно-транспортні накладні, з/д накладні, довідки про вартість перевезень, документи складського обліку - картки, журнали, реєстри, торгові патенти зазначеного підприємця за 2018 рік.

В іншій частині відмовити.

Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Дві копії ухвали надати для виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_10 Тьор

Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83284374
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —405/5572/19

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні