Рішення
від 23.07.2019 по справі 916/1556/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" липня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1556/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Степанової Л.В.

при секретарі судового засідання Топольницькій Б.П.

за участю представників сторін:

від позивача: Сімчук І.А. за довіреністю;

від відповідача: не з`явився;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-МЕТ" про стягнення 135990,10грн.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулося до Господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-МЕТ" 135990,10грн.

В обґрунтування позовних вимог Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" посилається на неналежне виконання Товариством з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-МЕТ" умов укладеного між сторонами договору про подачу та збирання вагонів №3154 від 17.04.2015р.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 06.06.2019р. було відкрито провадження у справі №916/1556/19, ухвалено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження та призначено справу до розгляду по суті на 27.06.2019р. о 11:20.

В судовому засіданні від 27.06.2019р. було оголошено перерву на 23.07.2019р. о 11:40, про що зазначено у протоколі судового засідання.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.06.2019р. викликано учасників справи у судове засідання на 23.07.2019р. о 11:40.

В судовому засіданні від 23.07.2019р. було оголошено вступну та резолютивну частину рішення по справі №916/1556/19.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

Як вказує позивач, між Державним територіально-галузевим об`єднанням "Південно-Західна залізниця", правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії Південно-Західна залізниця (позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю ПРОМ-МЕТ (відповідач) було укладено договір №3154 від 17.04.2015 року про подачу та забирання вагонів (далі договір). Відповідно до п.3 договору ТОВ ПРОМ- ТЕМП була надана для улаштування примикання під`їзної колії земельна ділянка площею 1900кв.м. в смузі відведення залізниці. Згідно абз.3 п. 14 договору відповідач зобов`язаний сплачувати залізниці відшкодування витрат на утримання земельної ділянки у межах смуги відведення залізниці не пізніше, як за 10 днів до початку звітного місяця, за ставками визначеними калькуляцією за формулою: (П+К) х S, де П - це діюча ставка місцевого земельного податку, К - витрати залізниці на утримання смуги відведення, S - площа земельної ділянки, що зайнята під`їзної колією у межах смуги відведення залізниці.

Позивач зазначає, що за період з 01.06.2017р. по 30.04.2019р. відповідач не відшкодовував позивачу витрати на утримання земельної ділянки у межах смуги відведення, в результаті чого за вказаний період виникла заборгованість у сумі 135990,10грн. за період з 01.06.2017р. по 30.04.2019р.

Враховуючи викладене, позивач просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та стягнути з відповідача заборгованість за утримання земельної ділянки у сумі 135990,10грн.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши наявні докази у сукупності та надавши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст. 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. За приписами ст.5 цього Кодексу здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Аналіз наведених норм дає змогу дійти висновку, що кожна особа має право на захист свого порушеного, невизнаного або оспорюваного права чи законного інтересу, який не суперечить загальним засадам чинного законодавства. Порушення, невизнання або оспорення суб`єктивного права є підставою для звернення особи за захистом свого права із застосуванням відповідного способу захисту.

Як вбачається з матеріалів справи згідно п. 6 ст. 2 Закону України Про особливості утворення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування від 23.02.2012р. №4442-VI та постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014р. №200 Про утворення публічного акціонерного товариства Українська залізниця , Державне територіально-галузеве об`єднання Південно-Західна залізниця реорганізовано шляхом злиття у публічне акціонерне товариство "Українська залізниця". Відповідно до п. 1 наказу Державної адміністрації залізничного транспорту України від 30.11.2015р. №512-Ц/од 30.11.2015 є датою закінчення господарської діяльності Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниці) та підприємств і установ залізничного транспорту, які реорганізуються шляхом злиття, згідно з додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014р. №200, одним з яких є ДТГО Південно- Західна залізниця .

З 01.12.2015р. розпочало господарську діяльність Публічне акціонерне товариство Українська залізниця , яке відповідно до п. 2 Статуту ПАТ Українська залізниця , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015р. №735 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2018р. №938) є правонаступником усіх прав та обов`язків ДТГО Південно-Західна залізниця . Рішенням правління Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" від 16.11.2015р. (протокол №5) затверджено Положення про регіональну філію Південно-Західна залізниця Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", а отже Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії Південно-Західна залізниця є правонаступником Державного територіально-галузевого об`єднання Південно-Західна залізниця .

Враховуючи викладене, Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" є належним позивачем.

Відповідно до частин першої та другої статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення , зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до статті 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ст. 175 Господарського процесуального кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Судом встановлено, що між Державним територіально-галузевим об`єднанням "Південно-Західна залізниця" та відповідачем було укладено договір №3154 від 17.04.2015 року про подачу та забирання вагонів.

Відповідно до п.3 договору ТОВ ПРОМ- ТЕМП була надана для улаштування примикання під`їзної колії земельна ділянка площею 1900кв.м. в смузі відведення залізниці.

Згідно абз.3 п. 14 договору відповідач зобов`язаний сплачувати залізниці відшкодування витрат на утримання земельної ділянки у межах смуги відведення залізниці не пізніше, як за 10 днів до початку звітного місяця, за ставками визначеними калькуляцією за формулою: (П+К) х S, де П - це діюча ставка місцевого земельного податку, К - витрати залізниці на утримання смуги відведення, S - площа земельної ділянки, що зайнята під`їзної колією у межах смуги відведення залізниці.

Як вбачається з матеріалів справи за період з 01.06.2017р. по 30.04.2019р. відповідач не відшкодовував позивачу витрати на утримання земельної ділянки у межах смуги відведення, в результаті чого за вказаний період виникла заборгованість у сумі 135990,10грн. за період з 01.06.2017р. по 30.04.2019р.

Згідно до ст. 193 Господарського кодексу України, яка цілком кореспондується зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Під час розгляду справи відповідачем не надано належних доказів спростовуючих позовні вимоги.

Суд, перевіривши розрахунок позивача, вважає його правильним та зазначає, що стягненню з відповідача підлягають витрати на утримання земельної ділянки у межах смуги відведення залізниці у сумі 135990,10грн. за період з 01.06.2017р. по 30.04.2019р.

Відповідно до ст.3 Цивільного кодексу України загальними засадами цивільного законодавства є зокрема справедливість, добросовісність та розумність.

Згідно ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 79 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

За таких обставин, приймаючи до уваги вищенаведене, а також оцінюючи надані документальні докази в їх сукупності, позовні вимоги Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-МЕТ" про стягнення витрат на утримання земельної ділянки у межах смуги відведення залізниці у сумі 135990,10грн. за період з 01.06.2017р. по 30.04.2019р., обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати по сплаті судового збору у сумі 2039,87грн. покласти на відповідача відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 79, 86, 129, ст.ст. 232-241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-МЕТ" про стягнення 135990,10грн. - задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМ-МЕТ" (65033, м. Одеса, вул. Желябова, 1, код ЄДРПОУ 37294255) на користь Акціонерного товариства "Українська залізниця" (03680, м. Київ, вул. Тверська, 5, код ЄДРПОУ 40075815) в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (01601, м. Київ, вул. Лисенка, 6, код ЄДРПОУ 40081221) 135990,10грн. заборгованості, 2039,87грн. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 327 ГПК України.

Повне рішення складено 29 липня 2019р.

Відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.В. Степанова

Дата ухвалення рішення23.07.2019
Оприлюднено30.07.2019
Номер документу83287704
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1556/19

Ухвала від 30.04.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 12.04.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Рішення від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 06.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні