Рішення
від 29.07.2019 по справі 710/538/19
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/538/19

Провадження № 2-о/710/8/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.07.2019 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Цяпкало Г.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,

ВСТАНОВИВ:

26.04.2019 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла заява в якій заявник просить встановити факт належності ОСОБА_1 (дівоче прізвище ОСОБА_1 , прізвище у першому шлюбі ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючих документів, а саме: трудової книжки, виданої 11.08.1977, серія НОМЕР_1 , в якій помилково дата народження вказана - ІНФОРМАЦІЯ_2 ; трудової книжки, виданої 31.01.1978, серія НОМЕР_2 , в якій помилково дата народження вказана - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Свою заяву заявник мотивує тим, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , в с. Журавка Шполянського району Черкаської області, де і на даний час проживає. 30.07.1978 заявниця одружилася з ОСОБА_5 та змінила прізвище з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 . Шлюб між заявницею та ОСОБА_5 був розірваний, після розірвання шлюбу заявниця залишила собі прізвище ОСОБА_1 . 25.10.2005 заявниця одружилася з ОСОБА_6 та після реєстрації шлюбу заявниця змінила прізвище з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 . 02.10.1976 заявниця була зарахована робітницею Капітанівського хлібзаводу Новомиргородського харчокомбінату в якості тістоміса, згідно наказу № 114 від 03 жовтня 1976 року. В зв`язку з працевлаштуванням, на дівоче прізвище - ОСОБА_1 11.08.1977 була виписана трудова книжка серії НОМЕР_1 , в якій помилково дата народження заявниці вказана - ІНФОРМАЦІЯ_2 , а в дійсності її дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 . 07.09.1977 заявниця була прийнята в члени колгоспу Ленінська зоря с. Журавка Шполянського району Черкаської області згідно рішення загальних зборів від 17.02.1978. В зв`язку із вступом у члени колгоспу 31.01.1978 заявниці була виписана трудова книжка серії НОМЕР_2 , в якій помилково дата її народження вказана - ІНФОРМАЦІЯ_3 , а в дійсності її дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 . На даний час заявниця досягла пенсійного віку, має достатній страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, але Городищенське об`єднане управління Пенсійного фонду Черкаської області відмовляє заявниці у призначенні пенсії, мотивуючи тим, що в трудових книжках заявниці невірно вказана дата її народження, яка не співпадає з датою народження, вказаної у свідоцтві про народження та в паспорті, тому заявниці було запропоновано в судовому порядку встановити факт належності двох трудових книжок, тому заявниця вимушена звернутися до суду з даною заявою, оскільки іншого шляху вирішення даного питання не існує.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 13.05.2019 було відкрито провадження по справі.

Ухвалою Шполянського районного суду Черкаської області від 12.07.2019 було замінено заінтересовану особу у цивільній справі із Городищенського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області, яке припинено як юридична особа, на Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області.

В судове засідання заявник не з`явився, надав письмову заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримав повністю.

Представник заінтересованої особи - Головного управління Пенсійного фонду України Черкаської області в судове засідання не з`явився, надав письмову заяву про розгляд справи без його участі.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, вислухавши заявника, пояснення свідків, встановив наступне.

Згідно з даними паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області 21.11.2005 року, прізвище, ім`я та по-батькові власника паспорта зазначено як ОСОБА_1 . Дата народження вказана ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5)

За даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 25.06.1960, виданого Журавським сіль/ЗАГС Шполянського району Черкаської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_1 , про що 25.06.1960 в книзі записів актів громадянського стану про народження зроблено актовий запис №25. Батьками записані ОСОБА_9 та ОСОБА_10 . (а.с.6).

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серія НОМЕР_5 від 30.07.1978, виданого Журавським с/ЗАГС с.Журавка Шполянського району Черкаської області між ОСОБА_5 та ОСОБА_1 , було укладено шлюб, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу 30.07.1978 було зроблено запис №14. Після реєстрації шлюбу присвоєно прізвища чоловікові - ОСОБА_5 , дружині - ОСОБА_1. (а.с.7).

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_6 від 07.07.2006 року виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Шполянського районного управління юстиції у Черкаській області, між ОСОБА_6 та ОСОБА_1 було укладено шлюб, про що в книзі реєстрації шлюбів 25.10.2005 виконавчим комітетом Журавської сільської ради Шполянського району Черкаської області було зроблено відповідний актовий запис №3. Після реєстрації шлюбу присвоєно прізвища чоловікові - ОСОБА_6 , дружині - ОСОБА_1. (а.с.8).

Відповідно до трудової книжки серія НОМЕР_1 , дата заповнення 11.08.1977, видана на ім`я ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 Прізвище ОСОБА_1 закреслено, записано прізвище ОСОБА_1 , яке також закреслено, записано прізвище ОСОБА_6 (а.с.9-11).

Згідно до трудової книжки колгоспника серія НОМЕР_2 , дата заповнення 31.01.1978, видана на ім`я ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_3 Прізвище ОСОБА_1 закреслено та записано прізвище ОСОБА_1. (а.с.12-14).

За змістом ст. 315 ч.1 п. 1 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті

Згідно п. 26 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637, якщо ім`я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім`ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку.

Відповідно до п.п. 2.11-2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників затверджено наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 №58, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 р., за № 110, відомості про працівника записуються на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім`я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження вказуються на підставі паспорту або свідоцтва про народження.

Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім`я, по батькові і дату народження виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім`я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів. Зазначені зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою закреслюється, наприклад, колишнє прізвище або ім`я, по батькові, дата народження і записуються нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і завіряються підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.

Згідно ч.1 ст.316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Встановлення факту належності правовстановлюючих документів заявнику необхідний для призначення пенсії за віком.

В судовому засіданні встановлено, що на титульному аркуші у трудовій книжці серія НОМЕР_1 , виданої на ім`я ОСОБА_1 , дата заповнення 11.08.1977 є підпис особи, відповідальної за видачу трудових книжок, однак відсутній відтиск печатки підприємства або печатки відділу кадрів. При цьому прізвище ОСОБА_1 закреслено рискою, прізвище ОСОБА_1 також закреслене рискою, та записане прізвище ОСОБА_6 . Прізвище заявника змінювалося двічі, з дівочого ОСОБА_1 на ОСОБА_1 при укладенні шлюбу 30.07.1978, з ОСОБА_1 на ОСОБА_6 при реєстрації шлюбу 25.10.2005 (а.с.7,8, 9).

На титульному аркуші першої сторінки трудової книжки зроблено два записи: Прізвище ОСОБА_1 на основі свідоцтва про шлюб № НОМЕР_9 від 30.07.1978. видано Журавським с/ЗАГС зазначено посада директор та наявний підпис і печатка Лебединського будинку - інтернату для розумово відсталих дітей, та запис прізвище ОСОБА_6 на підставі довідки про реєстрацію шлюбу, запис №3 від 25.10.2005, виданого Журавським с/ЗАГС зазначена посада - заступ. дир. ОСОБА_11, наявний підпис особи та печатка приватного підприємства Будмонтажсервіс . Таким чином, зміна прізвища власника трудової книжки, була здійснена уповноваженими органами - роботодавцями, у відповідності до зазначеної вище Інструкції.

Однак, дата народження власника трудової книжки зазначена ІНФОРМАЦІЯ_2, в той час, як дата народження, зазначена в свідоцтві про народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6), така ж дата зазначена і у паспорті заявника (а.с.5). Оригінал трудової книжки знаходиться у заявника.

На титульному аркуші у трудовій книжці серія НОМЕР_2 , виданої на ім`я ОСОБА_1 , дата заповнення 31.01.1978 є підпис особи відповідальної за видачу трудових книжок, та наявний відтиск печатки підприємства. При цьому прізвище ОСОБА_1 закреслено рискою та записане поряд прізвище ОСОБА_1 . (а.с. 7, 8, 12).

На титульному аркуші першої сторінки трудової книжки серія НОМЕР_2 зроблено запис: Прізвище ОСОБА_1 виправлено на ОСОБА_1 , згідно свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_7 від 30.07.1978 р. , зазначено посада - ст. інспектор по кадрах ОСОБА_12, та наявний підпис і печатка підприємства. Таким чином зміна прізвища власника трудової книжки, була здійснена уповноваженим органом - роботодавцем, у відповідності до зазначеної вище Інструкції.

Одночасно дата народження власника трудової книжки зазначена 25.05.1960, але дата народження зазначена в свідоцтві про народження ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6), така ж дата зазначена і у паспорті заявника (а.с.5). Оригінал трудової книжки знаходиться у заявника.

Суд вважає, що не дотримання порядку заповнення трудових книжок заявника сталося не з її вини, але перешкоджає їй оформленню пенсії.

Копією свідоцтва про народження заявника, копією паспорта заявника, копіями свідоцтва про укладення шлюбу та свідоцтва про шлюб, підтверджується факт належності правовстановлюючих документів, а саме: трудової книжки НОМЕР_1 , дата заповнення 11.08.1977 та трудової книжки серія НОМЕР_2 , дата заповнення 31.02.1978, заявнику - ОСОБА_1 .

Заявник не має змоги, крім судового порядку встановити факт належності їй правовстановлюючих документів.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів заявника, оцінивши докази, надані заявником, суд доходить висновку, що встановлені у справі обставини підтверджують позицію заявника, покладену в основу заявленої вимоги, а відтак, заявлена вимога підлягає до задоволенню.

Згідно ч.7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі, керуючись ст.ст.81, 89, 258-259, 263-265, 294, 315, 316, 318,319, 354, 355, п.п.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт належності трудової книжки серія НОМЕР_1 , виписаної на ім`я ОСОБА_1 , заповнена 11.08.1977, та трудової книжки серія НОМЕР_2 , виписаної на ім`я ОСОБА_1 , заповненої 31.01.1978, громадянці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Журавка, Шполянського району, Черкаської області, паспорт серії НОМЕР_3 виданого Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області 21.11.2005, реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду через Шполянський районний суд Черкаської області (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи), шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду невідкладно надіслати для виконання до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження особи.

Суддя Шполянського

районного суду Н.П. Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено30.07.2019
Номер документу83303349
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/538/19

Рішення від 29.07.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні